In april is Nart bij beeproger gekomen om ons team te versterken. Nart is bij ons gekomen via CodeGorilla, een organisatie die zich inzet om mensen klaar te stomen voor een baan in de IT. Hoe dit allemaal is gegaan, wie Nart is en wat zijn ervaringen bij beeproger zijn, vertellen we graag in deze blog.
Wie is Nart?
Nart Ibrahem is 44 jaar, komt uit Syrië, woont sinds 2014 in Nederland en heeft een prachtig gezin met twee dochters en een zoon, waarvan de jongste dochter nu een paar maanden oud is. In Syrië heeft Nart accountancy gestudeerd en daar heeft hij ook lange tijd in gewerkt, tot hij in 2014 naar Nederland is gevlucht. Sinds april 2021 werkt Nart als back-end developer bij beeproger.
De eerste paar jaar in Nederland
Toen Nart in 2014 naar Nederland kwam, heeft hij in meerdere vluchtelingenkampen moeten verblijven – van Ter Apel, tot Eindhoven, Arnhem en Oude Pekela – tot hij eindelijk een verblijfsvergunning kreeg en een woning in Den Haag. Eenmaal in Den Haag, konden ook zijn vrouw en twee kinderen overkomen. Logischerwijs was dit een heftige en veranderlijke tijd voor Nart en zijn familie. Toch slaagde Nart erin om gelijk aan het werk te gaan en te studeren. Zo heeft hij enige tijd in Den Haag gewerkt als tolk (Arabisch/Engels) en Nederlandse taalcursussen gevolgd. In 2016 verhuisden Nart en zijn familie naar Groningen.
De weg van accountant tot grafisch vormgever
Eenmaal in Groningen, gaf Nart bij het UAF aan dat hij graag zijn accountancy diploma wilde laten erkennen in Nederland. Het UAF, Universitair Asiel Fonds, is een organisatie biedt gevluchte studenten en professionals modulaire begeleiding en financiële steun aan. Zij hielpen actief mee in het uitzoeken van de mogelijkheden tot een erkenning van zijn diploma. Echter bleek dat Nart nog 1,5 jaar zou moeten studeren aan de Hanzehogeschool voor hij een Nederlands erkend diploma zou krijgen.
Hij begon te twijfelen of dit wel de juiste zet zou zijn, want hoe leuk hij accountancy ook vond, hij dacht niet dat dit de toekomst zou zijn. Intussen had hij in zijn vrije tijd al veel geleerd over grafische vormgeving en coderen. Het UAF gaf aan, dat het ook mogelijk was om grafisch design te studeren aan het Alfa College. Maar ook dit leek geen goede oplossing, omdat hij dan veel ouder zou zijn dan zijn klasgenoten. Om toch een start te maken in zijn carrière richting grafische vormgeving en IT, ging Nart aan de slag bij Studio Spinlink, een multimedia designstudio.
Van vormgever tot developer
Tijdens Nart’s werk bij Studio Spinlink kwam hij erachter dat hij, behalve ontwerpen, een passie heeft voor code. In zijn vrije tijd leerde hij veel over code en dan vooral over front-end development, zoals CSS, HTML en WordPress. En deze interesse kon hij op zijn werk zo nu en dan in de praktijk brengen, echter lag de focus bij Studio Spinlink echt meer op design.
Nart wilde graag nog meer leren over code en development en zo kwam hij uiteindelijk in 2020 terecht bij CodeGorilla. CodeGorilla is een organisatie die coding bootcamps organiseren voor gemotiveerde werkzoekenden die het programmeer vak willen leren en matchen ze vervolgens met werkgevers met wie we nauw samenwerken.
De Coding Bootcamp van CodeGorilla
Toen Nart aan zijn Coding Bootcamp begon bij CodeGorilla in de herfst van 2020, was COVID-19 al lang en breed uitgebroken. Dit zorgde ervoor dat de bootcamp bijna volledig online gehouden werk. Elke dag begonnen de soon-to-be de developers om negen uur met een stand-up en de dag werd afgesloten met een stand-down om 16.00. Tussendoor leerden ze in een hoog tempo alles wat je moet weten als beginnend developer.
De gehele Coding Bootcamp duurt vier maanden, waarvan in het eerste deel de focus ligt op HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript (de basics, maar ook DOM en OOP), Node.js, MongoDB en Express. In de laatste periode ging het vooral over PHP, Laravel en MySQL.
Die vier maanden waren hard werken; elke dag werkte Nart van negen tot vijf bij CodeGorilla, daarna ging hij gauw naar huis, at hij snel met zijn familie en kroop weer achter zijn bureau om tot 23.00 te studeren. Want buiten alles wat Nart leerde bij CodeGorilla om, was er ook heel veel zelfstudie vereist. Heel erg vond hij het niet, want het was uitdagend en leerzaam. En vooral PHP en back-end vond Nart heel interessant.
Na de bootcamp op zoek naar een passende baan
Na de Coding Bootcamp was Nart klaar om aan de slag te gaan binnen de IT wereld. Met hulp van een jobcoach vond Nart verschillende vacatures. Toen Nart de vacature bij beeproger zag staan, was hij gelijk enthousiast. Door onze website, blogs, video’s en andere content, had hij gelijk door dat beeproger een open, eerlijk en goed bedrijf was. En ondanks dat in de vacature stond dat wij op zoek waren naar een medior, besloot Nart toch te solliciteren. Dit was een goede beslissing.
Casper zag Nart’s sollicitatie met enthousiasme tegemoet en besloot hem gelijk te bellen. Binnen enkele dagen was het sollicitatiegesprek geregeld. Nart geeft aan dat de hoge verwachtingen die hij had van beeproger na het eerste gesprek zelfs al meteen overtroffen waren. Hij zag hoe open wij met elkaar omgaan, wat een rust er in het bedrijf heerst en hoeveel iedereen op elkaar durft te vertrouwen.
Ook wij bij beeproger zagen hoe goed Nart in ons team zou passen. We gaven Nart een codeer opdracht mee om te zien of hij op technisch gebied ook bij ons zou passen. Deze opdracht had hij zo afgerond en nota bene zonder fouten. Duidelijk was, Nart zou vanaf 1 april aan de slag gaan bij beeproger.
Werken bij beeproger voelt als een droombaan
Nart’s tijd bij beeproger is zo leerzaam en waardevol, vertelt hij. Elke dag leert hij iets nieuws en elke dag groeit zijn kennis. Het team is behulpzaam en iedereen heeft vertrouwen in elkaar. Werk voelt niet als werk, maar als een familie. Dit komt onder andere ook doordat beeproger een platte organisatie is, waardoor iedereen aangemoedigd wordt verantwoordelijkheid op zich te nemen.
Daarnaast vindt Nart ons gebouw heel mooi. Doordat alle buitenmuren van glas zijn, hebben we op ons kantoor veel daglicht, iets wat onmisbaar is bij een baan waarbij veel op een scherm gekeken wordt.
Plannen voor de toekomst
Nart geeft aan dat hij al enorm veel geleerd heeft bij beeproger. Hij begon als een echte junior bij beeproger, maar ondertussen voelt hij zich al een medior en het doel is om een absolute senior te worden bij beeproger. In zijn vrije tijd leert hij nog steeds veel over IT en development. Zoals Nart zelf zegt: “Als je eenmaal stopt met leren, dan loop je achter. De wereld verandert snel en daarom moet je nooit stoppen met leren.”
Tot slot vroegen we Nart wat hij andere (beginnende) developers wil meegeven die bij beeproger aan de slag gaan. “beeproger is iets speciaals. Dit bedrijf is oprecht en elke dag ga je met plezier naar je werk. Maar wees niet bang om veel te leren, dat zul je veel doen bij beeproger.”
beeproger gelooft in het feit dat elk mens talentvol is. Echter er moet wel de juiste werkomgeving voor worden gecreëerd om die talenten te benutten. Hier zijn wij samen met Nart zonder meer in geslaagd, doordat beide partijen zich optimaal hebben ingezet; dingen gaan niet vanzelf. beeproger heeft een inmiddels een heel talentvolle developer en Nart heeft voor zichzelf een nieuwe toekomst gecreëerd. Dat is nou wat we noemen een win-win situatie.
Geïnspireerd geworden door Nart’s verhaal? Bekijk dan eens onze vacatures. Wie weet vind jij ook je droombaan.