We leven in een gedigitaliseerde wereld waarin webapplicaties en hun bijbehorende data niet meer weg te denken zijn. We checken op onze telefoon het weer, we bestellen kleding online, boeken een vlucht of communiceren via apps met vrienden. Maar ook binnen het bedrijfsleven kunnen we allang niet meer zonder een goede digitale infrastructuur om bedrijfsprocessen efficiënt en klantvriendelijk te laten verlopen. Zonder dat je het misschien weet, staan veel applicaties met elkaar in contact en wisselen ze constant informatie uit. Dit gebeurt voornamelijk via API’s. We leggen je hieronder uit wat API’s precies zijn, wat ze doen en waarom ze zo belangrijk zijn voor organisaties. Ook bespreken we hoe wij van beeproger API’s gebruiken om software op een slimme en veilige manier aan elkaar te koppelen.
Wat is een API?
Kort door de bocht is een API (Application Programming Interface) een stukje code dat ervoor zorgt dat verschillende applicaties met elkaar informatie uit kunnen wisselen. De ene applicatie kan dus met behulp van een API informatie uit de database van een andere applicatie halen. In de praktijk gebeurt dat tussen heel veel verschillende applicaties. Om enkele veelgebruikte voorbeelden te noemen: webapplicaties, websites waar je vluchten kunt boeken of apps om eten te bestellen. De API zorgt er dan steeds voor dat precies dat stukje informatie dat je nodig hebt, doorgegeven wordt aan de andere applicatie. Zo ontwikkelden we bijvoorbeeld voor Koninklijke Sjouke Dijkstra, gespecialiseerd in infraprojecten, een applicatie die naast vele andere praktische zaken ook het weer van de dag laat zien: deze data komt tot stand met een API. API’s bestaan in veel verschillende vormen en maten en gebruiken verschillende data formats zoals XML of JSON.
API’s op de werkvloer
Ook op de werkvloer worden steeds meer processen gedigitaliseerd. Het is dan wenselijk om zoveel mogelijk processen in één systeem onder te brengen. Neem bijvoorbeeld de salarisadministratie van een organisatie. Binnen deze afdeling komt verschillende data binnen. Zo worden er online urenbriefjes verwerkt, komen er declaraties voor reiskosten binnen en worden de verlofdagen van werknemers bijgehouden. Het is voor deze afdeling niet handig als al deze informatie in allemaal verschillende applicaties ingevoerd moet worden. Met behulp van API’s kun je er in dit geval voor zorgen dat alle belangrijke data van de salarisadministratie in één systeem binnenkomt en daar ook verwerkt kan worden. Dit zorgt ervoor dat de afdeling snel kan werken, minder fouten maakt en het overzicht beter bewaart. We hebben nu de salarisadministratie als voorbeeld gebruikt, maar dit geldt natuurlijk voor alle afdelingen binnen een organisatie die met digitale informatie werken.
De API-economie
Zoals in het hierboven genoemde voorbeeld al geïllustreerd, worden steeds meer digitale processen aan elkaar gekoppeld. Er ontstaat als het ware, zowel binnen organisaties als tussen organisaties, een groot netwerk van digitale diensten aan elkaar gekoppeld met API’s – ook wel de API-economie genoemd. En de verwachting is dat de API-economie de komende tijd alleen maar groter wordt. Om dit allemaal in goede banen te leiden, neemt de vraag naar integratie-experts sterk toe.
beeproger en API’s
De groeiende vraag naar integratie-experts op het gebied van API’s merken wij ook. We krijgen steeds vaker aanvragen om software koppelingen tot stand te brengen. Gelukkig is dit precies waar wij gespecialiseerd in zijn. We helpen organisaties dan ook graag om hun digitale infrastructuur efficiënter in te richten. Soms kunnen we software met een bestaande API op een relatief eenvoudige manier aan elkaar koppelen, maar soms is hier ook maatwerk voor nodig. We proberen bij het koppelen van software altijd verder te kijken dan de gewenste koppeling zelf. We bekijken jouw organisatie liever als een groot ecosysteem van applicaties. Zo vinden we specifieke oplossingen om dit op een efficiënte en veilige manier als één geheel te laten functioneren.
Wil jij als organisatie onderzoeken hoe je je digitale bedrijfsomgeving slimmer in kan richten door software met API’s te koppelen? Onze specialisten geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.