Bij veel organisaties staat het updaten of vervangen van software hoog op de to-do lijst. Maar ondanks dat de wens er wel is, zien veel organisaties er ook tegenop, want het vervangen van software is een proces dat tijd en geld kost. Onder het motto ‘volgend jaar gaan we er écht mee aan de slag’, wordt het vooruitgeschoven op de agenda. Dat is begrijpelijk, maar erg verstandig is het niet. Want als er één wereld niet stilstaat, is het de wereld van software en digitalisering wel: de ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Daarnaast is verouderde software soms niet meer veilig, gebruiksvriendelijk of schaalbaar, waardoor de continuïteit van je organisatie in gevaar kan komen. 

Om erachter te komen of jouw software aan vervanging toe is, kun je de onderstaande 4 vragen voor jezelf beantwoorden. Is het antwoord op één of meerdere vragen ‘nee’ of vind je sommige vragen lastig om te beantwoorden, dan kan het geen kwaad om eens contact met ons op te nemen. 

1. Is je software veilig?

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je software nog veilig is. Om software veilig te houden moet het regelmatig geüpdatet worden. Ook moet het te allen tijde voldoen aan de huidige wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van AVG. Want het laatste wat je wil, is dat, bijvoorbeeld door een datalek, persoonsgegevens van jou of je klanten op straat komen te liggen.

2. Kan je software gekoppeld worden aan andere software?

Op de werkvloer worden steeds meer processen gedigitaliseerd. Terwijl je 10 jaar geleden met één of twee softwarepakketten misschien nog een heel eind kwam, is dat tegenwoordig wel anders. Er wordt binnen organisaties met veel verschillende applicaties en software gewerkt wat samen één groot digitaal netwerk vormt. Binnen dat netwerk is het cruciaal dat de verschillende software systemen met elkaar kunnen communiceren. Om dit op een goede en efficiënte manier in te richten, moet je software op een slimme manier aan elkaar koppelen. Meer weten? Bekijk ook eens deze pagina over het koppelen van software en het belang daarvan.

3. Ervaart de werkvloer de software als gebruiksvriendelijk?

Je software kan er op papier nog zo goed uitzien, maar het zijn uiteindelijk je collega’s en eventueel je klanten die ermee werken. Zij kunnen dan ook het beste beoordelen of de software gebruiksvriendelijk is en waar nog kansen liggen. Zijn ze niet erg te spreken over de software? Of nog erger: wordt er regelmatig om bestaande software heen gewerkt? Dan kun je de alarmbellen alvast laten rinkelen. 

4. Is de software schaalbaar?

Wanneer je organisatie groeit, is het belangrijk dat je software mee kan groeien: schaalbare software noemen we dat. Je software moet flexibel genoeg zijn om bijvoorbeeld meer medewerkers aan het systeem toe te voegen, maar moet ook uitgebreid kunnen worden met extra mogelijkheden of functionaliteiten wanneer hier behoefte aan is.

Doe de beeproger-software-check

Heb je meerdere van bovenstaande vragen met ‘nee’ beantwoord of twijfel je sterk over het juiste antwoord? Wij kunnen voor jou onderzoeken of je software inderdaad aan vervanging toe is en welke vervolgstappen we kunnen zetten om je software weer efficiënt, gebruiksvriendelijk én toekomstbestendig te maken.

Goed om te weten:

Het vervangen van software is niet in een dag geregeld. Het is een traject dat we samen aangaan en waarbij we in fases toewerken naar een transformatie van je digitale werkomgeving. Wij werken bij het vervangen en doorontwikkelen van software met het Laravel framework. Dit framework geeft ons de mogelijkheid om wensen van organisaties om te zetten in maatwerk software oplossingen. 

Interessant?

Benieuwd of jouw software aan vervanging toe is, wil je een software-check inplannen, of gewoon een bakje koffie drinken om elkaar beter te leren kennen? Wij horen graag van je! Laat hieronder je gegevens achter, of bel of mail ons gerust.