Nietsvermoedend loop je ’s ochtends je kantoor binnen, je pakt een kop koffie en neemt plaats achter je bureau. Je zet de computer aan en komt al snel tot de vervelende conclusie dat je hele bedrijfssysteem platligt. Kan een keer gebeuren, denk je nog bij jezelf, tot er een verontrustend bericht op je beeldscherm verschijnt waarin netjes wordt uitgelegd dat je bedrijfsnetwerk is versleuteld. Ze helpen je graag om de versleuteling op te heffen, maar, kleine kanttekening, voor die dienst ontvangen ze graag € 100.000. In deze voorbeeldsituatie is een bedrijfssysteem slachtoffer geworden van wat we noemen ‘ransomware’.
Helaas komen vergelijkbare scenario’s zoals hierboven beschreven dagelijks voor: opletten geblazen dus. In deze blog leggen we je daarom uit wat ransomware precies is en wat je er als bedrijf aan kunt doen om jezelf er zo goed mogelijk tegen te beschermen.
Wat is ransomware?
Ransomware, ook wel malware of gijzelsoftware genoemd, is schadelijke software die data op een computer of binnen een netwerk blokkeert. Meestal heeft de software zichzelf op jouw computer geïnstalleerd zonder dat je hier erg in had. Het kwaadaardige bestand is dan binnengekomen via bijvoorbeeld je e-mail, een onveilige link of een advertentie. Zodra de ransomware jouw computer of netwerk overgenomen heeft, kun je zelf niet meer bij je gegevens. Om een code te ontvangen om de blokkering op te heffen, wordt losgeld (ransom) gevraagd. Zowel individuele gebruikers als bedrijven worden helaas regelmatig slachtoffer van ransomware. Het is goed om te weten dat de cybercriminelen die hier achter zitten, meestal geen amateurs zijn die vanaf hun zolderkamer wat extra geld proberen te verdienen. Het zijn vaak goed georganiseerde en professionele criminele organisaties waar mensen met veel IT-kennis werkzaam zijn. Dat maakt het extra belangrijk om je digitale bedrijfsomgeving zo goed mogelijk te beveiligen.
4 tips om je bedrijf te beschermen tegen ransomware
1. Wees voorzichtig
Het klinkt misschien als een open deur, maar door voorzichtig en oplettend te zijn, verklein je de kans dat ransomware op jouw computer of netwerk terechtkomt. Mensen zijn nog altijd de zwakste schakel als het gaat om het beveiligen van data. Medewerkers binnen een bedrijf klikken per ongeluk op een verkeerde link, openen een bijlage uit de mail die een virus bevat of gebruiken een onbekende USB-stick. Blijf daarom altijd alert en open geen berichten van bronnen die je niet 100% vertrouwt. Een goede tip is om bij je medewerkers bewustwording te creëren op dit gebied, door bijvoorbeeld een workshop te geven of samen een beveiligingsprotocol op te stellen.
2. Update je software
Door je software up-to-date te houden, verklein je de kans op ransomware. Updates zorgen er namelijk onder andere voor dat recente beveiligingslekken gedicht worden. De handigste manier om je software up-to-date te houden, is om dit automatisch te doen.
3. Neem een aantal standaard maatregelen
Wanneer cybercriminelen doorhebben dat de databeveiliging van jouw bedrijf zo lek als een mandje is, maken ze daar graag misbruik van. Om te voorkomen dat je een target wordt, kun je een aantal standaard maatregelen nemen: maak gebruik van software die je tegen ransomware beschermt, benut de mogelijkheden op het gebied van Multi-Factor Authenticatie en maak altijd gebruik van een veilige VPN verbinding.
4. Maak een plan voor als het wél fout gaat
Het is verstandig om een plan klaar te hebben liggen wanneer je te maken krijgt met ransomware. Een fout die veel bedrijven maken, is dat ze denken dat alleen andere bedrijven te maken krijgen met cybercriminaliteit – ‘ons overkomt vast niets’. Helaas kan ieder bedrijf slachtoffer worden. Zorg er daarom liever voor dat je regelmatig een back-up maakt van al je data en slim gebruik maakt van cloudtechnologieën.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Twijfel je of jouw software of bedrijfsnetwerk veilig genoeg is? Of wil je de mogelijkheden verkennen om jouw digitale bedrijfsomgeving nog veiliger en slimmer in te richten? We geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.