Sinds enige tijd kun je alle persoonlijke gegevens die de overheid van je heeft, terugvinden in één applicatie: de MijnGegevens app. Ondanks dat het niet nieuw is dat de overheid een digitaal platform lanceert, is de ontwikkeling van deze app in een aantal opzichten wel interessant. Onder andere omdat het heel duidelijk aansluit op een bredere trend die we zien in ‘software-land’. In deze blog lichten we die trend toe, leggen we je uit wat de MijnGegevens app precies is, gaan we in op de veiligheidsrisico’s en bespreken we hoe wij van beeproger digitale omgevingen van organisaties binnen de (semi)overheid nog toekomstbestendiger kunnen maken.
Wat is de MijnGegevens app?
In de MijnGegevens app staat alle informatie die de overheid van jou heeft opgeslagen. Denk daarbij aan je identiteitsgegevens, informatie over je financiën en belangrijke gegevens over je woning. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook je behaalde school/studie diploma’s en je kunt er opzoeken wanneer je auto weer voor een APK-controle moet. Alles handig en overzichtelijk in één app die je eenvoudig op je smartphone kunt downloaden en installeren. Om toegang te krijgen tot de app moet je om veiligheidsredenen wel altijd eerst inloggen via de DigiD app.
Hoe de MijnGegevens app aansluit op een bredere trend
In een steeds verder gedigitaliseerde wereld waarin ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen, is stilstaan geen optie – ook niet voor een overheid. Met de ontwikkeling van de MijnGegevens app lijkt de overheid zich daar zeer bewust van. Het sluit namelijk perfect aan op een trend die wij in de commerciële wereld van software al wat langer zien: informatie, systemen, processen en diensten samenvoegen in één gebruiksvriendelijk digitaal (eco)systeem. De MijnGegevens app, waarin alle informatie van burgers op één plek opgeslagen staat, is daar een perfect voorbeeld van. Je vindt deze trend ook terug in het door de overheid opgestelde rapport: Toekomstverkenning Digitalisering 2030, waarin ‘mega-ecosystemen’ als eerste trend/advies genoemd wordt. De kans is dus groot dat we in de toekomst nog veel meer vergelijkbare platformen gaan zien.
Wat zijn de risico’s?
Alle gegevens opslaan in één groot digitaal ecosysteem is handig voor gebruikers, maar helaas ook voor cybercriminelen. Want wat als iemand met kwade bedoelingen ineens beschikt over ál jouw persoonsgegevens? Het op een juiste manier beveiligen van software en applicaties wordt daarom steeds belangrijker. Dit proces begint al bij de ontwikkeling door voor een codetaal (en framework) te kiezen die security-vriendelijk is. Zo werken wij binnen beeproger altijd in het PHP framework Laravel, dat bekendstaat als zeer betrouwbaar en veilig. Daarnaast is het van groot belang om software altijd uitvoerig te testen. Bij beeproger doen we dat in een zogeheten ‘acceptatie-omgeving’, waarin we software testen zonder gebruik te maken van persoonlijke data.
Samenwerken met beeproger
Wij hebben door de jaren heen veel ervaring opgedaan in projecten voor de (semi)overheid, van projecten voor gemeenten en waterschappen tot de GGD en de TNO. We kunnen met deze ervaring maatwerk software en -applicaties ontwikkelen die zowel aansluiten op de laatste trends als veilig en betrouwbaar zijn. Dit doen we door digitale omgevingen flexibel en slim in te richten, zodat ze mee kunnen groeien met een bedrijf of organisatie.
Wil jij als organisatie jouw digitale omgeving op een toekomstbestendige manier (her)inrichten? We gaan graag een keer vrijblijvend met je in gesprek. Neem gerust contact met ons op en plan een kennismakingsgesprek in.