Apps: we gebruiken ze allemaal. Van het regelen van bankzaken tot het bijhouden van het aantal stappen dat we per dag zetten, apps zijn onderdeel van ons leven geworden. Maar naast persoonlijk gebruik, kiezen ook steeds meer organisaties ervoor om een app te laten maken. Bij beeproger laat je een app op maat maken die naadloos op jouw wensen en doelstellingen aansluit. Een webapplicatie of een mobiele applicatie waarin processen soepel verlopen, die precies de functies heeft die jij zoekt en ook nog eens tijd bespaart. Waardevolle tijd: waarin jij kunt doen wat jou als organisatie uniek maakt.  

Op deze pagina leggen we je uit wat het verschil is tussen een mobiele app en een webapplicatie, bespreken we de voordelen van een app laten maken voor medewerkers en klanten van jouw bedrijf en lichten we onze werkwijze toe. Wil je meer weten over hoe wij vele organisaties al vooruit geholpen hebben? Lees dan ook eens onze cases.

Webapplicatie vs. mobiele applicatie  

Wanneer we het hebben over een app laten maken, bedoelen we zowel webapplicaties als mobiele applicaties. Deze twee worden vaak onder één noemer geschaard en ondanks dat ze veel gelijkenissen vertonen, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Wat de beste keuze is voor jouw organisatie hangt volledig af van je doelstellingen. beeproger is een app bouwer die webapplicaties en mobiele apps op maat ontwikkelt, die naadloos aansluiten op jouw wensen en doelen. Hieronder lichten we beide applicaties kort toe.

Webapplicatie

Een webapplicatie is een interactief programma dat op een webserver draait en te benaderen is via een webbrowser. Webapplicaties komen voor in allerlei vormen en maten. Een bekend voorbeeld van een veelgebruikte webapplicatie is bijvoorbeeld Gmail. Gebruikers moeten in de meeste gevallen inloggen in een webapplicatie om toegang te krijgen. Webapps worden gebruikt door consumenten, maar ook zeker door bedrijven en organisaties. Denk hierbij aan oplossingen zoals een planningsapplicatie, een werkbon app of inventarisatie software.

Mobiele applicatie

Een mobiele applicatie is een stuk software in de vorm van een programma dat je op een smartphone, tablet of tegenwoordig zelfs op een computer, gebruikt. Een mobiele applicatie installeer je door deze (gratis of betaald) te downloaden in de App Store of in de Google Play Store. Je hebt verschillende mobiele applicaties voor verschillende besturingssystemen; zo heb je Android, iOS of Windows Phone apps.

Mobiele apps lijken op webapplicaties, maar er zijn ook verschillen. Zo zijn webapplicaties alleen online toegankelijk via een webbrowser. Een mobiele applicatie kun je daarentegen ook offline openen. Daarnaast zijn mobiele applicaties over het algemeen geschikter voor complexere taken. Met name omdat je een app toegang kan geven tot telefoonbronnen zoals bijvoorbeeld GPS en de camera.

Een app laten maken voor jouw organisatie in 4 stappen

Eigenlijk worden vrijwel alle apps op dezelfde manier ontwikkelend. Of je dus nu bij ons een app laat maken of ergens anders, dit zijn de stappen waar je rekening mee moet houden.

1. App concept en idee

Je hebt een top idee? Goed om te horen! Om dit te realiseren moet je echter wel heel duidelijk voor ogen hebben welke stappen je moet ondernemen om jouw idee in een eerste concept te gieten en uiteindelijk zelfs te realiseren tot MVP.  Dit doe je door te inventariseren.

Het doel van een inventarisatie is om voor iedereen kristalhelder te krijgen hoe de app eruit moet komen te zien. Vaak bestaat de inventarisatiefase uit zo’n 4 tot 6 gesprekken, waarin het idee steeds scherper uitgewerkt wordt.

De uitkomst van deze fase is een uitgebreid proof of concept en de eerste basis van de user stories. Zo weet je precies wat je moet doen om jouw app te ontwikkelen.

2. Planning

Met deze uitgebreide inventarisatie en het voorgestelde concept, kun je een planning maken voor de ontwikkeling van de app. Ook is deze proof of concept de perfecte tool om andere partijen enthousiast te maken; bijvoorbeeld om zo een budget te bepalen of om investeerders binnen te halen.

3. Design

Je weet wat je wilt hebben, je weet wat je gebruikers moeten kunnen, maar je wilt natuurlijk ook weten hoe de app er visueel uit komt te zien. Dit doe je door een UX/UI (User Experience/User Interface) design te maken. Vaak worden mensen van dit gedeelte het meest enthousiast, omdat jouw idee ineens zichtbaar wordt in designs.

Hier even paar leuke foto’s van designs en wireframes

4. Ontwikkeling en implementatie

Met de designs en de user stories, weten app bouwers precies wat ze moeten bouwen. Dit gaat altijd in periodes van ontwikkeling en testing, zodat jij het gehele proces betrokken bent bij de uitwerking van jouw idee. Je schrijft dan wel niet zelf de code, maar je bouwt wel degelijk mee aan je eigen app.

Wanneer je app af is, kun je deze implementeren. Dit betekent dat je de app kunt uploaden naar de app store. Hier lees je hoe je dat doet. Ook kun je nu jouw medewerkers enthousiasmeren om de app in gebruik te nemen. 

Wat kan beeproger als app bouwer?

Wij bouwen iOs, Android en web apps. We starten net als hierboven genoemd met het uitwerken van de proof of concept en de user stories. Bij beeproger denken we actief met onze klanten mee om te zien hoe wij als app bouwers de digitale transformatie kunnen ondersteunen. We zien onszelf dus ook niet alleen als app bouwer, maar ook als consultant en adviseur.

Is een app laten maken niet ontzettend duur?

Goede vraag en we snappen waar dit vandaan komt. Met bovengenoemde stappen voelt de ontwikkeling van een app als een hele kluif. Natuurlijk moet je daar ook een bedrag voor vrij maken; met een paar honderd euro kom je waarschijnlijk niet heel ver. Wil je meer weten hoeveel het komt om een app te laten maken? Lees dan eens deze blog.

Waar je tot slot rekening mee moet houden

Een app laten maken is natuurlijk ontzettend leuk en innovatief. Wees je echter wel bewust van het feit dat veel mensen veranderingen niet per se gelijk omarmen. En dat een verandering in de werkwijze en dagelijkse bezigheden voor weerstand kan zorgen bij jouw collega’s. 

Zorg er daarom voor dat je op tijd je mensen binnen je organisatie achter je krijgt. Verandermanagement – het woord zegt het – gaat erom hoe je verandering het beste kunt managen voor alle partijen. Wij schreven een blog over hoe je intern draagvlak kunt creëren, zodat je jouw idee – zij het een app, software of iets anders – succesvol kunt implementeren. Je leest de blog hier.

Laten we samenwerken!

Ben jij er klaar voor jouw app te laten maken? Wij zijn er ook klaar voor deze samen met jou te bouwen. Wanneer je contact met ons opneemt, denken we graag met je mee hoe we dit kunnen realiseren.

Recente projecten.