In dit artikel gaan we het hebben over de cultuur rond innovatie zoals wij die op dit moment ervaren. We zullen uitleggen welke problematische dingen we bij beeproger zien in het denken over innovatie op dit moment, en zullen we enkele dingen meegeven die ervoor gaan zorgen dat je niet tegen die problemen aanloopt.

Onduidelijkheid over het begrip “innovatie”

Innovatie is iets dat we maar al te vaak voorbij horen komen. Echter hebben we niet direct een definitie paraat van innovatie. Innovatie is een soort magisch woord dat allerlei mogelijkheden biedt, maar toch net ongrijpbaar blijft. Hierdoor gebeurt er uiteindelijk niet zoveel concreets. Het is dus belangrijk dat je goed begrijpt wat innoveren voor jouw bedrijf specifiek gaat betekenen. Zodat je daarna goed kunt vaststellen wat daarvoor nodig is. Op die manier wordt het misschien net iets minder magisch, maar wel veel meer concreet. Zo hopen we bij te dragen in het vormen van een beeld over wat er allemaal mogelijk is, en wat voor jouw bedrijf gezonde strategieën zijn om te innoveren.  

Innovatie krijgt geen ruimte

Uit een artikel van MT.nl over innovatie binnen grote bedrijven, blijkt dat innovatie nog niet is geaccepteerd als een integraal onderdeel van ondernemen. Het lijkt erop dat iedereen wel doorheeft dat innoveren belangrijk is, maar dat we nog niet op het punt zijn dat we er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan. We zien dit in de publieke sector, maar zeker ook in het bedrijfsleven. “Vaak zie ik bij bedrijven dat ze wel willen innoveren, maar er nog te weinig tijd en moeite voor hebben genomen om écht met innovatie aan de slag te gaan,” zegt John, CCO van beeproger. Doordat innovatie dus nog niet echt de ruimte krijgt om te slagen, levert dat uiteindelijk zelfs problemen op. Door beperkte ruimte werkt men innoveren juist tegen, zodat deze dat moment zelfs faalt. Door innovatie serieus te nemen en er mankracht en middelen voor beschikbaar te maken, zorg je ervoor dat de innovatie binnen jouw bedrijf wel slaagt. 

Denken aan de korte-termijn

Hoewel denken aan de korte termijn natuurlijk belangrijk is voor een bedrijf, is het niet handig om dat als enige focus te hebben tijdens een proces van innovatie. Innovatie heeft vaak tijd nodig en zal niet meteen geld opleveren. Echter, als je op een slimme manier in innovatie investeert, zorg je ervoor dat je bestaansrecht houdt. Zo kun je uiteindelijk vaak zelfs ook je concurrentievoordeel vergroten. Een artikel van het AD legt uit dat vele bedrijven vaak op de lange termijn ten onder zijn gegaan, omdat ze alleen aan de korte termijn dachten en snel geld wilden verdienen. Door deze manier van denken los te laten, ga je zien dat je in de toekomst veel meer gaat bereiken.

Eenzijdig beeld van innovatie

“Vaak horen we van de mensen die bij ons aankloppen een eenzijdig beeld van innovatie, dat vaak te maken heeft met grote investeringen en gebaseerd is op valse of halve waarheden,” zegt Jan, CEO van beeproger. Bij beeproger vinden we het jammer dat we hier tegenaan lopen. Dit omdat we zien dat heel veel bedrijven grote kansen laten liggen, juist doordat ze zo’n eenzijdig beeld van innovatie hebben. We sporen mensen daarom aan zich te verdiepen in meerdere mogelijkheden voor innovatie.

Conclusie

Ondanks dat innovatie zo’n hot topic is, zien we dat de innovatiecultuur nog een hele jonge cultuur is. Er valt nog veel te leren en er zijn nog vele kansen en mogelijkheden. Als de “hype” rondom het woord een beetje voorbij is en iedereen zijn draai heeft gevonden, zijn er prachtige dingen te realiseren. Wij zien de toekomst dus rooskleurig in. We hopen dat je met onze tips weet hoe je kunt innoveren en hoe je eventuele innovatie problemen in het vervolg kunt ontwijken. Wil je gelijk beginnen met innoveren? Neem dan contact met ons op, zodat we samen aan de slag kunnen.