Het aantal vrouwelijke IT’ers is vorig jaar toegenomen met 17,5%: op het eerste gezicht goed nieuws, maar toch kan de vlag nog lang niet uit. Ondanks deze lichte groei is het percentage vrouwen werkzaam in de gehele IT-sector namelijk nog steeds maar een luttele 18%. Daarnaast krijgt een deel van de vrouwen binnen de sector nog altijd te maken met genderongelijkheid en wordt er (bewust of onbewust) gediscrimineerd. Dit moet veranderen: sterker nog het is voor een gezonde ontwikkeling van de IT-sector essentieel dat dit verandert. In deze blog zetten we 4 redenen op een rijtje waarom er meer vrouwen in de IT zouden moeten werken en verkennen we oplossingen voor dit probleem.

1. Waarom niet?

Dit is eigenlijk de beste vraag die je jezelf als eerste kan stellen: waarom zouden er niet meet vrouwen in de IT moeten werken? Zijn vrouwen ongeschikt om als IT’er te werken? Nee, allesbehalve. Maar waarom werken er dan niet meer vrouwen in de IT? Hier zijn meerdere redenen voor te noemen, maar wat zeker meespeelt is de cultuur waar we in opgegroeid zijn. Van jongs af aan is ons ingeprent dat er jongens- en meisjesbanen zijn, net als dat er jongens- en meisjesspeelgoed bestaat. Er worden dus genderlabels op banen geplakt en de IT heeft overduidelijk een mannenlabel gekregen en dit blijkt, ondanks dat we langzaam stappen in de goede richting zetten, een nogal hardnekkig label.

Opmerkelijk feitje: het bewijs dat de IT helemaal geen mannenwereld hoeft te zijn, werd heel lang geleden al geleverd. De eerste programmeur ooit was namelijk een vrouw. In 1843 ontwierp Ada Lovelace een ‘machine’ die nu gezien wordt als het eerste computerprogramma. De techniek was toen nog niet zo ver dat de machine echt ontwikkeld kon worden. Maar wat ze toen al tot in detail beschreef, was wat we pas vele jaren later een ‘computer’ noemden.

2. Genderdiverse bedrijven zijn succesvoller

Naast vele andere redenen waarom we moeten streven naar meer vrouwen in de IT is er ook een duidelijk economische reden: IT-bedrijven met een gezonde man/vrouw verhouding zijn namelijk succesvoller. Zo blijkt onder andere uit de Gender Balance Study, een groot onderzoek uit 2018 naar de voordelen van een evenwichtige gendersamenstelling op de werkvloer, dat een evenwichtige man/vrouw verdeling zorgt voor meer betrokkenheid onder medewerkers en sterkere klantbinding. Ook zijn organisaties met een gelijke genderverdeling gemiddeld gezien winstgevender.

3. Er heerst een zorgwekkend tekort aan IT’ers

Wanneer we de man/vrouw verhouding binnen de IT weten te herstellen, pakken we tegelijkertijd een ander probleem aan: namelijk het tekort aan IT’ers in het algemeen. Want een tekort aan IT’ers dat is er! De laatste cijfers uit een rapport van het UWV liegen er niet om: op de gehele arbeidsmarkt groeit het aantal banen binnen de IT-sector procentueel het hardst – en dat terwijl er nu al een zorgwekkend tekort aan IT’ers is. Als er meer vrouwen in deze sector gaan werken, zorgen we er naast het herstellen van de genderverhouding er tegelijkertijd voor dat dit tekort niet verder oploopt.

4. Meer dan alleen technische banen

Veel mensen die aan de IT denken – dit geldt trouwens net zo goed voor mannen als vrouwen – denken aan programmeurs die in een onbegrijpelijke computertaal slimme programma’s in elkaar zetten. En die banen zijn er zeker, maar in de sterk groeiende IT-sector is het aanbod aan banen veel breder en veelzijdiger dan dat. Denk bijvoorbeeld ook aan: consultants, projectmanagers, conceptontwikkelaars en salesmedewerkers. Dus ook voor mensen (mannen én vrouwen) met minder affiniteit met techniek is werken in de IT zeker niet uitgesloten.

Is er een oplossing?

Dat er (snel) iets moet veranderen binnen de IT-sector om de genderverhouding weer op een gezond niveau te krijgen is duidelijk, maar wat? Experts geven aan dat een deel van de oplossing ligt binnen het onderwijs: ze adviseren om kinderen al vanaf jonge leeftijd enthousiast te maken voor de IT zonder hier een genderlabel aan te plakken. Daarnaast ligt er een grote taak weggelegd voor IT-bedrijven zelf. Ze moeten niet alleen het probleem erkennen, maar ook actief actie ondernemen om dit te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door de sollicitatieprocedure aan te passen.

Ook bij beeproger is de man/vrouw verdeling niet gelijk, met niet verrassend de mannen in de meerderheid. Wel werken we er hard aan om deze verhouding te herstellen. We hebben onszelf zelfs als doel gesteld om in 2025 een gelijke genderverdeling op de werkvloer te hebben. We hopen zo bij te dragen aan de oplossing voor dit probleem en anderen het goede voorbeeld te geven.

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen? Of wil je zelf ook bijdragen aan meer gendergelijkheid binnen de IT sector? Dan horen we graag van je! Voor vragen, tips of opmerkingen kun je ons bellen of mailen. Maar je kunt ook gelijk solliciteren op een van onze vacatures.