Mobiele apps bieden bedrijven de mogelijkheid voor serieuze groei. Tools die verbeterde gebruikerservaring, consistente communicatie met klanten en snelle betalingsopties bieden, kunnen snel voor omzet zorgen. Amazon en Facebook zijn twee typische voorbeelden hiervan. Maar er zijn ook kleinere bedrijven (o.a B2C, B2B, SaaS, PaaS) die mobiele apps ontwikkelen (en ervan profiteren). Dus, moet jouw bedrijf zich bij hen aansluiten? Moet je ook een mobiele app maken? Hier zijn vijf data-driven redenen waarom je dat wel zou moeten doen.

1. De gemiddelde kosten om een gebruiker een app te laten installeren, zijn slechts €3

Adverteren is een van de grootste overheadkosten voor bedrijven. Met name voor startups die zichzelf proberen te positioneren als go-to-provider in een bepaalde industrie. 

Volgens de 2018 Mobile App Engagement Index, zijn de gemiddelde kosten om een gebruiker op die app te krijgen gemiddeld €3. Die kosten zijn meestal slechts de eerste stap in je algehele verkooptrechter. Maar als iemand eenmaal je app op een smartphone heeft geïnstalleerd, kan hij of zij die app steeds opnieuw bezoeken. Je bedrijf krijgt hierdoor herhalend aandacht en misschien zelfs verkoop.

“Als je een nuttige app ontwikkelt die gebruikers blijft interesseren, komen ze dagelijks met jouw merk in aanraking,” legt Bert van Tomorrowmen uit. “Kleine kans dus dat ze dan nog voor iemand anders gaan kiezen. Je blijft top of mind en maakt deel uit van de dagelijkse routine van jouw potentiële klant.” Tomorrowmen is een bedrijf gespecialiseerd in e-commerce en digital marketing.

2. De gemiddelde smartphone gebruiker heeft 80 apps en gebruikt er elke maand 40

Mobiele apps zijn integraal verweven in onze maatschappij. Er is inmiddels zelfs een woord voor de angst om weg te zijn van je smartphone: Nomophobia. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal totale downloads van mobiele apps tegen 2021 naar verwachting 352,9 miljard per jaar zal zijn, volgens een rapport van Business Apps. Dat zijn veel downloads en kansen voor de bedrijven die deze apps maken en optimaliseren om conversies te behalen. Bovendien downloadt de gemiddelde smartphone gebruiker niet alleen die apps, hij of zij maakt er elke maand bijna 30 van keer gebruik van.

3. Consumenten hebben in 2018 €90 miljard uitgegeven aan mobiele applicaties.

Op dit punt zal de scepticus denken: “Natuurlijk besteden mensen veel tijd op apps, maar hoeveel geven ze eigenlijk uit?”

En dat is een goede vraag: het antwoord is veel! Onderzoek toont aan dat velen van ons niet het gevoel hebben dat we veel geld uitgeven aan mobiele applicaties. Hoewel dat gevoel misschien het geval zou kunnen zijn, is het niet waar. Alleen al in 2018 besteedden consumenten 90 miljard euro aan mobiele applicaties volgens App Annie. En de consumentenbestedingen van mobiele apps stegen met 75% in 2017 en 2018, naar 101 miljard, volgens hetzelfde onderzoeksbureau.

Sommige apps zijn natuurlijk meer geschikt voor consumenten dan anderen. De winkel app van Amazon genereert bijvoorbeeld veel meer directe inkomsten dan Gmail. Maar dat komt omdat iemand producten direct verkoopt, terwijl de andere een ‘gratis’ service biedt. Voor degenen die hun app bouwen om inkomsten te genereren, zijn er veel verschillende mogelijkheden.

4. 83% van de ondervraagden gelooft dat een naadloze ervaring op alle apparaten ‘erg belangrijk’ is

Mensen in de hedendaagse wereld hebben een smartphone bij de hand, tablet in hun rugzak, laptop op hun bureau en een smart-watch om de pols. De gemiddelde persoon wisselt af tussen deze apparaten voor verschillende doeleinden. Het typische huishouden in Nederland heeft vijf van deze slimme apparaten, volgens Telecompaper.

In een onderzoek van Toptal beoordeelde 83% van de ondervraagden dat een naadloze ervaring op verschillende apparaten ‘zeer belangrijk’ is voor bedrijven waarmee ze werken. En terwijl een mobiele app slechts één deel van ‘het naadloze ervaring probleem’ oplost, is dit tegelijkertijd misschien ook wel het grootste probleem. Aangezien 85% van de ondervraagde huishoudens twee smartphones heeft en de doorsnee ondervraagde persoon elke dag bijna drie uur aan zijn telefoon besteedde, volgens een ander onderzoek door Hackernoon. Om deze ervaring te bieden, is dus nog wel een uitdaging.

5. 90% van de ondervraagde personen die een mobiele ervaring als ‘nuttig’ beschreef, zou opnieuw van dat merk kopen

Dit is de realiteit: niet alle mobiele apps zijn even goed. Hoewel sommige van deze apps voor een fantastische gebruikerservaring zorgen, laten anderen ons verward en gefrustreerd achter. Wanneer het gaat om dat laatste, is het resultaat meestal dat de gebruiker de app snel verwijdert.

Dat een app wordt verwijderd, is niet het enige opmerkelijke waar je als bedrijf rekening mee moet houden. 90% van de mensen die een mobiele ervaring als “nuttig” beschreef, zou opnieuw van dat merk kopen. Dit betekent dat als je een mobiele app maakt voor jouw klanten en/of prospects, kwaliteit op de eerste plaats moet komen te staan.

Conclusie: Apps zijn overal

Zowel grote bedrijven als kleine bedrijven gebruiken apps om leads te genereren, prospects om te zetten, klanten meer te verkopen en om hun interne processen te verbeteren. De vijf bovenstaande data-driven redenen bewijzen nog eens extra hoe krachtig het bouwen van een mobiele app voor jouw bedrijf zou kunnen zijn.

Wij kunnen je helpen om een app te ontwikkelen, een die mensen oprecht willen gebruiken. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen sparren over jouw idee.