Je hebt de term eHealth vast al eens voorbij horen komen. Maar wat het precies inhoudt, weten we vaak niet. Verder dan: ‘iets met apps voor de gezondheidszorg’, komen we niet. Ondanks dat er zeker apps gebruikt worden in de wereld van eHealth zijn de mogelijkheden véél breder dan dat: van robotknuffels tot geautomatiseerde medicijndispensers. Om je een beeld te geven hoe technologie tegenwoordig ingezet wordt in de gezondheidszorg geven we je 5 voorbeelden van slimme eHealth toepassingen.           

1. Paro de zeehond en Pleo de dinosaurus

Paro en Pleo zijn de namen van twee zogeheten belevingsgerichte robots. Het zijn robots in de vorm van knuffels die voorzien zijn van sensoren en zo kunnen reageren op aanraking, geluid en beweging. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om kinderen af te leiden en te vermaken wanneer ze te maken krijgen met een nare gebeurtenis zoals een ingrijpende behandeling. Maar robot knuffels worden bijvoorbeeld ook ingezet als eHealth oplossing bij dementerende ouderen om interactie, activiteit of juist rust te stimuleren.    

2. Geautomatiseerde medicijn dispenser 

Bijna een miljoen 65-plussers gebruiken dagelijks 5 of meer medicijnen – iets waar je als je ‘jong’ en gezond bent niet altijd bij stilstaat. En een foutje is snel gemaakt, met alle mogelijke gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, bestaan er tegenwoordig geautomatiseerde medicijndispensers. Deze geven iedere dag op de juiste tijd een melding in de vorm van een alarm. Ook leggen ze automatisch de juiste medicijnen klaar.   

3. Ginger.io          

Ginger.io is een bijzondere eHealth app die mensen met mentale problemen of uitdagingen zoals depressies, angststoornissen of spreekangst kan helpen. Via de app sta je direct in verbinding met een team van coaches en psychologen. Wat de app vooral bijzonder maakt, is dat de data van je smartphone, bijvoorbeeld hoe veel je beweegt, slaapt of je vrienden belt, gebruikt wordt om (negatieve) patronen te herkennen en jou aan de hand daarvan advies te geven.  

4. Platforms voor mantelzorgers 

Iedereen kent wel een mantelzorger of misschien ben je er zelf wel één. Omdat mantelzorg grotendeels buiten de reguliere zorg valt, zijn mantelzorgers vaak op zichzelf aangewezen. Gelukkig bestaan er steeds meer applicaties waar mantelzorgers vragen kunnen stellen of ervaringen uit kunnen wisselen. Ook bestaan er platforms, bijvoorbeeld wehelpen.nl, waar mensen om hulp kunnen vragen, bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen. Maar omgekeerd kun je je ook aanmelden om hulp aan te bieden: zo worden hulpvragers en -aanbieders aan elkaar gematcht.     

5. eHealth toepassingen ontwikkeld door beeproger 

Ook wij van beeproger hebben ervaring met het ontwikkelen van meerdere slimme eHealth toepassingen: hieronder twee voorbeelden.

XVIVO

Voor XVIVO ontwikkelden we een softwareoplossing die alle belangrijke informatie bevat over organen die van plaats A naar plaats B vervoerd moet worden. Stel in het ziekenhuis in Amsterdam is een nier beschikbaar die naar het ziekenhuis in Groningen verzonden moet worden. De arts in Groningen kan met behulp van een app en een desktop tool precies volgen waar de nier is, maar ziet ook alle waarden van de vitale functies van het orgaan. Zeker wanneer het gaat om orgaantransplantatie is dit cruciale informatie voor een art om te hebben.     

VUmc

Voor het VUmc in Amsterdam hebben we een tool ontwikkeld voor monteurs die werkzaamheden in het ziekenhuis verrichten. Denk hierbij aan elektriciens, loodgieters of IT-specialisten. In een app kunnen monteurs eenvoudig aangeven welke werkzaamheden ze uit gaan voeren, hoeveel tijd het kost en wat de eventuele risico’s zijn. De informatie wordt vervolgens omgezet in een certificatiedocument. Voor het ziekenhuis is dit essentiële informatie. Zo zien medewerkers precies wanneer een ruimte niet beschikbaar is en wat daar gebeurt.

Conclusie

eHealth toepassingen zie je tegenwoordig overal in de maatschappij terugkomen. Sommige applicaties zijn simpel en hebben slechts één toepassing. Maar de meeste eHealth applicaties spelen een cruciale rol binnen de gezondheidszorg, zoals de app voor XVIVO.

Wij van beeproger zien onszelf graag als ambassadeurs van innovatie. We kijken dan ook met veel genoegen naar de ontwikkelingen in de wereld van de eHealth: zeker omdat ze het leven van hulpbehoevenden gemakkelijker maken en soms zelfs levensreddend kunnen zijn. Heb jij een idee voor een eHealth oplossing en kun je onze softwarekennis daarbij gebruiken? We helpen je graag! Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.