5 trends in transport en logistiek die je moet kennen

Waarschijnlijk lees je dit artikel om erachter te komen welke transformaties er plaats vinden in jouw industrie en wat voor impact ze zullen hebben op jouw bedrijf. In dit artikel gaan we dat uitleggen. We stippelen 5 trends uit waarvan je op de hoogte moet zijn als je in de transport en logistieke sector zit. Wat heb je eraan? Je kunt deze inzichten gebruiken om erachter te komen welke aspecten binnen jouw logistiek of transportbedrijf vallen te verbeteren.

1. Transformatie in fabrieken en retail

Bij fabrieken, bijvoorbeeld, is logistiek belangrijk. Autofabrikanten willen geen grote voorraden hebben dus vragen ze hun toeleverancier om componenten ‘just-in-time’ te leveren. De retail legt ook steeds meer druk op de logistieke sector. Dit doen ze door diensten aan te bieden zoals ‘vandaag besteld, vandaag in huis’.

Terwijl de retail z’n behoefte naar efficiëntie vergroot, moeten transporteurs en logistiek bedrijven versnellen om te voorzien in deze behoefte

2. B2B verwacht een B2C ervaring

De ervaring die de ‘normale consument’ verwacht bij het aanschaffen van producten, sluipt ook door naar bedrijven. Logistiek bedrijven moeten nadenken over de wensen en behoeftes van hun B2B klanten. Jouw klanten willen, zonder kosten, zoveel mogelijke inzichten verkrijgen via een applicatie of een website. De toekomst van logistiek gaat er niet alleen vanuit dat je producten levert op dezelfde dag. Die gaat ervan uit dat je producten kunt personaliseren terwijl die in gebruik is.

3. Data = geld

Er is steeds meer data beschikbaar dankzij machines en software die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Wanneer deze data centraal beschikbaar is, kun je makkelijker inzichten krijgen en vervolgens conclusies trekken over de huidige stand van zaken. Data geeft jou de mogelijkheid voor nieuwe waarde proposities. Je bouwt dan aan kennis om jouw klanten weer inzichten te geven die helpen met het behalen van hun strategische doelen.

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat dit nog niet heel duidelijk is. Dus, een voorbeeld: Een hoogoven verkoopt rollen staal aan een autofabriek. Deze autofabriek gaat een langdurige samenwerking aan en je kunt verwachten dat je daar de komende 3 jaar werk van hebt. Stel nu voor dat de autofabriek een doel heeft om de kosten te verminderen met 5%. Als je als toeleverancier in kaart brengt wat het kost om 1 plaat te leveren, inclusief alle partijen die daar iets aan bijdragen, dan kun je ook nakijken waar jij eventueel kosten kunt besparen om jouw klant te helpen om hun doel te halen. In dit geval is jouw data geld waard voor jouw klant.

 

4. Wereldwijde tekort aan personeel

Er worden zorgen gemaakt over de combinatie van vergrijzing, de toenemende wereldbevolking en de toenemende werkloosheid. Rainer Strack gaf hier een Ted Talk over. Hij beweert dat de toplanden, op basis van hun Bruto Binnenlands Product (BBP), voor 2030 een tekort aan personeel hebben. Wereldwijd is er een strijd voor de beste mensen en tegelijkertijd is een tekort aan zulke mensen. Voor jou betekent het dat je jezelf moet vragen of sommige taken geautomatiseerd kunnen worden. Wanneer je deze taken hebt geautomatiseerd, houd je meer tijd over voor wat echt belangrijk is: jouw bedrijf laten groeien.

 

5. Nieuwe technologieën

Drones, zelfrijdende autos, radio-frequency identification (RFID) en robots zijn enkele technologieën die herhalend in het nieuws komen. Deze technologieën hebben de potentie om de ‘beste werkmethoden’ drastisch te veranderen. Dit kun je weer vertalen naar nieuwe waardeproposities voor jouw klanten. Fabrieken en retailers blijven hun toeleveranciers volgen en verwachten dat ze expertise op het gebied van technologie aan tafel brengen. Dit is geen optie meer, het is inmiddels een verwachting.

Logistiek bedrijven moeten het implementeren van nieuwe technologieën en software vooraan zetten. Technologie en software heeft een impact op de waarde dat je levert. Een voorbeeld hiervan is die van Kenco (een retail brand van Douwe Egberts). Die hebben onlangs een Innovation Lab opgezet waarin ze nieuwe technologieën onderzoeken om hun klanten te helpen. Ze zijn leider op dit gebied en worden daarom ook gezien als een waardevolle strategische partner.

Tot slot

Dit waren de 5 belangrijke trends die plaats gaan vinden in jouw industrie. Bij beeproger kunnen wij helpen met de eerste stappen. Wij kunnen 2 dingen doen. Wij kunnen een software oplossing ontwikkelen die je helpen om processen te automatiseren. Daarnaast kunnen we ook jouw bestaande apps aan elkaar koppelen zodat jij minder werk hebt en meer overzicht krijgt. Wil je hier meer over weten? Bel ons gelijk: 085-2737909 of vul het onderstaande contactformulier in.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent