Het is bijna niet voor te stellen dat 15 jaar geleden niemand in de cloud werkte. Vooral als we ons beseffen waar we nu staan. Meer dan 60% van alle data van bedrijven staat opgeslagen in de cloud en naar schatting zal de totale wereldwijze dataopslag in de cloud in 2025 meer dan 100 zettabyte bedragen: één zettabyte is gelijk aan een biljoen gigabytes. Maar wat maakt de cloud – met name voor organisaties – zo populair? Om deze vraag te beantwoorden, zetten we de 5 grootste voordelen van werken met cloudoplossingen voor je op een rijtje.

1. Werken in de cloud kan altijd en overal

Het enige wat je nodig hebt om te werken in een cloud is een internetverbinding. Een medewerker hoeft dus niet op zijn pc op kantoor in te loggen om aan het werk te kunnen. Tijdens de coronapandemie is pijnlijk duidelijk geworden hoe belangrijk op afstand kunnen werken is om de continuïteit in je organisatie te waarborgen. En het lijkt erop dat remote- en thuiswerken ook na corona onderdeel blijven van het ‘nieuwe werken’.

2. Veiligheid

Ondanks dat we de verhalen kennen van grote datalekken, is werken in de cloud over het algemeen zeer veilig. Data wordt goed beveiligd en er worden constant back-ups gemaakt om te voorkomen dat belangrijke gegevens verloren gaan. Daarnaast is er weinig uitval binnen de cloud en wanneer er wel een issue optreedt, wordt deze vaak snel verholpen.

3. Schaalbaar

Cloudoplossingen zijn schaalbaar. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld snel en eenvoudig een extra gebruiker toevoegt of meer dataruimte inkoopt. Dit zorgt voor een flexibele IT-infrastructuur en dat is essentieel voor organisaties die snel groeien of veel interne veranderingen doormaken.

4. Automatische updates

Updates vinden in de cloud automatisch plaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan functionaliteitsupdates of beveiligingsupdates. Als je als organisatie met cloudoplossingen werkt, hoef je updates dus nooit handmatig door te voeren en dat scheelt tijd. Ook weet je als organisatie dat je software altijd up-to-date is en dat geeft zekerheid.

5. Cloudoplossingen aan elkaar koppelen

Veel moderne bedrijfssoftware maakt gebruik van de cloud. Binnen beeproger maken we veel koppelingen tussen verschillende software-oplossingen die werken met de cloud. Vaak zijn er API’s beschikbaar die de koppeling relatief eenvoudig mogelijk maken en anders kunnen onze developers altijd een maatwerkoplossing vinden. Door verschillende software aan elkaar te koppelen en slim gebruik te maken van de data uit de cloud ontstaat er als het ware één groot gebruiksvriendelijk en efficiënt ecosysteem van digitale diensten.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, ben je benieuwd hoe jij als organisatie kan profiteren van cloudoplossingen of wil je software aan elkaar koppelen om je digitale bedrijfsomgeving nog slimmer in te richten? Onze specialisten geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.