6 manieren om een developer te strikken

Inmiddels zitten wij zo’n 5 jaar in de ICT-branche. Die branche is een – hoe zullen we het noemen – ‘interessante’ branche op het gebied van HR en recruitment. Dat komt vooral omdat er een zwaar tekort is aan goede developers. Hoe doe je dat dan? Een developer strikken.

Bedrijven die iets met software doen zijn dus naarstig op zoek naar goede developers. Omdat je daar op straat nou niet bepaald over struikelt, kost recruiten over het algemeen veel tijd en moeite. En dat is precies de pijn waar een ICT recruiter bij een recruitment bureau op inspeelt.

Maar recruitment bureaus zitten natuurlijk met hetzelfde probleem (of laten we het uitdaging noemen): dat goede developers nogal schaars zijn. Bovendien zijn ontwikkelaars vaak loyaal naar hun werkgever als ze goed op hun plek zitten. Leuk voor de werkgever, minder leuk voor jou. Want als recruiter wil je ze natuurlijk zo veel mogelijk in beweging hebben. Want onthoud: jij wordt betaald voor het recruiten: om developers zoveel mogelijk heen en weer te zwengelen van de ene naar de andere baan.

Om developers te overtuigen en in beweging te krijgen zul je dus echt even je creatieve brein aan het werk moeten zetten.

Om jouw eerste weken als recruiter iets makkelijker te maken, hebben wij onze eigen ervaringen op papier gezet. We hebben onze eigen ontwikkelaars en een aantal ontwikkelaars in ons netwerk gevraagd op welke creatieve manieren zij benaderd zijn én we laten je zien hoe wij als bedrijf benaderd worden door externe recruiters. Op basis daarvan hebben we dit mini-handboek voor je gemaakt. Hopelijk heb je er wat aan!

1. Benader developers via LinkedIn met de vraag of ze nog wel lekker op hun plek zitten.

Geef aan dat jij een interessante functie voor hem hebt (of haar, maar laten we wel wezen, meestal zijn het mannen). Het maakt niet uit of hij net een paar maanden of zelfs weken geleden met zijn nieuwe baan is gestart. Het zou immers best kunnen dat ze er na de proeftijd alweer he-le-maal klaar mee zijn. Het maakt ook niet uit dat je nog helemaal geen functie hebt. Onthoud: developers zijn schaars en die moet je eerst strikken. De rest komt later.

Verspil geen tijd aan het bijhouden wie je wanneer hebt benaderd. Je kunt je tijd beter besteden aan het met hagel schieten, dan raak je er altijd wel één. Die ene developer die een keer pissig wordt omdat ie inmiddels 85 keer benaderd is door jou en je collega’s, daar moet je als recruiter tegen kunnen. Kweek alvast maar een olifantenhuid.

2. Stuur developers een berichtje en geef aan dat ze een belafspraak gemist hebben.

Ook al heb je die hele afspraak nooit gemaakt. Altijd wel iemand die erin trapt. Het kan zijn dat iemand boos wordt en vervolgens gaat namen en shamen op LinkedIn, maar ja, dat is iedereen morgen ook weer vergeten. Dit werkt ook weer goed voor het kweken van je olifantenhuid.

developer strikken

3. Stuur een developer op LinkedIn een bericht waarin je hem bedankt dat hij jouw uitnodiging heeft geaccepteerd (ook al heeft hij dat niet gedaan).

Geef aan dat je graag nog wat extra informatie stuurt omdat het begeleidende bericht verdwijnt zodra een uitnodiging wordt accepteert. In het bericht vraag je om de contactgegevens van de developer, omdat je graag met hem spart over een onwijs interessante functie die perfect bij zijn profiel past.

4. ‘Kaap’ LinkedIn posts van bedrijven die ontwikkelaars zoeken.

Zie je op LinkedIn een bericht voorbij komen van een softwarebedrijf dat op zoek is naar developers? Tag dan je collega’s, zodat je mee kunt liften op het succes van de posts. Vraag vrienden en collega’s om dat ook voor jou te doen. Zo zien steeds meer mensen en dus ook ontwikkelaars jullie naam voorbijkomen.

Zo bijvoorbeeld:

5. Bel bedrijven die vacatures open hebben staan voor software ontwikkelaars op met de mededeling dat jij een goede kandidaat voor ze hebt.

Ook al hebben ze onder de vacature staan dat je strafpunten krijgt als je als externe recruiter contact opneemt (want ja, dat hebben ze er tegenwoordig immers allemaal staan), en ook al heb je helemaal geen kandidaat. Als ze ja zeggen heb je in ieder geval een ingang.

6. Bel bedrijven op met de mededeling dat je nog een neefje hebt die Laraval/.NET/iOS/Android/* developer is (*vul willekeurige techniek in) die dolgraag bij het desbetreffende bedrijf wil werken.

Je neefje heeft jou gevraagd om een goed woordje voor je te doen (want ja, laat dat maar aan een recruiter over). Geef aan dat je er geen geld voor hoeft, maar dat je je neefje graag aan ze voorstelt. Hebben ze interesse? Mooi! Zoek een willekeurige developer op en geef bij het bedrijf aan dat je neefje niet meer beschikbaar is, maar dat je iemand anders hebt gevonden.

Kijk, zo simpel is het. Met een hoop creativiteit en wat leugentjes om bestwil kom je een heel eind. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent