Wendbaar zijn en razendsnel inspelen op veranderende klantbehoeften. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want waarom slaagt het ene bedrijf er wel in om digitaal te transformeren en waarom hebben andere bedrijven moeilijkheden met deze transitie? Hoe bewerkstellig je dan transformatie en innovatie? Met deze 8 ingrediënten breng je waardevolle vernieuwing in elke organisatie.
De 8 ingrediënten voor succesvolle transformatie en innovatie
1. Het omarmen van maatwerk
De manier waarop bedrijven met klanten communiceren en producten, diensten en service aanbieden verschilt van bedrijf tot bedrijf. Echter is de concurrentie in veel branches groot, omdat de onderlinge verschillen klein zijn. Opvallen door ‘anders’ te zijn bereik je daarom niet snel met gestandaardiseerde oplossingen. Wel met maatwerk waarmee je klanten een unieke en individuele gebruikerservaring geeft. (UX, User Experience)
2. Besteed veel extra tijd aan mensen in het voortraject
Ken je alle wensen en eisen van klanten, medewerker of stakeholders? Door belangrijke stakeholders, voorafgaand aan een innovatieproject, het hemd van het lijf te vragen zijn achteraf de beste end-to-end oplossingen, klantportalen apps, plug-ins of andere intelligente koppelingen ontwikkeld. Eigenlijk kun je nooit genoeg vragen stellen, omdat dit het fundament is waar je alles op bouwt. Dat is waarom wij er samen met onze klanten veel tijd in investeren middels een uitgebreide inventarisatie van een maand en een klikbare bouwtekening.
3. Een duidelijk omschreven doel
Hoe je iets wilt laten ontwikkelen dat is niet de meest relevante vraag. Wel wat je wilt bereiken. Omschrijf je het doel niet, dan loop je de kans dat er ongemerkt ingrediënten worden toegevoegd, die bijvoorbeeld te kostbaar zijn of niet de waarde toevoegen die jou en jouw organisatie gaan helpen. Elke nieuwe inbreng moet wel het doel blijven dienen. Vergelijk het maar met het doel om ‘een lekkere taart’ te bakken. Dat kan nog steeds met verschillende ingrediënten om het beste resultaat te bereiken. Maar als het doel eenmaal helder is, verspil dan geen tijd of zoals Walt Disney het zei: “The way to get started is to quit talking and begin doing.”
4. Management buy-in en zeggenschap
Bij een innovatief project wordt de kans op succes vergroot als er sponsorship is van krachtige bedrijfsleiders die impact kunnen, willen en durven maken. Het gaat hier om het bouwen van sterke coalities. Zonder hun steun of zeggenschap is het uitdagender om commitment te krijgen voor de gewenste verandering bij de rest van de organisatie. Daarnaast is een beslissingsbevoegde product owner, die bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen over financiële aangelegenheden en indien nodig extra budget ter beschikking stelt, zeer belangrijk voor het verloop van de samenwerking. Door de keuzes bij één persoon te leggen, is er meer focus en hierdoor kunnen we gezamenlijk de 4 wekelijkse sprint kadans aanhouden. Daarnaast de tip om niet te verzanden in langdurige discussies over wie wat belangrijk vindt en wat de uiteindelijke vervolgkeuzes zijn.
5. Het vrijmaken van resources
Het vijfde ingrediënt wordt weleens vergeten of te gemakkelijk over gedacht; het vrijmaken van eigen resources. Bij digitale transformatie of innovatieve projecten ga je een missie aan met minimaal twee partijen; jezelf en een applicatie bouwer. Dat betekent dat er naast budget ook eigen mensen en uren vrijgemaakt moeten worden. Niet alleen van een product owner, maar ook tijd van stakeholders en sponsoren. Bijvoorbeeld om feedback te geven door zelf zorgvuldig en uitvoerig te testen. Check nog eens extra of er wel tijd vrij in de agenda’s is en of zij zich kunnen onttrekken van andere lopende projecten. Een maatwerk ontwikkelingstraject ga je gezamenlijk aan, hier moet je tijd voor vrijmaken, want dit doe je er niet even bij naast je dagelijkse werkzaamheden.
6. Leren door te doen
Als je altijd dezelfde ingrediënten gebruikt, krijg je nooit iets vernieuwends. “He, who asks a question is a fool for five minutes; he, who does not, remains a fool forever.” Durf vragen te stellen. Giet niet alles vast in beton. Maar leer door te doen en nieuwsgierig te blijven en op zoek te gaan naar meerdere alternatieven. Het eindresultaat is daardoor vaak verrassend! Met agile methodieken worden MVP’s (Minimum Viable Products) opgeleverd die al in een korte periode, via een aantal sprints waarde opleveren en daarna middels doorontwikkeling, steeds verder verbeterd en uitgebreid worden. Traditionele waterval ontwikkelmethoden, waar ontwikkelprocessen van tevoren vaststaan, blijken in de praktijk de creativiteit vaak in de weg te staan en ten tijde van oplevering en ingebruikname alweer achterhaald te zijn, omdat behoeften van mensen en organisaties snel veranderen.
7. Beseffen dat je innoveren samen doet
Succesvol transformeren kun en doe je niet alleen. Vanuit de kennis en ervaring vanuit beeproger kom je sneller vooruit. Bovendien verruim je je persoonlijke blik door specialisten van buiten de organisatie in te zetten. Zij kiezen mogelijk net even een andere invalshoek of stellen kritische vragen die leiden tot andere inzichten.
8. De juiste processen en methodieken
Bij het bouwen van maatwerk software prefereren wij agile scrum als werkmethodiek, maar realiseren ons ook dat zowel wij als onze opdrachtgever niet 100% scrum kunnen werken.
We zoeken naar een methode die zo goed mogelijk past bij onze opdrachtgever. Wel maken we bij elke klant gebruik van Gitlab voor de monitoring van het project door onze projectmanager, het hosten van Git repositories, met allerlei gerelateerde features zoals tracking, code reviews, activity feeds en wiki’s. Tevens beschikt Gitlab over de functie CI//CD, een geautomatiseerd deployment systeem. Dit zorgt ervoor dat het werkproces rondom het coderen volledig geautomatiseerd wordt.
Door het gebruik van versiebeheer kunnen developers gezamenlijk aan een project werken en de code opslaan. Zo wordt de kans op fouten voorkomen en is er minder interventie nodig vanaf de ontwikkeling van de code tot de publicatie ervan. Het is het continu bouwen, testen en publiceren van functies met kleine iteraties, waardoor de kans op het ontwikkelen van nieuwe code op basis van eerder mislukte of onveilige versies wordt verkleind. Innoveren en transformeren blijft immers mensen business; het bouwen van iets nieuws, uitdagends en unieks met waarde.
beeproger helpt met transformatie en innovatie
Met deze 8 ingrediënten weet je zeker dat transformatie en innovatie succesvol zal worden in jouw organisatie. Het is veel werk en er gaat tijd overheen, maar wij staan voor je klaar. Benieuwd geworden hoe wij jou kunnen helpen innoveren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en zie wat wij voor jou kunnen doen.