Iedere dag is het weer zover; je hoort altijd ergens wel weer het woord digitalisering vallen. Het onderwerp is helemaal “hot” en het lijkt of elk bedrijf wel iets doet met “de cloud” of analytics om hun organisaties en dienstverlening efficiënter te maken. 90% van de bedrijven zijn bezig met digitalisering. Dit gaat echter niet altijd goed. In dit artikel geven wij een aantal redenen waarom het proces van digitaliseren soms niet helemaal soepel verloopt. Wij nemen je graag mee in de valkuilen van digitale transformatie, zodat jij daar goed rekening mee kunt houden.
1. Gebrek aan overeenstemming
Een gebrek aan een strategie die organisatie-breed gedragen wordt en duidelijk is, is een van de meest voorkomende en destructieve valkuilen voor bedrijven die aan het begin van een proces van digitalisering staan. Zorg er daarom eerst voor dat je een duidelijke strategie voor ogen hebt, die door jouw hele organisatie gedragen wordt.
2. Gebrek aan toewijding van topmanagement
Het topmanagement staat soms huiverig tegenover het implementeren van nieuwe processen binnen hun organisatie volgens een onderzoek van McKinsey. Het is dus belangrijk dat het topmanagement de waarde inziet van digitalisering en ervoor zorgt dat zij met hun enthousiasme over deze digitale transformatie de rest van de organisatie kunnen inspireren.
3. Gebrek aan focus
Het is belangrijk om te erkennen dat digitalisering een grote verandering is binnen een organisatie, en dus ook een hoog niveau van toewijding vraagt. We hebben al vastgesteld dat een goede strategie hierbij van grote waarde is, maar men moet ook gedurende het proces de focus houden op de gekozen route om het tot een goed resultaat te brengen.
4. Weerstand tegen verandering
Verandering brengt vaak weerstand met zich mee. De grootste reden hiervan is de angst voor het onbekende. 38% van Nederlandse bedrijven geven aan dat een culturele weerstand tegen verandering de oorzaak is van een slecht uitgevoerde digitale transformatie strategie. Het is dus zaak om deze angsten van mensen die binnen een organisatie werken weg te nemen. Daarvoor is, nogmaals, een duidelijke strategie en visie nodig alsmede een management dat haar medewerkers goed weet aan te sturen. Zorg ervoor dat jouw collega’s de voordelen van de verandering inzien. Zo zal de weerstand omslaan in enthousiasme.
5. Moeite met ‘wat en hoe’
De meeste organisaties weten dat ze moeten veranderen, maar weten vaak minder goed hoe. Er zijn vele manieren waarop digitalisering mogelijk, en vele tools die dat mogelijk maken. Tip van ons: begin bij het optimaliseren van je huidige software door bijvoorbeeld al je afzonderlijke systemen aan elkaar te koppelen. Alleen deze stap zorgt al voor een meer moeiteloos werkproces.
6. Gebrek aan tempo
Bij een proces van digitalisering is het belangrijk dat er een snelle uitvoering plaatsvindt. Veranderingen gebeuren snel, en om te voorkomen dat je achter de feiten aan gaat lopen moet je snel een up-to-date fundament bouwen. Het is dus van belang dat er een duidelijke strategie op papier komt die met een gezond en snel tempo kan worden uitgevoerd.
7. Gebrek aan kennis
Er is vaak een gebrek aan kennis op het gebied van digitalisering, simpelweg omdat men hier nog niet mee bezig is geweest. Het is op 2 manieren mogelijk deze kennis te verkrijgen. De eerste is het aannemen van nieuwe werknemers die de organisatie kunnen leiden op het gebied van digitalisering. Ook is het mogelijk om deze kennis slechts in te huren voor een periode van digitalisering, ook wel uitbesteding genoemd.
8. Bedrijfsprocessen boven de klant stellen
Een proces van digitalisering mag niet alleen naar binnen gericht zijn. De klanten van de organisatie moeten ook de vruchten plukken van de digitalisering die zij doormaakt. Een goed gelukte digitalisering is succesvol op beide vlakken.
9. De digitale slotgracht
Nog een probleem voor bedrijven is dat ze hun digitale initiatieven afsluiten van de rest van het bedrijf. Ze beweren dat deze initiatieven de ruimte nodig hebben om snel te kunnen innoveren. Dus, moeten ze niet aangesloten zijn aan het hoofdkantoor. Vaak is dit een ‘accelerator’ of een innovatielab buiten het hoofdkantoor om.
Een probleem dat zich vaak voordoet, is het digitaliseren van slechts één onderdeel, of een paar onderdelen van een organisatie terwijl de rest achterblijft. Het is belangrijk dat digitalisering plaatsvindt binnen de gehele organisatie, zodat er ook optimaal van geprofiteerd kan worden.
Hoe je je digitale transformatie wel kunt laten slagen
De problemen met digitalisering beginnen dus bij een onduidelijke strategie met te weinig draagvlak. Hierdoor creëert men angst bij werknemers en management waardoor de digitalisering geen succes kan worden. Het is dus zaak om de hele organisatie enthousiast te krijgen over de digitale transformatie om deze succesvol uit te voeren.
Ook moet er kennis binnen de organisatie worden gebracht die leiding kan geven aan het proces en er ook op kan toezien dat op het eind van de rit de digitalisering zoveel mogelijk waarde oplevert voor de organisatie
Zoals je ziet, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden tijdens de digitale transformatie. Dit is echter niet onmogelijk. Bij beeproger helpen we je graag. Neem contact met ons op, om jouw idee te bespreken, wij denken graag met je mee.