Wil je een razendsnelle, goed functionerende en zeer gebruiksvriendelijke mobiele- of webapplicatie laten ontwikkelen? Dan is de kans groot dat je oog valt op Angular als framework. En terecht, want het framework is zeer geschikt om dynamische, op maat gemaakte applicaties met veel vrijheid voor de ontwerper, te ontwikkelen. In deze blog bespreken we wat Angular precies is en leggen we je uit wat de voordelen en eventuele nadelen van dit framework zijn.
Wat is Angular?
Angular is een populair front-end framework ontwikkeld door Google. Het is een open-source framework wat betekent dat de broncode voor iedereen vrij te gebruiken is. Angular wordt onder andere gebruikt om mobiele- en webapplicaties te ontwikkelen, maar bijvoorbeeld ook voor websites of webportalen. De voorloper van Angular is Angular JS.
Voordelen Angular
Dit framework heeft een aantal specifieke voordelen, waarvan we er hieronder 4 bespreken.
1. Open source
Hier kunnen we eigenlijk heel kort over zijn, maar het is wel een groot voordeel. Het voordeel van open source is enerzijds dat de broncode vrij (en dus gratis) te gebruiken is en anderzijds dat er veel functionaliteiten en plug-ins beschikbaar zijn, waardoor het wiel niet elke keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
2. Design op maat
Angular is geen eenvoudige framework om te leren en vergt dus altijd specialistische kennis. Maar wanneer een programmeur het eenmaal beheerst, zijn de mogelijkheden eindeloos. De voornaamste reden hiervoor is dat je binnen Angular niet vastzit aan thema’s of andere standaardelementen. Daarnaast beschikt het framework over een volledig pakket aan functies. Routing, formulieren en HTTP-verbindingen kun je standaard inrichten zonder extra packages te installeren. Dit geeft een (goede) programmeur alle vrijheid op het gebied van ontwerp en design om met zeer creatieve en gebruiksvriendelijke oplossingen te komen.
3. Command-line interface
Angular heeft zijn eigen command-line interface (CLI): dit kun je het beste zien als het dashboard waarin de developer zijn code ingeeft. Het speciale aan de CLI van Angular is dat het veel extra tools biedt om sneller en efficiënter te werken.
4. Two-way data binding
Een ander groot voordeel is dat het werkt met two-way data binding. Hoe dit precies technisch werkt, daar kunnen we een hele blog aan wijden, maar het komt heel in het kort op het volgende neer: wanneer de applicatie-data wijzigt, verandert de gebruikersinterface ook – en vice versa.
Zijn er ook nadelen?
Nu we de loftrompet gestoken hebben over Angular, kun je je ook afvragen of er nadelen aan het framework zitten. Allereerst, zoals we hierboven al noemden, moet je als developer over specialistische kennis beschikken om met dit framework te kunnen werken. Maar of je verder echt van nadelen kan spreken is lastig te zeggen, omdat dit voor een groot deel te maken heeft met persoonlijke voorkeuren en het wordt daarmee al snel een welk-merk-cola-is-het-lekkerst-discussie. Neem bijvoorbeeld React, een geduchte concurrent van Angular, sommige programmeurs werken daar veel liever in, maar of het beter is, is lastig te zeggen. Uiteindelijk kun je namelijk met beide frameworks tot een zo goed als identiek eindproduct komen.
Wil je zelf een mobiele- of een webapplicatie laten ontwikkelen en ben je benieuwd of Angular hier een geschikt framework voor is? Onze specialisten geven je hier graag advies over en kunnen al je vragen beantwoorden. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.