fbpx

App analytics: omdat je app nooit af is

Heb je net een mooie app laten bouwen, komen die lui van beeproger weer met zo’n verrekte blogpost. Maar voordat je nu in paniek je telefoon pakt en je ontwikkelaar belt (of bij ons op de stoep staat): dit artikel gaat over het belang van app analytics. Daarmee kun je je app namelijk altijd blijven verbeteren, zodat je gebruikers er nog blijer van worden. In deze post vertellen we je er alles over.

Wat zijn app analytics?

Iedereen heeft wel eens van Google Analytics gehoord. Hiermee kom je van alles te weten over de bezoekers van je website. Je kunt deze data prima gebruiken om je website te verbeteren. Zie je bijvoorbeeld dat een bepaalde pagina qua bezoeken ontzettend achterblijft? Dan is dat een goede reden om nog eens kritisch naar die pagina te kijken.

Hetzelfde geldt voor je app. Je hebt een hoop tijd en geld in de ontwikkeling gestoken, dus wil je graag weten hoe goed de app het doet. Dat kan met de user analytics van je app. Met deze data kunnen ontwikkelaars erachter komen hoe ze apps nog verder kunnen verbeteren.

Het gaat bij deze gegevens wel wat verder dan de basisdingen, zoals het aantal bezoeken, sessies of installaties. Het idee is dat je dieper in de data duikt, zodat je ontdekt hoe je gebruikers de app gebruiken en waarderen. Een bijkomend voordeel is dat je met deze data veel sneller oplossingen vind voor problemen die je gebruikers misschien ervaren.

Wat je meet en waarom je het meet

Er zijn ontzettend veel gegevens die je kunt gebruiken om je app te verbeteren. Als je de volgende 5 types gegevens verzamelt, ben je een heel stuk op weg:

Acquisitie

Hier gaat het erom dat je weet waar je gebruikers vandaan komen. Via welke kanalen ontdekken ze je app? En ook belangrijk: hoe lang blijven ze in je app?

Activering

In hoeveel procent van de gevallen is de eerste ervaring van een gebruiker van je app een positieve? Dat merk je bijvoorbeeld aan de tijd die ze in je app besteden. En hoe zorg je ervoor dat je gebruikers een 2e, 3e en 4e keer terugkomen?

Retentie

Als je hebt nagedacht over hoe je je gebruikers verleidt om steeds weer opnieuw jouw app te openen, hoe goed wordt die mogelijkheid dan benut? Hoe behoudt je je gebruikers, hoeveel klanten gebruiken je app meer dan 3x per maand?

Doorverwijzing

Welk percentage van je gebruikers beveelt jouw app aan bij vrienden? Het is interessant om te kijken of je erachter kunt komen waarom ze dit wel of niet doen. Misschien is je app niet goed genoeg, maar het kan ook zijn dat de drempel om je app te delen te hoog is.

Inkomsten

Uiteindelijk wil je er natuurlijk voor zorgen dat je app inkomsten oplevert. Dat kunnen directe inkomsten zijn, bijvoorbeeld als meer gebruikers je app downloaden. Maar het kan ook indirect zijn, dan kijk je vooral naar de manier waarop je app geld bespaart.

Wacht, we vergeten het belangrijkste!

Voordat je weer verdergaat met je dagelijkse dingen, nog even het allerbelangrijkste in de wereld van app analytics:

Loop niet vast in het verzamelen van oneindig veel data om je hypotheses te checken.

Het belangrijkste is toch echt dat je nieuwe dingen uitprobeert, want dat is de enige manier om te ontdekken of iets écht werkt. Maar 1 ding is zeker: je app is nooit af.

Gerelateerde artikelen:

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent