App bouwen: uitbesteden of zelf doen?

Dus jij hebt een goed idee voor een app? Nice! Maar wat nu? Misschien heb je al wat schetsen gemaakt, of staan de eerste wireframes zelfs al op papier. Waar je in het proces ook zit, vroeg of laat moet je een belangrijke keuze maken: ga ik mijn app zelf bouwen, of laat ik dat doen? In dit artikel helpen we je die keuze te maken.

Oh ja, voordat we beginnen: we hebben het hier over maatwerkapps. Natuurlijk kun je met app builders zelf een simpele app in elkaar klikken. Maar jouw app is een stuk complexer!

Het korte, onbevredigende antwoord

Iedereen met een goed idee voor een app, wil die natuurlijk het liefste zelf ontwikkelen. Misschien heb je zelf programmeerkennis, of is je web developer de beste ter wereld. En natuurlijk heeft het voordelen om je app zelf te bouwen: je hebt de volledige controle over alle details en hoeft niemand te betalen om jouw idee uit te voeren.

Maar of het verstandig is om je app zelf te bouwen? Dat ligt eraan. Waaraan? Hoeveel tijd en geld je hebt, en wat de kwaliteit van het eindproduct moet zijn. App bouwen uitbesteden, is in ieder geval een goed idee.

Het kostenplaatje

Voor veel bedrijven is geld de belangrijkste reden om een app zelf te ontwikkelen. Je kunt toch wel even een webontwikkelaar vrijmaken om een app in elkaar te sleutelen?

Dat kan vast, maar wie doet het design? En de aansluiting op de back-end? En kent jouw web developer alle details van Android en iOS?

Je hoort het al, er komt veel kijken bij het ontwikkelen van een app. Als jij gezegend bent met een IT-team waar al deze rollen in voorkomen, dan kun je je app prima zelf bouwen. Maar als dat zo is, ben je waarschijnlijk een app-ontwikkelaar. En waarom zou je dan deze blog lezen?

Ja, het laten ontwikkelen van een app is kostbaar. Maar een stuk minder kostbaar dan het vinden en inhuren van de specialisten die je nodig hebt om er een geweldige app van te maken.

De klok tikt…

Nauw verbonden met het kostenplaatje is de tijd die app-ontwikkeling kost. Als je uitgaat van een team van 4 man, ben je al snel 12 tot 18 weken verder. En dan hebben we het dus over experts die al vaker met dit bijltje gehakt hebben en weten wat ze doen. Is jouw team niet ervaren in het bouwen van apps? Tel er dan maar 8 tot 16 weken bij op.

Besteed je het bouwen uit? Dan kun je misschien wel binnen een week beginnen. En als je kiest voor een professionele club, heb je binnen een half jaar een geweldige app!

Is kwaliteit belangrijk?

Dat is een vraag die wij niet voor je kunnen beantwoorden. Wel voor onszelf: ja, wij vinden kwaliteit erg belangrijk. We zien regelmatig apps van matige kwaliteit, vol met bugs, die nauwelijks gebruikt worden. We zijn misschien de slager die zijn eigen vlees keurt, maar 9 van de 10 keer zijn deze apps niet door professionals ontwikkeld.

Het bouwen van een app is moeilijk. Er komt veel bij kijken en er kan een hoop misgaan. Als je wilt dat jouw app-idee goed wordt uitgevoerd, moet je dus ook niet te veel concessies willen doen op de kwaliteit. Een goede app is snel, gebruiksvriendelijk en veilig. Hoe belangrijk is dat voor jou?

Tot slot

Als je zelf aan de slag gaat met het ontwikkelen van een app, ga je een hoop leren. Misschien is jouw ontwikkelteam er wel zeer geschikt voor, en ontdek je een nieuwe markt.

Maar realistisch gezien is de kans groter dat je een hoop tijd en energie verspilt, en aan het eind van de rit met een draak van een app zit. Neem jij je app serieus? Dan kun je ‘m waarschijnlijk beter door experts laten bouwen.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent