We zetten onze fiets op slot, bergen waardevolle spullen op in een kluis of we nemen een waakhond. In de ‘offline wereld’ hebben we vaak een goed idee hoe we onze bezittingen veilig houden, maar hoe zit dat online? Hoe weet je als bedrijf of je applicaties en software veilig zijn en niet gehackt kunnen worden? Hope for the best? Het is verstandiger om je te verdiepen in online security en de juiste stappen te nemen om je apps en software te beveiligen – voor het te laat is.

1. Multi-Factor Authenticatie

Wachtwoorden zijn een goede manier om gebruikers toegang te geven tot je app of software. Maar wachtwoorden zijn ook kwetsbaar en kunnen in handen vallen van personen met verkeerde intenties. Inloggen wordt een stuk veiliger als je als bedrijf of organisatie gebruikmaakt van Multi-Factor Authenticatie. De gebruiker moet dan meerdere (meestal twee) stappen doorlopen om toegang te krijgen. De eerste stap is vaak het invullen van een wachtwoord en de tweede controle-stap is bijvoorbeeld het ontvangen van een sms-code op je telefoon of een gegenereerde code in je e-mail. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van smartphones worden ook steeds meer biometrische gegevens als authenticatiemiddel gebruikt: denk aan vingerafdrukken en gezichtsherkenning.

2. Een veilig netwerk

Je kunt nog zo veel sloten op je deur laten zetten, maar als je ‘m dag en nacht open laat staan, hebben deze weinig zin. Zo werkt het in zekere zin ook online. Door te voorkomen dat hackers in jouw netwerk binnenkomen, krijgen ze niet de kans om met jouw applicaties en software te rommelen. Zeker nu we veel meer thuis aan het werken zijn en vaak op ons eigen privénetwerk werken, is dit extra belangrijk. Je realiseert een veilige verbinding tussen een thuis- en een bedrijfsnetwerk met een VPN. Dit is een versleutelde netwerkverbinding waar je als gebruiker veilig in kunt loggen.

3. Automatische updates

Verouderde en niet geüpdatete apps en software zijn een target voor hackers. Zorg er daarom voor dat ze altijd op tijd een update krijgen. Het is aan te raden om dit automatisch te laten doen en regelmatig te controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Door automatische updates kun je gemakkelijker je software beveiligen én veilig houden, dan met enkel handmatige updates.

4. Databeveiligingsbeleid

In applicaties en software worden vaak vertrouwelijke gegevens van medewerkers en klanten opgeslagen. Cybercriminelen verkopen deze data graag voor je door of plegen er identiteitsfraude mee. Het is te adviseren om binnen je bedrijf een goed databeveiligingsbeleid op te stellen waarin je regels en richtlijnen vastlegt op het gebied van dataverwerking- en opslag. Stel bijvoorbeeld een veiligheidschecklist op voor mobiele apparaten, voer periodieke veiligheidscontroles uit, hanteer een vaste werkwijze voor het beheren van data en informeer je medewerkers over dataveiligheid en leer ze gevaren zoals bijvoorbeeld ‘phishing’ herkennen.

5. Zorg voor een goede basis

Apps en software beveiligen begint al bij de code. Het is belangrijk om tijdens de ontwikkeling van een applicatie of software al rekening te houden met de veiligheid ervan. Binnen beeproger doen we dit door onze specialistische kennis in te zetten en te werken in een vast framework. Het framework waarin wij apps en software ontwikkelen heet Laravel. Dit is een open source framework met veel standaard beveiligingsfuncties en regelmatige veiligheidsupdates. Zo ben je er zeker van dat de basis goed is en kun je van daaruit aanvullende veiligheidsmaatregelen treffen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Twijfel je of jouw applicatie of software veilig genoeg is? Of wil je de mogelijkheden verkennen om jouw digitale bedrijfsomgeving nog slimmer in te richten? We geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.