Bewezen innovatie bestaat niet

Andere artikelen in deze series

  • De problemen rondom innovatie – We zullen uitleggen welke problematische dingen we bij beeproger zien in het denken over innovatie op dit moment, en zullen we enkele dingen meegeven die ervoor gaan zorgen dat jij niet tegen die problemen aanloopt. 

 

  • Bewezen innovatie bestaat niet – We geloven dat er betere manieren van innoveren zijn waarbij we de bekende ERP systemen zeker niet uitsluiten, maar onze horizon verbreden en kijken wat de extra mogelijkheden zijn om succesvoller te kunnen innoveren. 

 

  • Beschikbaar:  12 maart | Hoe je kunt innoveren met wat je al hebt – Bij veel bedrijven heerst dat er bij innoveren vooral veel geld uitgegeven moet worden en nieuwe systemen een “must” zijn om überhaupt te kunnen innoveren. Echter, je vergeet toch vaak wat je al in huis hebt. 

 

  • Beschikbaar: 26 maart | Flexibel, Snel en Levendig Innoveren – We gaan het hebben over de flexibiliteit van maatwerk software, de mogelijkheid om er snel mee te werken en we gaan één van de manieren van innoveren die mogelijk is met maatwerk software extra belichten. 

 

In ons vorige artikel hebben we onder andere geschreven over een gebrek aan kennis en het eenzijdige beeld dat bedrijven vaak hebben bij innovatie, en hoe je daardoor grote kansen laat liggen. In dit artikel gaan we dieper in op de gevaren van dat eenzijdige beeld. “Bij bedrijven die aan het begin van innovatie staan zien we vaak dat zij veel te veel geloven in de bekende systemen, en dat zij het geloof hebben dat meer geld altijd betere resultaten oplevert.” Jan vindt dit een lastig probleem omdat hij gelooft, en ook heeft meegemaakt dat de bekende ERP-systemen vaak niet leiden tot de beste manier van innoveren. Het kost namelijk best een aardige som geld om deze systemen aan te schaffen en te onderhouden. Daarnaast kost het ook nog eens veel tijd om deze nieuwe systemen te implementeren, en vaak moeten er nog extra kosten gemaakt worden voor uitbreidingspakketten.

Bij beeproger geloven we dat er betere manieren van innoveren zijn waarbij we de bekende namen zeker niet uitsluiten, maar onze horizon verbreden en kijken wat de extra mogelijkheden zijn om succesvoller te kunnen innoveren.

Vertrouwen in bekende systemen

We zien dat bedrijven vaak veel (te veel) vertrouwen hebben in de standaard pakketten die nu vaak gekocht worden. Het is voor een softwarebedrijf als beeproger vaak goed te begrijpen waar dit vertrouwen vandaan komt, bekende software wordt namelijk niet bekend omdat ze altijd slecht presteren. Echter, het is voor ons lastig om te begrijpen waarom je alleen via de bewezen wegen zou willen gaan innoveren. Bij beeproger zien we innovatie als iets dat voor elk individueel bedrijf een unieke aanpak vereist. Het té grote vertrouwen in de bewezen software leidt er bij heel veel bedrijven toe dat er niet verder gekeken wordt naar alle andere mogelijkheden waarop geïnnoveerd kan worden.

Nadelen van bekende software

Een groot nadeel van bekende software is dat je vaak niet op een manier innoveert die je zelf hebt gekozen, of gekozen zou hebben, maar dat je je proces van innovatie moet inschikken naar de mogelijkheden van de software die je hebt aangeschaft. Echter, innoveren is nou juist niet iets dat slaagt doordat er bij voorbaat al grote beperkingen zijn. Het is voor je bedrijf vaak het beste om een route van innoveren uit te stippelen die bij jouw bedrijf past en dus niet van tevoren al gehinderd wordt door de mogelijkheden van bekende ERP- en CRM-systemen

Een ander groot nadeel is dat sommige bewezen namen vaak “hidden costs” hebben. Dit betekent dat je bij een uitbreiding van de mogelijkheden van de software, steeds meer moet gaan betalen. Mocht je toevallig het verdienmodel van Fortnite kennen dan weet je dat dit desastreuze gevolgen kan hebben voor de financiën van de gebruiker. Door vast te zitten aan een grote naam, geef je hen een monopolie op jouw mogelijkheden tot innoveren waardoor je vaak meer geld betaalt dan eigenlijk nodig is.

effectief innoveren whitepaper beeproger

Wil jij de volledige whitepaper nu al ontvangen?

Positieve kanten van bekende software

Er zijn natuurlijk ook positieve kanten aan de bekende namen. Ze vormen namelijk een zeer goede basis voor innoveren. Het is voor innovatie namelijk heel goed om een solide basis van software te hebben waarbij je door middel van bijvoorbeeld maatwerk software een unieke manier van innoveren kunt realiseren die goed bij jouw bedrijf past. We raden daarom ook zeker niet af om software van een bekende naam te gebruiken.

Een ander voordeel is dat, als je aan het begin van een proces van innoveren staat, het gemakkelijk is voor jou en je personeel om te wennen aan de software. Er is namelijk heel veel over geschreven dus als er onduidelijkheden zijn kan er met een simpele zoekopdracht op Google vaak veel opgelost worden. Hierdoor krijg je je hele organisatie makkelijker mee in het begin van je proces, wat belangrijk is voor de latere stappen die je bijvoorbeeld met maatwerk software kan gaan maken. Als jij en je werknemers de basis van de software goed begrijpen heb je een perfecte situatie om verder te kunnen innoveren.

Over and out

Software van de bekende namen kunnen een goede basis vormen om te kunnen innoveren. Echter, bij beeproger zien we te vaak dat mensen niet verder kijken dan deze software. Door binnen de mogelijkheden van bekende software te willen innoveren, laten bedrijven grote kansen liggen en betalen ze vaak teveel. Verbreed daarom je horizon en kijk ook eens naar, onder andere, maatwerk software. Via deze manier van innoveren hebben we bij beeproger gezien dat we bedrijven vooruit konden helpen door unieke software te bouwen die perfect bij hun bedrijf paste. “Ik vind het altijd zo mooi om te zien dat we software kunnen bouwen die 100% bij de klant, zijn bedrijf en zijn manier van innoveren past,” zegt John. Dat is, volgens ons, het echte innoveren.

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent