De toekomst van de bouwindustrie is een veelbesproken onderwerp. In een wereld waar het cruciaal is om de nieuwste technologieën te gebruiken om een bestaansrecht te houden, blijft de bouwindustrie achter. Een nieuw onderzoek van McKinsey geeft de nieuwste inzichten over de digitalisering van de bouwindustrie. In dit artikel leggen we de trends aan de hand van dit onderzoek uit. Dan weet je wat er moet gebeuren om jouw bouwbedrijf verder te digitaliseren.

Het onderzoek legt de huidige situatie op een duidelijke manier uit. Budgetten en planningen die uit hand lopen zijn tegenwoordig heel normaal. Dat terwijl werk-productiviteit niet meer hand-in-hand gaat met de economische groei. Het onderzoek geeft ook toe dat er veel technische uitdagingen blijven bij het implementeren van software binnen een supply chain en dat het waarschijnlijk niet makkelijker wordt. Dit omdat projecten ook complexer worden en er problemen kunnen voorkomen die nieuwe complicaties met zich mee brengen. Er is veel software om bedrijven te helpen bij hun digitale transformatie en er komt nog meer aan. Om ervoor te zorgen dat je meegaat met deze trend, is het essentieel dat je deze software omarmt.

Verschillende softwarepakketten

Wanneer je bezig bent met projecten implementeren, is het ook belangrijk dat alle betrokkenen partijen kunnen samenwerken. Zoals bijvoorbeeld architecten, je medewerkers en de klant. Samenwerken is noodzakelijk om de productiviteit en efficiëntie te verhogen. Een drijvende factor voor het digitaliseren van deze samenwerkingen is bijvoorbeeld het koppelen van de planning met de inkoopsoftware en het facturatiepakket. 

Software om deze samenwerkingen te versterken zijn bedoeld om de communicatie en efficiëntie te verbeteren. Digitalisering van deze samenwerkingen door, bijvoorbeeld, je planningsapplicaties te verbinden met je inkoopsoftware en facturatiepakket, kan een drijvende factor zijn. 

Veel bedrijven zijn al aan de slag gegaan en werken via de ‘cloud’. Er wordt gewerkt met software pakketten zoals Bouwinfosys  (InfraOffice, InfraWorks, InstallOffice), Exact Globe en Metacom maar het schijnt lastig te zijn om dit soort pakketten aan elkaar te koppelen. Het aan elkaar koppelen van software kan veel tijd besparen, doordat je bijvoorbeeld niet meer handmatig alles hoeft over te zetten. Bij beeproger weten wij als geen ander hoe vervelend dit probleem kan zijn en hoe we dit voor je moeten oplossen. Wij zijn de experts in het koppelen van je bestaande software pakketten. Door jouw bouwbedrijf te digitaliseren, houd je meer tijd over om te doen waar je goed in bent: bouwen.

Mobiliteit en flexibiliteit

Je collega’s de mogelijkheid geven om efficiënt op afstand te werken wordt nog belangrijker de komende jaren. Mede door de mogelijkheden om via de cloud te werken. Werken je collega’s of partners op dit moment met verschillende software pakketten? Dat is geen probleem. Door software oplossingen aan elkaar te koppelen of op maat te laten maken kun je het hele proces stroomlijnen. Hierdoor wordt het mogelijk om sneller en eenvoudiger overzicht te krijgen over het hele project. Het is mogelijk om data bronnen te koppelen zodat je niet alles handmatig hoeft in te voeren of over te typen. Zo zorg je er ook voor dat er minder fouten worden gemaakt. Win-win situatie!

Software voor een efficiëntere toekomst

Building Information Modeling (BIM) is een nieuwe trend binnen de bouwindustrie. Samen met de groei van ’the internet of things’ (IOT) liggen er enorm veel kansen om BIM te implementeren. IOT houdt bijvoorbeeld in dat je sensoren in je gebouwen kunt plaatsen om verschillende factoren continu in de gaten de houden. Het komt niet vaak voor, maar de mogelijkheid is er wel. Daarnaast wordt het ook steeds reëler en goedkoper om dit soort technologieën te gebruiken.

Wij zijn ervan overtuigd dat het digitaliseren van de bouwsector enorme voordelen heeft. Natuurlijk, het wordt een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Maar, zodra alle betrokken partijen begrijpen dat digitalisering een ‘must’ is, zullen de voordelen van deze technologieën de investeringen overtreffen. 

Denk je dat jouw processen verbeterd kunnen worden door software? Wil je nu ook graag jouw bouwbedrijf innoveren en digitaliseren? Of wil je graag software aan elkaar koppelen? Neem dan contact met ons op, zo kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.