Als het op caching aankomt, is wat ooit leuk was om te hebben, nu een must-have. In dit artikel hebben we het over het concept achter cache.

Wat is het concept achter cache?

Een cache fungeert als een buffer voor het geheugen om tijdelijk gegevens op te slaan. Dit is efficiënter, omdat gegevens niet opnieuw uit de oorspronkelijke bron gehaald hoeven te worden. De IT branche past caching al geruime tijd toe in verscheidene oplossingen. Er zijn namelijk verschillende manieren om cache te implementeren, afhankelijk van de use case. 

Apparaten zoals routers en pc’s gebruiken caching om de geheugentoegang te versnellen. Een andere veel voorkomende cache, die bijna alle pc’s gebruiken, is de web browser-cache voor het opslaan van gevraagde objecten. Ook dit fungeert als oplossing voor het meermaals ophalen van dezelfde gegevens. 

In een gedistribueerde applicatie speelt de client/server-cache een belangrijke rol bij het verbeteren van de applicatie prestaties. De client-side cache wordt gebruikt om de statische gegevens, die via het netwerk vanaf de server worden verzonden, tijdelijk op te slaan om te voorkomen dat je onnodig gegevens ophaalt. Aan de andere kant wordt de server-side cache gebruikt om gegevens op te slaan die uit andere bronnen zijn gehaald.

Waar gebruik je caching technologieën?

Een cache is dus een versnelde opslag laag die een subset van gegevens opslaat. Dit gebeurt meestal tijdelijk, zodat toekomstige verzoeken sneller worden aangeboden. Met caching kun je eerder opgehaalde of berekende gegevens efficiënt hergebruiken. Dit is waar je deze technologie tegen kunt komen:

 • Gegevens in de geheugen opzoeken
  Als je een front-end voor een mobiele web-app hebt, wil je misschien wat informatie in de cache opslaan, zoals een gebruikersprofiel, een aantal historische / statische gegevens of een API-verzoek op basis van jouw gebruiksscenario’s. Caching helpt bij het opslaan van dergelijke gegevens.
 • Versnelde RDBMS
  Relationele DataBase Management Systems (RDBMS) zijn traag zodra je miljoenen rijen aan data moet verwerken. Relationele databases gebruiken ook hun eigen caching. Maar voor betere prestaties kan externe caching veel meer capaciteit bieden dan interne caching. Dit is een van de meest populaire use-cases van caching.
 • Piek Gebruik in Mobiele Apps
  Een zware piek loopt hand-in-hand met tractie. Des te meer gebruikers er komen, des te hoger de piek. Veel van dergelijke verzoeken kunnen uiteindelijk queries in de database zijn. Externe API verzoeken kunnen berekende gegevens zijn, zoals directe berekening van eerdere betalingen. Caching houdt dergelijke gegevens vast om vervolgens sneller weer te geven.
 • Sessie Data Opslaan
  Actieve web sessies maken gebruik van vaak gebruikte data. Of je nu API-authenticatie wilt uitvoeren of recente winkelwagen informatie wilt opslaan in een e-commerce-app, de cache kan de sessie goed bedienen.
 • Token Caching
  API-tokens kunnen in het geheugen worden opgeslagen voor high-performance gebruikersverificatie en validatie.
 • Webpagina-caching
  Om de mobiele en web-app lichtgewicht en flexibel te houden, kun je dynamische webpagina’s op de server ontwikkelen en deze via API met de juiste gegevens voorzien. Of je nu 10 of miljoenen gebruikers hebt, je kunt dergelijke webpagina’s vanuit de cache gedurende een bepaalde periode voorzien.

Wat zijn de voordelen?

Het effectief caching van gegevens helpt zowel de consumenten als content providers. Hier zijn enkele vijf voordelen:

 1. Lagere netwerkkosten
  Content kan op verschillende punten in het netwerkpad tussen de consument en provider worden opgeslagen. Wanneer de inhoud dichter bij de consument in het cachegeheugen wordt geplaatst, zullen verzoeken niet veel extra netwerkactiviteit buiten de cache vergen.
 2. Verbeterd reactievermogen
  Caching zorgt ervoor dat inhoud sneller kan worden opgehaald, omdat een hele reis door het netwerk niet nodig is. Caches dicht bij de gebruiker, zoals de browsercache, kunnen dit ophalen bijna onmiddellijk doen.
 3. Verbeterde prestaties op dezelfde hardware
  Voor de server waar de content vandaan komt, kun je prestaties met dezelfde hardware verhogen als je gebruik maakt van agressieve caching. Hierdoor kan de contenteigenaar gebruikmaken van de krachtige servers op een manier dat grote delen van de content daar worden opgehaald.
 4. Beschikbaarheid van inhoud tijdens netwerkonderbrekingen
  Met bepaalde regelingen kan caching ervoor zorgen dat inhoud te allen tijde aan eindgebruikers weer te geven. Zelfs als deze gedurende korte tijd niet beschikbaar is vanaf de oorspronkelijke servers.

Wil je meer weten over wat verschillende caching technologieën voor jouw software kan betekenen? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met je mee.