Dè 3 digitale mogelijkheden in de bouw

Zoals eerder in onze artikelen vermeld, loopt de bouw achter op het digitaliseren van het werk. Het is tijd om nieuwe technologieën te implementeren en gebruik te maken van de mogelijkheden. Welke risico’s zijn eraan gekoppeld?

 

Hoe ziet de toekomst er uit?

Om het simpel te houden, zijn er 3 mogelijkheden

  1. De eerste gaat over het vergaren en gebruiken van data. Dit wordt ook wel kennismanagement genoemd.
  2. Ten tweede wordt het mogelijk om nog efficiënter te bouwen. De mogelijkheden rondom 3D printing maken het makkelijker om buiten de locatie te bouwen.
  3. Het laatste zit in het aanbieden van ‘life support’. Deze mogelijkheid ontstaat doordat je het gebouw tijdens en na constructie continu kunt monitoren door sensoren te koppelen. Dit hangt nauw samen met de mogelijkheden rondom internet of things (IOT). Je kunt hierdoor veel sneller ingrijpen wanneer het nodig is.

Zonder twijfel liggen de grootste mogelijkheden in het samenbrengen van deze technologieën om 1 oplossing aan te bieden. Dit verlaagt het risico, verhoogt de efficiëntie en biedt de mogelijkheid om ondersteuning te bieden tijdens de levensduur van het gebouw.

Kennismanagement

De hoeveelheid data dat gegenereerd wordt voor en tijdens de bouw kan ontzettend waardevol zijn voor aannemers. Het kan gebruikt worden om vroegtijdige waarschuwingen te geven of zelfs automatisch te factureren voor het werk dat gedaan is.

Één van de eeuwige problemen in jouw sector is het feit dat je niet optimaal kunt nakijken waar het geld heen stroomt binnen een project. Stel je eens voor dat je automatisch kunt facturen op basis van nauwkeurige metingen. De technologie is er om dit te kunnen doen en wij kunnen het voor je koppelen.

Er zijn twee risico’s die hier te pas komen. Ten eerste blijkt het moeilijk om de juiste statistieken te verkrijgen. Ten tweede, met de ontwikkeling op het gebied van GDPR, moet je er op letten dat je alleen data verzamelt waar je toestemming voor hebt. Bijvoorbeeld, wanneer je een bouwplaats filmt met een drone, moet je niet per ongeluk de buren in de tuin filmen.

Efficiënter bouwen

Door, bijvoorbeeld, de juiste hoeveelheid materialen automatisch te bestellen heb je nooit teveel of te weinig op voorraad. Het automatiseren van dergelijke processen kunnen het bouwen veel efficiënter maken. We hebben eerder geschreven over hoe je bepaalt welke processen je kunt automatiseren. En als je er nog steeds niet uitkomt, kun je altijd even bellen?

Net als bij de vorige punt, zijn er twee risico’s. Wanneer je een process automatiseert, wordt het lastig om het process weer aan te passen. Dus, verlies je enig flexibiliteit. Het tweede probleem ligt rondom de fouten die je tegenkomt tijdens het proces. Een duidelijk overzicht van wie welke verantwoordelijkheden heeft is nodig om die risico binnen kaders te houden.

Life support

Zoals we eerder aan hebben gegeven kun je het gebouw tijdens en na constructie continu monitoren door sensoren te koppelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een waarschuwing ontvangen wanneer er een reparatie nodig is. Nu wordt er vaak gewacht op controles, maar dat kan met nieuwe sensoren anders.

Je loopt een risico wanneer je investeert in deze sensoren.  Deze investeringen zijn groot en werpen hun winstgevende vruchten pas veel later af.

Één digitale levering

Het ultieme doel is om alle drie gebieden bij elkaar te brengen. Wanneer je de software hebt om kennis efficiënt te delen, dan kun je ook processen automatiseren om efficiënter te werken. ‘Life support’ kun je hierdoor makkelijker aanbieden voor jouw gebouwen. Dit kan wanneer je eenmaal in sensoren investeert.

Wil je niet langer wachten en nu aan de slag met deze mogelijkheden? Dan kun je hier meer lezen over hoe je jouw bouwbedrijf digitaliseert. Nog beter, je kunt ook gelijk contact met ons opnemen door onderaan dit artikel je gegevens achter te laten. Hopelijk tot snel!

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent