Je vindt ze vaak weggestopt in de hoek van het kantoor, omringd door een grote hoeveelheid monitors. Ze communiceren met de computer in een geheime codetaal die voor normale mensen niet te begrijpen is. Je kunt beter niet tegen ze praten, want daar houden ze niet van. In hun vrije tijd gamen ze. Deze bijzondere soort mensen noemen we: developers.

Ondanks dat deze nogal flauwe stereotypering van developers meestal helemaal niet klopt, is het toch op een of andere manier onze hoofden binnengedrongen. En dat zien we helaas ook terug op de werkvloer. Zo vormen developers nog te vaak een eigen eiland binnen een organisatie en worden ze te weinig betrokken in bedrijfsprocessen. Ook de communicatie en samenwerking tussen developers en andere afdelingen binnen een organisatie kan vaak verbeterd worden. In deze blog geven we je 3 tips – zonder een schuldige aan te wijzen – om slimmer en efficiënter samen te werken met developers.

1. Leer elkaar begrijpen

Door elkaar beter te leren begrijpen, groeit vanzelf het begrip voor elkaar. Dit klinkt heel logisch, maar gaat in de samenwerking tussen developers en andere afdelingen binnen organisaties, nog geregeld fout. Neem bijvoorbeeld een marketeer of een manager die bij een software developer aanklopt met de vraag: “Hey, kun jij nog even snel deze functie toevoegen aan die app, is toch fluitje van een cent?”, terwijl hij of zij geen idee heeft hoe complex de vraag is en misschien wel dagen kan duren om te bouwen.

Daarom altijd het advies: ga eerst met elkaar in gesprek en probeer elkaar te begrijpen. Of misschien nog beter: verdiep je als marketeer of manager eens in de basis van programmeren, zodat je gerichter vragen kan stellen. Omgekeerd geldt ook dat software developers in plaats van het eenvoudige antwoord: ‘dit kan niet’, soms flexibeler om kunnen gaan met vragen van collega’s. En zich ervan bewust zijn dat een marketeer of een manager de wens van een klant behartigt en dit zo goed mogelijk probeert te doen.

2. Stoppen met denken in stereotypes

Zoals we in de inleiding al noemden, bestaat er een nogal hardnekkig stereotype beeld van developers en eigenlijk IT-banen in het algemeen. Dat beeld staat ons alleen maar in de weg en klopt ook simpelweg niet. Je hebt tegenwoordig developers in alle soorten en maten die zeer betrokken zijn in organisaties. Daarnaast is door de blijvende vraag naar innovatie en digitalisering de diversiteit in het IT-banenaanbod sterk toegenomen. Dit maakt IT-afdelingen van organisaties steeds diverser en levendiger én allesbehalve stoffig en saai (weer een stereotype van de mat geveegd). Je ziet dit bijvoorbeeld erg terug in het hele team van beeproger: allemaal knappe koppen met hetzelfde doel – meewerken aan het groeien van de organisatie!

3. Weg met de eilandcultuur

Je ziet nog te vaak binnen organisaties dat verschillende afdelingen allemaal hun eigen eiland vormen. En dit gaat verder dan een aantal programmeurs die in de ene hoek van het bedrijf zitten en de managers en marketeers in de andere. Het gaat om de manier waarop verschillende afdelingen met elkaar communiceren en samenwerken. Door niet te denken in eilanden, maar een organisatie als één geheel te zien, draagt iedereen de gedeelde verantwoordelijkheid voor succes en wordt samenwerken vanzelfsprekend. Binnen beeproger focussen we ons al sinds dag een op gezamenlijke vooruitgan. We verzetten ons dan ook hevig tegen het silo-denken. Wil je binnen jouw organisatie ook meer saamhorigheid? Begin dan bij het afbreken van de eilandcultuur en leg meer verantwoordelijkheid bij medewerkers zelf. Je zult versteld staan van de positieve uitkomsten hiervan.

Wil je meer weten over onze werkwijze? En ben je benieuwd hoe je zelf efficiënter kunt samenwerken met developers? Of wil je juist ervaren hoe wij gezamenlijk bouwen aan software voor jouw succes? Neem dan contact met ons op; we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door te bellen of te mailen, zo kun je vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen.