fbpx

Dit is waarom digitalisering juist belangrijk is voor MKB’ers

Betere klanten acquisitie en klantenbinding, efficiënte administratie en organisatie en het gebruik van data voor zakelijke beslissingen. Dit zijn de 3 redenen waarom digitalisering binnen het MKB belangrijk is.

Velen denken bij het woord ‘digitalisering’ aan big data, artificial intelligence, supercomputers of enorme datacenters. In de realiteit gaat het bij MKB’ers vaak om veelal simpele dingen, die de basis van je onderneming kunnen versterken en je bedrijf stappen vooruit kunnen brengen, namelijk:

  • betere klanten acquisitie en klantenbinding;  
  • efficiënte administratie en organisatie;
  • gebruik van data voor zakelijke beslissingen.

Deze drie punten hebben directe invloed op het success van een onderneming. Digitalisering opent ook nieuwe deuren voor communicatie met je klanten, namelijk: via een professionele website, online aanwezigheid op social media zoals Facebook, LinkedIn of Instagram en ook een business profiel op Google en andere derde partijen. En dit is niet alleen belangrijk omdat je klanten het verwachten, hier zit veel meer achter.

Betere klanten acquisitie en klantenbinding

De digitale transformatie heeft ervoor gezorgd dat er bij klanten nieuwe behoeftes zijn ontstaan. Het online boeken en bestellen van producten of diensten staat hierbij voorop.

Zo meldt het CBS dat het aantal online boekingen van accommodaties in het afgelopen jaar van 44% naar 48% gestegen is. En de verwachting is dat hiermee nog geen einde in zicht is. Als ondernemer is het belangrijk om dit moment niet te missen en juist in te spelen op deze trend.

Een mooi voorbeeld van oplossingen die je ook als MKB makkelijk kunt implementeren is een planningsapplicatie zoals wij die voor AVK Plastics hebben gemaakt. De applicatie is handig voor medewerkers van de planning, maar ook voor bijvoorbeeld salesmedewerkers. Zij kunnen, als ze in gesprek zijn met een (potentiële) klant, op elk moment zien welke pallets wanneer beschikbaar zijn. Daarnaast kan dit schelen in het aantal uren dat je kwijt bent aan administratieve lasten.

Op dit moment zijn al 60% van klantenrelaties deels of in zijn geheel digitaal. Door digitale communicatie gaat de reactietijd van een onderneming omlaag en de klanttevredenheid omhoog. Dit draagt ook bij aan de relatie met je zakenpartners en leveranciers.

Naast een planningsapplicatie en een mooie website spelen online betalingsmogelijkheden, een goed werkende Wifi en een aanwezigheid op een marktplaats ook een rol in het verbeteren van klanttevredenheid.

Even tussendoor, wil je graag dit artikel bewaren en later lezen als PDF?

 

Efficiënte administratie en organisatie

Met digitale workflows neemt de productiviteit toe en de doorlooptijd neemt af.

Geprinte klantendata neemt niet alleen veel ruimte in, maar het is ook lastig om zo gegevens terug te vinden. Met een online documentatie systeem beheer je alles op een centrale plek en bepaal je makkelijk wie toegang heeft tot de data, onafhankelijk van een computer en locatie. Zo bespaar je ruimte en tijd en is het een mooie manier om de kosten omlaag te brengen. Daarnaast wordt het opslaan, wijzigen en delen van documenten veel eenvoudiger en verlaag je de kans op het lekken van data.
Het lekken van data is een groot probleem, en met de nieuwe GDPR wetgeving wil je daar niet mee zitten. Wil je weten wat je daar aan kan doen? Dat kun je hier lezen.

Je medewerkers kunnen zo veel sneller inspelen op de dagelijkse taken. Zo kan iedereen onafhankelijk van tijd en locatie bijdragen aan het succes van het bedrijf.

Ook interne communicatie tools zoals video calls en chats dragen bij aan een efficiëntere manier van werken. Zie dit niet als vervanging van face-to-face meetings, maar juist als mooie aanvulling.

Een ander mooi voorbeeld van digitalisering is online facturatie. Door simpele tools kan het gehele administratie process – van het opstellen van een rekening tot het ontvangen van de betaling – binnen een paar dagen afgerond zijn. Vooral zakelijke partners hechten veel waarde aan deze mogelijkheid. Voor veel bedrijven zijn ouderwetse papieren rekeningen al reden genoeg om voor een andere partner of leverancier te kiezen. Het is dan ook echt een aanrader om de switch naar online facturatie te maken om zo ook in de toekomst de concurrentie bij te houden of zelfs een stap voor te zijn.

Gebruik van data voor zakelijke beslissingen

Ook als het gaat om klantenbeheer en account management zijn er mooie digitale oplossingen voor kleinere bedrijven. Een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk Customer Relationship Management (CRM) systeem geeft je inzicht in de voorkeuren en gedrag van je klanten. Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer klant x voor het laatst bij jou op bezoek is geweest, zonder dat je echte IT kennis nodig hebt. Met meer klantenkennis kun jij inspelen op de individuele wensen, een betere service aanbieden en vaak de klanttevredenheid enorm verbeteren. Op basis van klantenkennis kun jij klantengroepen genereren en deze groep met een bepaalde boodschap bereiken, zoals een persoonlijke promotie. Bekijk hier de oplossing hebben wij voor Problicity gemaakt.

Daarnaast profiteren MKB’ers ook van het gebruik van software voor Enterprise Resource Planning (ERP), het gebruiken van de Cloud en mobiele communicatie; al deze tools dragen bij aan het optimaliseren van processen en het bedrijf in het geheel. Digitale data stelt je scherp en maakt de sterktes en zwaktes van de organisatie inzichtelijk. Zo krijg je mooie inzichten om aan nieuwe ideeën en producten te werken. Het nemen van een beslissing is hierdoor aan minder risico verbonden. Het resultaat: een groei van je omzet door producten die perfect aansluiten op de wensen van je klanten.

Dit artikel verscheen eerder op Deskbookers.com. Deskbookers helpt planners, personal assistants, secretaresses en flexwerkers efficiënter te werken en het meeste uit hun dag te halen. Lees het artikel op hun website hier.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent