In elke industrie wisselen trends elkaar met regelmaat af. Elke maand liggen er nieuwe producten in de schappen. En ook in de virtuele schappen van bijvoorbeeld app stores kun je wekelijks nieuwe of geüpdatete applicaties vinden. Maar wat zijn de opkomende software trends eigenlijk voor 2022? En wat betekent dat precies voor jouw IT-afdeling? In deze blog kijken we naar 3 voorspellingen van software trends. Ook kijken we naar hoe je deze trends kunt inzetten binnen jouw organisatie.

Software trend 1: software security

We schreven hier al eens eerder over: software securiy. Want ook in 2021 is ons weer duidelijk geworden hoe belangrijk veilige software is. Iedereen kan zich vast nog wel herinneren, dat er in het GGD-systeem een lek zat. Hierdoor konden alle medewerkers uitdraaien maken van persoonsgegevens van op COVID-19 geteste personen. En dit schandaal heeft veel bedrijven en organisaties aan het denken gezet: ‘wat kunnen wij zelf doen om onze applicaties veilig te houden?’ En deze focus op veilige software zal hiermee ook zeker in 2022 één van de trends zijn.

Hoe kun je software security in jouw organisatie implementeren?

Wanneer je zelf ook aan de slag wilt met software security, is het allereerst belangrijk om een bewuste keuze te maken voor een software ontwikkelaar. Kies niet alleen voor een ontwikkelaar op basis van gevoel of kostenbesparing. Probeer juist des te meer een keuze te maken op basis van referenties en eerdere projecten. Deze referenties geven namelijk inzicht in de kennis die een software ontwikkelaar in huis heeft. Want een goede software ontwikkelaar met veel ervaring besteedt aandacht aan software security. En deze zal daarom ook altijd instemmen met security checks door een onafhankelijke partij. De veiligheid van je software valt en staat namelijk met veilige code, regelmatige updates en onafhankelijke tests en controles.

Software trend 2: user-based optimization 

Artificial intelligence, machine learning, big data: misschien ben jij deze termen al wel helemaal zat. Toch spelen ze een belangrijke rol in het verbeteren van jouw customer experience. Steeds meer bedrijven en organisaties zien in, dat hoe meer resources ze investeren in het monitoren en voorspellen van klantbehoeften, hoe beter zij hun klant uiteindelijk kunnen bedienen. Zo schreven wij onlangs over het inzetten van recommender systems, een techniek die het mogelijk maakt om gerichte aanbevelingen aan klanten te geven. Want ook al weet een klant misschien nog niet precies wat hij wil, een goede aanbeveling kan iedereen wel waarderen. In 2022 zullen we steeds meer optimalisatie van software op basis van de user experience zien.

Hoe kun je je software optimaliseren voor jouw gebruikers?

Wanneer jij investeert in software voor jouw organisatie, wil je natuurlijk ook dat het een succes wordt. Wie wil er nou niet dat de nieuwe software door iedereen gebruikt wordt? Om echter te begrijpen wat jouw gebruikers echt willen, is het belangrijk om (anoniem) data te verzamelen. En deze data gaat dan vooral over het gebruik van de software. Zo kun je namelijk zien wat wel werkt en wat niet en kun je je klanten later eventueel nog verregaander bedienen. Hierbij moet je dan denken aan voorspellingen op basis van machine learning of het inzetten van recommender systems.

Software trend 3: werken in de cloud

Dat iedereen veel thuis heeft moeten werken de afgelopen jaren is een feit. En doordat zoveel bedrijven en organisaties moesten overschakelen naar digitaal werken, is ons ook des te duidelijker geworden hoe belangrijk goede en toegankelijke software systemen eigenlijk zijn. Als een team overal verspreid door het land, of misschien zelfs wel door de wereld, samen moet werken, is het van belang dat iedereen wel bij de benodigde informatie kan. Daarnaast kun je door te werken in de cloud, ook makkelijker en sneller inspelen op belangrijke digitale veranderingen.

Hoe kun je de cloud effectief inzetten binnen jouw organisatie?

Als je nog niet werkt met cloud software, dan kun je je misschien afvragen hoe je dat wel kunt gaan doen. Want bedrijven die al met de cloud werken, hebben gezien hoe drastisch het hun bedrijfs- en operationele en bestuursmodellen heeft verbeterd. SaaS, software as a service, is een goede start wanneer je wilt werken in de cloud. Want je hoeft geen hardware te installeren voor je hier gebruik van kunt maken. SaaS voorbeelden zijn Salesforce, Dropbox en Google Docs. 

Wanneer je al wel werkt met de cloud, wil je dit misschien wel graag optimaliseren. Je zou dan kunnen denken aan het koppelen van jouw verschillende systemen. Want niets is zo vervelend als systemen die niet met elkaar samenwerken. Een koppeling zelf realiseren is niet altijd even eenvoudig. Dus investeren in een goede software ontwikkelaar is zeker geen overbodige luxe. En ook voor een koppeling is het belangrijk om te kijken naar de security van deze interface.

Conclusie

Concluderend kunnen we vaststellen dat de drie software trends voor 2022 – software security, user-based optimization en werken in de cloud – alle drie te maken hebben met het verbeteren van de algehele softwarekwaliteit. Wanneer jouw software van goede kwaliteit is, weet je zeker dat de basis voor succes gelegd is. En of dat succes het beter bedienen van klanten is, of het optimaliseren van digitaal werken voor jouw werknemers, verschilt per situatie.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook software security, user-based optimization of werken in de cloud gaan inzetten binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met je mee voor de beste digitale oplossing.