Digitaliseren is niet altijd even makkelijk. Er zijn altijd een paar dingen die je als bedrijf liever van tevoren zou willen weten. Wij hebben daarom 4 harde waarheden op papier gezet over digitaliseren. Hierdoor kun je met betere kennis beginnen aan het digitaliseren van jouw bedrijfsprocessen. Of je nou maatwerk software wilt laten ontwikkelen, of een app gaat laten bouwen, jij zult blij zijn dat je deze dingen nu al te weten krijgt.

Software aanschaffen staat niet gelijk aan digitaliseren

We komen vaak bedrijven tegen die veel geld uitgeven aan software voor innovatie. Dit is echter één van de redenen waarom dergelijke transformaties falen. Ook moet je als bedrijf goed nadenken over de manier waarop je wilt digitaliseren. Ga je voor maatwerk software? Wil je een app laten bouwen voor een specifiek probleem? Of wil je software kopen of laten ontwikkelen? Dit zijn allerlei vraagstukken om over na te denken, zodat jouw digitaliseringsproces een succes wordt.

3 dingen die succesvolle bedrijven goed doen zijn:

  •      Digitalisatie verbinden aan het grote plaatje
  •      Het makkelijk maken voor werknemers om te experimenteren
  •      Iedereen binnen het bedrijf verantwoordelijkheid geven voor innovatie

Als je deze dingen goed doet, ben je al heel goed op weg om jouw bedrijfsprocessen te verbeteren.

Toets je ideeën als eerste bij je gebruikers

Alle producten hebben gebruikers. Daarom is de gebruiksvriendelijkheid van je product één van de belangrijkste factoren voor succesvolle digitalisatie. Gebruikers kunnen je werknemers zijn of de mensen waar je een product aan verkoopt. Belangrijk is om altijd goed te onderzoeken of jouw idee voor een nieuw product goed past bij de wensen van de gebruikers. Wilt je een webapplicatie laten bouwen, check dan eerst goed wat jouw gebruikers graag zouden willen. Wil je voor jouw werknemers een app laten ontwikkelen, ga dan eerst met ze in gesprek over hun wensen. Door goed te weten wat jouw gebruikers willen, zal je oplossing beter passen bij de wensen van je gebruikers. Op die manier kun je je bedrijfssoftware of jouw product voor de markt effectiever gebruiken of verkopen.

Alleen digitaliseren gaat niet lukken

Niemand weet alles, maar samen komen we een heel stuk verder. Inmiddels zijn 89% van Nederlandse bedrijven bezig met digitaliseren. Dus ken je iemand die voor zijn bedrijf een app heeft laten maken? Ga eens in gesprek en kijk of dat voor jou ook iets kan opleveren. Heeft iemand in je netwerk maatwerk software laten bouwen? Ga eens langs bij haar of zijn bedrijf om de impact daarvan te ervaren. Alleen digitaliseren is heel erg moeilijk. Door kennis en ervaringen uit wisselen met verschillende bedrijven krijg je een veel beter beeld van effectieve manieren om te digitaliseren.

Zonder investeringsdoel is een ROI niet meetbaar

Het is makkelijk de kluts kwijtraken in een wirwar van producten rondom digitaliseren. Er zijn webapplicaties, koppelingen, er is maatwerk software en je kunt allerlei apps laten bouwen. Stel daarom duidelijke doelen voor jouw bedrijf. Kies een richting en kijk wat binnen die richting goede investeringen zijn. Misschien ga je een app laten ontwikkelen of wil je aan de slag met maatwerk software. Wat je ook doet, het komt nooit goed als je niet weet waar je naartoe gaat. Door te focussen op de zaken die echt belangrijk zijn voor jouw bedrijf, gaat digitaliseren veel makkelijker. Je kunt dan aan de slag met dingen die waarde zullen bieden. Hierdoor zul je veel mooiere resultaten behalen en blijf je gemotiveerd om jouw bedrijf steeds een beetje beter te maken.

Conclusie

Digitaliseren kan heel mooi uitpakken voor je bedrijf. Echter, je moet goed weten wat je doelen zijn, want alleen op die manier kun je een goede route vinden om die doelen te behalen. Ook moet je goed luisteren naar de gebruikers van nieuwe producten. Zij vertellen je vaak precies wat je moet weten om jouw product nog effectiever te maken. Daarnaast zijn andere bedrijven een bron van kennis over verschillende opties binnen digitalisatie.

Weet dus goed wat je wilt. Ga in gesprek met gebruikers en andere bedrijven. Investeer niet in onbelangrijke zaken. En als je deze dingen goed doet, gaat jouw digitalisatie heel veel opleveren!