Drie tips om een datalek te voorkomen

Online kleren bestellen, een vliegticket boeken of het pakket van je zorgverzekeraar aanpassen. Herkenbaar?

Het zijn dingen die iedereen weleens doet en ze hebben één belangrijke overeenkomst: het invoeren van persoonlijke gegevens.

Al is het maar om een nieuwsbrief te ontvangen of om je in te schrijven bij een sportclub, we laten onze gegevens overal achter.

Dit geldt ook voor de klanten die in het systeem van jouw organisatie staan. Mensen moeten er vanuit kunnen gaan dat deze persoonlijke informatie voldoende beveiligd is, maar niet alle organisaties hebben hun IT-beveiliging goed op orde.

Slecht beveiligde informatie kan leiden tot een datalek en misbruik van deze persoonlijke gegevens.

Vanaf 1 januari 2016 wordt de privacywetgeving rondom dit onderwerp sterk aangescherpt: de ‘meldplicht datalekken’ gaat dan in.

Voor organisaties betekent dit, dat wanneer er sprake is van een ernstig datalek, zij hier direct een melding van moeten maken. Meld je dit ten onrechte niet? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot maximaal €810.000 (!).

Als organisatie kun je het risico op een datalek proberen te verminderen door goed te kijken naar je huidige informatieverwerking wat betreft je klanten. Bij beepRoger zijn we van mening dat jullie bij toepassing van onderstaande tips al een stap in de goed richting zetten, mocht dit nog niet al zo zijn.

  1. Gebruik niet meer gegevens dan nodig. Vaak zijn niet alle persoonsgegevens nodig, verzamel dus geen ‘overbodige gegevens’ die geen waarde toevoegen.
  2. Beperk de toegang tot gegevens. Hoe meer personen toegang hebben tot de gegevens, hoe groter de kans op misbruik.
  3. Neem moderne beveiligingstechnieken in gebruik en zorg dat de huidige systemen up-to-date zijn.

Deze tips zijn niet alleen bedoeld om zo snel mogelijk in gebruik te nemen, maar ook vooral om jouw organisatie bewust te maken van de veranderende regelgeving en de bijkomende risico’s.

Iedereen kan het slachtoffer worden van een datalek en dus een boete riskeren. Uiteindelijk zijn tevreden klanten een fundamenteel onderdeel van jouw succes, en dus is hun vertrouwen van grote waarde.

Heb je het gevoel dat deze drie tips nog niet voldoende zijn en wil je graag meer informatie hierover?

Neem contact met ons op en plan een afspraak met ons in Groningen, Amsterdam, of op jouw kantoor. De koffie staat altijd klaar!

Vond je dit een handig artikel?

Ik waardeer het enorm als je dit artikel wilt delen – dat helpt ons ontzettend om meer IT enthousiastelingen te bereiken. Delen kan met één druk op onderstaande knoppen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”27605453″]
Dankjewel!


PS Deze artikelen vind je vast ook interessant:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent