fbpx

Een applicatie (laten) ontwikkelen – het proces in 7 stappen

Met grote regelmaat praat ik met ondernemers die een idee hebben voor een applicatie, in de volksmond ook wel een app genoemd.

Gelukkig maar, want anders deed ik natuurlijk iets verkeerd. De één heeft echter een beter idee dan de ander, zonder twijfel. In dit artikel beschrijf ik het proces: Een applicatie ontwikkelen, van idee naar daadwerkelijke app.

 

1. Doel vaststellen

Eén van de eerste vragen die ik vaak stel is “Welk doel heeft de applicatie” of “Wat gaat het jouw medewerkers of klanten opleveren”? Ik ben van mening dat een applicatie ontwikkelen om het hebben van een app geen toegevoegde waarde heeft.

Natuurlijk, als je er op staat en met alle geweld een app wil, dan willen wij natuurlijk graag een applicatie ontwikkelen, maar ik vind het zonde als de app staat te “verstoffen” in bijvoorbeeld de App Store of Google Play Store.

Wil je weten hoe je kunt testen of jouw app-idee levensvatbaar is? Lees dan eerst dit artikel: Hoe je in 5 stappen je nieuwe app-idee test.

2. Platform kiezen: web of mobiel?

Met de vraag wat de app moet kunnen, wie de eindgebruikers van de app zullen zijn en welk doel de app heeft, wordt vaak ook duidelijk wat voor mobiele app gebouwd gaat worden. Dat kan bijvoorbeeld een app voor de iPhone of iPad (iOS) zijn, een app die voor Android toestellen geschikt is, of zelfs op beide platforms gebruikt kan worden.

Wat ook goed mogelijk is het ontwikkelen van een zogenaamde “webapplicatie”. Het grote voordeel van een webapplicatie is dat het platform onafhankelijk gebruikt kan worden en het enige wat je nodig hebt is een recente browser en een enigszins fatsoenlijke internetverbinding. Gelukkig wonen we in een land waar ook dat tegenwoordig geen probleem meer hoeft te zijn, zowel thuis, onderweg als op kantoor is tegenwoordig iedereen online?

Een webapplicatie heeft nog enkele voordelen zoals dat het niet noodzakelijk is om op een computer of smartphone een stukje software te installeren en het is eenvoudig te updaten door de app ontwikkelaar zonder dat er een handeling gedaan dient te worden door de gebruiker.

Je leest meer over het verschil tussen native, hybride en webapplicaties in dit artikel.

Even tussendoor, wil je graag dit artikel bewaren en later lezen als PDF?

[activecampaign form=56]

3. Benodigde app features vaststellen

Als de vraag welk doel de app moet dienen bevredigend beantwoord kan worden, nodigen wij onze opdrachtgever uit voor een inventarisatie sessie. Zo’n sessie wordt gehouden met meerdere gebruikers (stakeholders) van de toekomstige applicatie met ieder zijn of haar eigen rol. Hiervoor gebruiken wij onder andere zogenaamde user story kaartjes.

Hierop staat:

  • Als…(hierin wordt je rol aangegeven)
  • Wil ik… (dit wil je graag zien in de te ontwikkelen app)
  • Zodat…(hier onderbouw je bovengenoemde mening)

Elke toekomstige gebruiker heeft natuurlijk zijn of haar mening en deze nemen we met alle gebruikers door zodat we de user story kaartjes kunnen prioriteren. Het prioriteren gebeurd door elke wens hardop voor te lezen en deze een kenmerk mee te geven welke vervolgens door ons als app ontwikkelaar uitgewerkt wordt. Het kenmerk kan variëren van:

  • Een Must have
  • Een Should have
  • Een Nice to have

4. De bouwtekening maken

De must have’s worden door beeproger uitgewerkt in een “interaction design” ook wel “wireframe” genoemd. Een interactiemodel (op z’n Hollands) noem ik oneerbiedig ook wel een bouwtekening.

Bouwtekening applicatie
Een aannemer gaat ook niet lukraak een huis bouwen met een paar goede ideeën, hij wil graag de goede ideeën uitgewerkt zien in een bouwtekening zodat hij de fundering kan leggen. Daarom hechten voordat we een applicatie ontwikkelen enorm veel waarde aan zo’n interactie model.

Een interactiemodel is voor ons een eerste aanzet richting de ontwikkeling van een app of website. Hierop wordt aangegeven in (vaak) grijze vlakken waar bepaalde functionaliteit van de app wordt aangeboden. Op deze manier begint de app enigszins te leven en krijgt de opdrachtgever een goed beeld van de (on)mogelijkheden van de app.

Het is een proces wat voor beide partijen belangrijk is zodat de opdrachtgever precies weet wat hij krijgt en wij als ontwikkelaar precies weten wat wij moeten bouwen. Dit schept enorm veel duidelijkheid op voorhand en geen onplezierige verrassingen achteraf.

Een interactiemodel gaan met een aantal keer “heen en weer” zodat we alle functionaliteit duidelijk uitgetekend hebben met elkaar.

5. Ontwerpen

Als het interactiemodel is goedgekeurd en door beide partijen getekend is voor akkoord, zorgen we dat de grijze vlakken waaruit het interactiemodel bestaat worden ingekleurd in de look and feel van de organisatie.

Hierin krijgt het interactieontwerp zijn jasje aan waardoor de applicatie al echt begint te leven? Het grote voordeel is dat tot op dit moment er nog geen enkele regel code geprogrammeerd is. Het staat de opdrachtgever dan ook nog vrij om aanpassingen in het ontwerp door te laten voeren.

Ook de ontwerp fase gaat regelmatig heen en terug om zo gezamenlijk tot een fantastisch resultaat te komen. Hierin heb je eigenlijk al een complete app gecreëerd, weliswaar op papier.

Ontwerp applicatie

6. De bouw van de applicatie

Als we met z’n allen blij zijn met de hierboven genoemde stappen, dan begint voor ons het echte werk; het programmeren. De basis wordt gelegd middels een gedegen planning. Vaak werken er namelijk twee of meerdere ontwikkelaars (programmeurs) aan een project waardoor het zeer van belang is goede afspraken te maken.

Tijdens het planningsoverleg wordt met de projectmanager besproken wie wat doet en wanneer de eerste stappen opgeleverd kunnen worden. Dit zodat we elke ontwikkelaar deelgenoot maken van de oplossing.

Bij beeproger werken wij 32-uur per week dedicated aan de oplossing van onze opdrachtgever. Dit houdt in dat wij dinsdag t/m vrijdag op de klus zitten en op maandag kleine klusjes kunnen oppakken, ook wel klusjesmaandag genoemd.

De start van het ontwikkelproces begint vaak bij achterkant van de applicatie, de zogenaamde back-end. Pure code. Mocht er na een korte periode (ook wel sprints genoemd) van 1 of 2 weken iets staan wat redelijk toonbaar is, zullen we proberen om de opdrachtgever een tipje van de sluier te laten zien.

Het is toch gaaf om je eigen app idee ontwikkeld te zien worden!

7. Testen en… LIVE!

Geef je ons de tijd zoals netjes in de planning afgesproken, dan kan je een testklare versie verwachten. Testen is cruciaal voor de ontwikkeling van software en hierin verwachten we dan ook veel van onze opdrachtgever.

Samen lopen we de ontwikkelde applicatie door in een zogenaamde “acceptatie omgeving”. Vaak nemen we hier een op voorhand afgesproken periode voor zodat we elkaar scherp houden. Tijdens deze periode worden alle aanwezige (indien gevonden) fouten verholpen en wordt er gezamenlijk besloten om live te gaan.

Natuurlijk vinden we ook na het live gaan vast nog wel een foutje en daarom spreken we af om alles tot drie maanden na live-gang kosteloos te repareren.

En dan is het zover: de app is klaar voor gebruik.

Dit zijn de stappen die we samen met onze opdrachtgevers hebben doorlopen. Natuurlijk gaat het wel eens anders, maar in grote lijnen werken we vaak zo.

Overzicht, structuur en daarmee de juiste verwachtingen kunnen uitspreken met elkaar. Daarmee creëren we samen een kwalitatief hoogstaand product.

Vond je dit een handig artikel?

Ik waardeer het als je dit artikel wilt delen – dat helpt ons ontzettend om meer IT enthousiastelingen te bereiken. Delen kan met één druk op onderstaande knoppen:
[shareaholic app=”share_buttons” id=”27605453″]
Dankjewel!
[activecampaign form=15]

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent