Frameworks worden steeds populairder bij het ontwikkelen van software. Logisch ook, want het scheelt tijd en geld bij het maken van jouw website of applicatie. Dat komt omdat je bepaalde handelingen kunt automatiseren. Je hoeft dus geen volledige code meer te laten schrijven. Er zijn inmiddels verschillende frameworks ontwikkeld, dus je hebt genoeg te kiezen. In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste framework.

Wat is een framework?

Voordat we de diepte induiken, is het handig om even naar de basis te kijken. Wat is het nu precies? Wat werkt er beter dan een metafoor om het uit te leggen:

Stel dat je een stuk papier wilt hebben van 5 bij 5 centimeter. Waarschijnlijk pak je dan een schaar, een vel papier en een liniaal, toch? Maar wat nu als je 1000 keer een stuk papier van 5 bij 5 centimeter moet hebben? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar manieren om niet steeds die 5 bij 5 centimeter uit te hoeven meten.

Misschien maak je wel een frame met die afmetingen, zodat je het meetwerk niet steeds hoeft te herhalen. Zo creëer je eigenlijk een framework. Dit framework helpt je zo deze specifieke taak uit te voeren. En dit werkt in softwareontwikkeling net zo. In plaats van dat je steeds dezelfde type taak voor dezelfde type applicatie moet uitvoeren, gebruik je een framework om die functionaliteiten in een mooi pakket te bundelen.

En om er nog maar een metafoor tegenaan te gooien: als je een boterham smeert, is het veel makkelijker om voorgesneden brood te halen dan dat je je eigen brood bakt. Een framework is dus eigenlijk het voorgesneden brood van jouw website of applicatie.

4 tips om het juiste framework te kiezen

Er is voor elke programmeertaal inmiddels wel een framework ontwikkeld. Zo hebben we het Django-framework voor Python, Ruby on Rails voor Ruby, AngularJS voor JavaScript en natuurlijk onze favoriet: Laravel voor PHP.

Welke je kiest, hangt dus sowieso al af van de programmeertaal die je wilt gaan gebruiken. Maar er zijn nog meer dingen waar je op zou kunnen letten bij de keuze voor een framework. Hieronder lichten wij er een paar toe.

1. Is het framework populair?

Hoe meer een framework wordt gebruikt, hoe meer tutorials er te vinden zijn en hoe meer hulp je kunt krijgen als er iets niet lukt. Ook is een populair framework makkelijker te integreren en zijn er meer extensies voor ontwikkeld. En hoe bekender een framework, hoe kleiner de kans dat het ophoudt te bestaan.

2. Wordt het framework continu bijgewerkt?

Het internet staat nooit stil, dus een framework is ook niet statisch. Kies daarom voor een framework dat actief wordt bijgewerkt, zodat je de nieuwste technieken kunt blijven gebruiken.

3. Is het framework volwassen?

Sommige frameworks zijn heel tof, maar staan nog in de kinderschoenen. Die wil je liever niet gebruiken voor je volgende website of applicatie. Check daarom of er al praktijkvoorbeelden zijn van het gebruik van een framework.

4. Vind je genoeg documentatie?

Hoewel het ontwikkelen van software met een framework een stuk simpeler wordt, zul je er nog steeds mee moeten leren werken. Daarom is het belangrijk dat je een framework kiest dat goed gedocumenteerd is, zodat je het zo snel mogelijk in de vingers krijgt.

Nog een laatste tip

Voordat je gaat, willen we je nog een laatste tip meegeven in het kiezen van een framework: vaak is een simpel framework beter dan een framework vol toeters en bellen. Hoe meer vrijheid je in de configuratie hebt, hoe ingewikkelder het namelijk wordt. Maar het allerbelangrijkste is dat je een framework kiest dat past bij datgene wat je wilt maken. Als je daar nog vragen over hebt, helpen we je daar natuurlijk graag mee. Wil je liever iemand in de arm nemen die voor jou de applicatie bouwt? Ook dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen: wij denken graag met je mee.