Geld is een belangrijke afweging bij het laten ontwikkelen van software. We denken vaak dat kwaliteit en prijs hand in hand gaan. Echter, bij software ligt dit anders. Wil je bijvoorbeeld een webapplicatie laten bouwen of investeren in software dan klopt dit vaak niet. Goede software van hoge kwaliteit is vaak goedkoper onder de streep. In dit artikel leggen we een aantal redenen uit waarom dat zo is.

Goede kwaliteit = overzichtelijk werken

Developers die werken aan goed gestructureerde software zijn productiever. Het is makkelijker om bijvoorbeeld maatwerk software te bouwen als alle code goed georganiseerd is. Op die manier kan een team goed samenwerken. Onze Lead Developer zegt hierover: “Het is veel makkelijker om te werken aan software die goed georganiseerd is. We merken dat het in het begin iets meer tijd kost maar dat het al snel iets oplevert. Bij de urenregistratie app die we kort geleden gebouwd hebben was het erg handig om van tevoren goed afspraken te maken. Hierdoor wist iedereen precies hoe de app in elkaar zou komen te zitten en konden we effectief te werk gaan.”

Goede kwaliteit = makkelijker updaten

Meestal wanneer je begint aan een project, weet je nog niet helemaal precies hoe de eindversie eruit zal komen te zien. Daarnaast kom je er ook vaak tijdens het bouwproces achter dat je nog dingen aan wilt passen. Dit is helemaal niet erg. Als je maatwerk software laat maken, is het heel normaal dat dit gebeurt. Echter, als de reeds gebouwde software niet van goede kwaliteit is, is dit wel een probleem. Dan is heel lastig om software die niet overzichtelijk is aan te passen. Denk aan je la met bestek thuis. Als alles door elkaar ligt, duurt het heel lang om te vinden wat je zoekt. Echter, als je het bestek goed organiseert, kun je alles direct vinden. Als je dan nieuw bestek wilt, kun je het makkelijk binnen je bestaande systeem kwijt.

Zo werkt het ook voor onze werknemers. Als zij bijvoorbeeld een webapplicatie ontwikkelen is het heel handig dat zij precies weten waar alles staat. Hierdoor kunnen ze goed met de software werken en nieuwe dingen gemakkelijk opnemen in de software. Dit scheelt tijd en daardoor ook geld.

Goede kwaliteit = sneller fouten zien

Als jouw software niet goed in elkaar zit, is het lastig om fouten te ontdekken. Developers die op een goede manier werken hebben allerlei veiligheidsmaatregelen om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Ze doen constant tests om te zien of de software goed is. Mocht er een fout zijn gemaakt, is het ook veel makkelijker om die op te lossen. Ze hebben namelijk hun software goed georganiseerd. Doordat fouten sneller gezien worden zitten er minder fouten in het eindproduct. Er hoeven dan dus veel minder fouten opgelost te worden die zichtbaar worden bij gebruik. Hierdoor kan de maatwerk software direct gebruikt worden. Ook hiermee bespaar je kosten op het updaten van je software.

Goede kwaliteit = tijd besparen

Alle bovenstaande redenen zorgen ervoor dat onze werknemers minder tijd hoeven te besteden. En dit levert ook een groot voordeel op voor bedrijven die een maatwerk software laten maken. Zij zijn minder geld kwijt aan het laten bouwen van software. Ook is de software die zij krijgen direct te gebruiken, omdat die uitvoerig getest is. Een ander groot voordeel is dat het makkelijk is om in de toekomst nieuwe features toe te voegen. Doordat jouw software goed georganiseerd is, kunnen developers snel begrijpen wat ze moeten doen. Hierdoor krijg je sneller en goedkoper updates voor jouw software.

Conclusie: Goede software is probleemoplossend

Software van goede kwaliteit is logischerwijs niet alleen beter dan software van slechte kwaliteit, maar ook vele malen goedkoper. Maatwerk software die goed in elkaar zit is makkelijker te bouwen. Ook zitten er minder fouten in de software en zijn de fouten die gemaakt worden makkelijker op te lossen. Tevens zijn updates van jouw software makkelijker en sneller toe te voegen.

Al deze factoren zorgen ervoor dat software van goede kwaliteit onder de streep goedkoper is.

Wil je maatwerk software laten bouwen of een app laten maken? Bespaar geld door te investeren in software van goede kwaliteit. Hierdoor kunnen de developers een fantastisch product voor je maken op een effectieve manier. Een manier die voor jou betere software oplevert en goedkoper is.