Het internet der dingen, ook wel ‘Internet of Things’ genoemd, is een populaire term die we steeds vaker voorbij horen komen. Wat het is? Simpel gezegd verwijst de term naar alle apparaten die verbonden zijn met het internet: en dat zijn er een hele hoop. In 2020 waren er meer dan 26 miljard apparaten verbonden met het internet en dat aantal loopt alleen maar op. Al deze slimme apparaten en systemen maken ons leven op dagelijkse basis een stuk eenvoudiger en leveren ons veel tijdwinst op. Maar toch is er ook kritiek. Is er een grens aan technologie? En kunnen we onze veiligheid en privacy nog wel waarborgen als al onze persoonlijke en zakelijke gegevens online staan? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Voordelen

Het maakt het leven een stuk gemakkelijker

Je loopt ’s ochtends naar beneden en de lampen springen aan, de heerlijke geur van je automatisch gezette kopje koffie komt je tegemoet en terwijl je aan de keukentafel je koffie opdrinkt, leest je smartspeaker jou het belangrijkste nieuws van de dag voor. Het internet der dingen maakt het leven een stuk gemakkelijker, dat is één ding dat zeker is. En de mogelijkheden om apparaten te verbinden met het internet nemen alleen maar toe. Dit jaar groeit het aantal IoT-apparaten wereldwijd naar verwachting door naar 35 miljard en in 2030 zou het zelfs gaan om meer dan 125 miljard apparaten, blijkt uit een onderzoek van Techjury.

Ook de zakelijke markt profiteert

Naast alle voordelen voor particulieren, profiteren bedrijven en organisaties ook van het internet der dingen. Zo kunnen ze interne processen automatiseren en op een slimme manier software met elkaar koppelen en snel schakelen tussen verschillende platformen zoals desktop of smartphone. Dit zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen efficiënter ingericht kunnen worden en medewerkers minder tijd kwijt zijn aan handmatige taken.

Nadelen

Veiligheid en privacy

Slimme apparaten zorgen voor meer dataverkeer. Dit maakt het voor hackers steeds interessanter om apparaten en systemen te hacken. Ook staat er steeds meer persoonlijke data van ons online die door een datalek in verkeerde handen terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien. Juist omdat we zo veel apparaten en systemen met het internet verbinden, worden de gevolgen van een hack steeds groter en neemt de druk op beveiligingssystemen steeds verder toe. 

Te veel technologie?

Wanneer is er sprake van te veel technologie? Op deze bijna filosofische vraag is geen eenduidig antwoord te formuleren. Wel kunnen we concluderen dat door het internet der dingen, in combinatie met automatisering en robotisering, steeds meer taken die voorheen door mensen uitgevoerd werden, overgenomen worden door techniek. Dit mag dan misschien efficiënter zijn, maar het kan wel ten koste van veel banen. Critici waarschuwen er daarnaast voor dat door de toenemende communicatie die we voeren met apparaten, interpersoonlijke communicatie onder druk staat.

De voordelen benutten en de nadelen uitsluiten

Concluderend kunnen we opmaken dat de voordelen van het internet der dingen enorm zijn. Het maakt ons leven niet alleen een stuk gemakkelijker, het zorgt voor tijdwinst en processen kunnen efficiënter ingericht worden. Dat laatste is ook zeker voor organisaties zeer interessant. Wel ligt er een grote taak voor ons om al dit dataverkeer zeer goed te beveiligen. Want hoe afhankelijker we ons maken van het internet der dingen, hoe groter de gevolgen wanneer het wél fout gaat.

Wil je als organisatie onderzoeken hoe je digitale bedrijfsprocessen op een veilige en verantwoorde manier efficiënter in kan richten? De specialisten van beeproger helpen je graag! Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.