Hoe digitaliseer ik mijn bouwbedrijf?

De toekomst van de bouwindustrie is een veelbesproken onderwerp. In een wereld waar het cruciaal is om de nieuwste technologieën te gebruiken om een bestaansrecht te houden, blijft de bouwindustrie achter. 

Een nieuw onderzoek van McKinsey geeft de nieuwste inzichten over de digitalisering van de bouwindustrie. In dit artikel leggen we de trends aan de hand van dit onderzoek uit. Dan weet jij wat er moet gebeuren om jouw bouwbedrijf verder te digitaliseren.

 

Het onderzoek legt de huidige situatie op een duidelijke manier uit. Budgetten en planning die uit hand lopen zijn tegenwoordig heel normaal, terwijl werk productiviteit niet meer hand-in-hand gaat met de economische groei. Het onderzoek geeft ook toe dat er veel technische uitdagingen blijven bij het implementeren van software binnen een supply chain en dat het waarschijnlijk niet makkelijker wordt. Dit omdat projecten ook complexer worden en er problemen kunnen voorkomen die nieuwe complicaties met zich mee brengen. Er is veel software om bedrijven te helpen bij hun digitale transformatie en er komt nog meer aan. Om ervoor te zorgen dat jij meegaat met deze trend, is het essentieel dat je deze software omarmt.

 

Verschillende softwarepakketten

Wanneer je bezig bent met projecten implementeren, is het ook van belang dat alle betrokkenen partijen (architecten, jouw medewerkers en de klant) kunnen samenwerken. Samenwerken is noodzakelijk om de productiviteit en efficiency te verhogen. Een drijvende factor voor het digitaliseren van deze samenwerkingen is bijvoorbeeld het koppelen van de planning met de inkoopsoftware en het facturatiepakket. 

Software om deze samenwerkingen te versterken zijn bedoeld om de communicatie en efficiency te verbeteren. Digitalisering van deze samenwerkingen door, bijvoorbeeld, jouw planning applicaties te verbinden met jouw inkoopsoftware en facturatiepakket, kan een drijvende factor zijn.

Veel bedrijven zijn al aan de slag gegaan en werken via de ‘cloud’. Er wordt gewerkt met software pakketten zoals Bouwinfosys  (InfraOffice, InfraWorks, InstallOffice), Exact Globe en Metacom maar het schijnt lastig te zijn om dit soort pakketten aan elkaar te koppelen. Het aan elkaar koppelen (bespaart veel tijd) kan veel tijd besparen  (omdat) doordat je, bijvoorbeeld, niet meer handmatige alles moet overzetten. Bij beeproger zijn we erg bekend met dit probleem en zijn we (de) experts in het koppelen van jouw bestaande software pakketten. Dit doen wij zodat jij meer tijd hebt om te doen waar je goed in bent: bouwen.

 

Mobiliteit en flexibiliteit

Jouw collega’s de mogelijkheid geven om efficiënt op afstand te werken wordt nog belangrijker in de komende jaren. Mede door de mogelijkheden om via de cloud te werken. Werken jouw collega’s of partners met verschillende software pakketten? Dat is geen probleem. Door software oplossingen aan elkaar te koppelen (of op maat te laten maken?) kun je het hele proces stroomlijnen en wordt het mogelijk om sneller en eenvoudiger overzicht te krijgen over het hele project. Het is mogelijk om data bronnen te koppelen zodat je niet alles handmatig hoeft in te voeren of over te typen. Zo zorg je er ook voor dat er minder fouten worden gemaakt. Win- win situatie 🙂

 

Software voor een efficiëntere toekomst

Building Information Modeling (BIM) is een nieuwe trend binnen de bouwindustrie. Samen met de groei van ‘the internet of things’ (IOT) liggen er enorm veel kansen om BIM te implementeren. IOT houdt bijvoorbeeld in dat je sensoren in jouw gebouwen kunt plaatsen om verschillende factoren continu in de gaten de houden. Het komt niet vaak voor, maar de mogelijkheid is er wel en het wordt ook steeds reëler (goedkoper) om dit soort technologieën te gebruiken.

Wij zijn ervan overtuigd (mede door het onderzoek van McKinsey) dat het digitaliseren van de bouwsector enorme voordelen (heeft) kan hebben. Het wordt een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Maar, zodra alle betrokken partijen begrijpen dat digitalisering een ‘must’ is, zullen de voordelen van deze technologieën de investeringen overtreffen. 

Denk jij dat jouw processen verbeterd kunnen worden door software? Of wil je graag software aan elkaar koppelen? Dan kun je hier meer lezen over uitbesteding of je kunt onderaan dit artikel jouw gegevens achterlaten.