fbpx

Hoe draagt maatwerk software bij aan het concurrentievoordeel?

Als ondernemer wil je je klanten iets unieks aanbieden, waar je natuurlijk niet de enige in bent. Om op te vallen tussen alle concurrenten in de markt, is het belangrijk om je te onderscheiden van de rest. Dit kan maatwerk software zijn! In dit blog leggen we uit hoe maatwerk software kan bijdragen aan concurrentievoordeel.

Wat is maatwerk software? 

Het kan binnen een organisatie soms lastig zijn om alle processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen én alle gegevens zo overzichtelijk mogelijk te bewaren. Daarom maken veel bedrijven gebruik van software om dat makkelijker te maken. Er is dan de keuze tussen standaard software en maatwerk software.

Standaard software is software die al ontwikkeld is. Het zijn een soort van kant-en-klare softwarepakketten die je als organisatie kan implementeren. Maatwerk software is software die op basis van je wensen op maat wordt gemaakt, zodat het volledig aansluit bij je bestaande bedrijfsprocessen. 

Lees meer over maatwerk software

Maatwerksoftware en concurrentievoordeel

Eén van de grootste voordelen van maatwerk software, is dat het bijdraagt aan het concurrentievoordeel. Maar hoe werkt dat dan? Want consumenten krijgen toch niet altijd te maken met je software? Dat klopt, maar toch draagt maatwerk software daar op verschillende manieren aan bij:

  • Unieke functionaliteiten

Je wilt je met jouw organisatie onderscheiden van concurrenten. Het kan zijn dat je dat hebt gedaan of wil gaan doen door unieke functionaliteiten of een unieke werkwijze toe te passen. Die wil je liever niet opgeven als je software gaat implementeren. Met maatwerk software hoeft dat niet. Doordat de software volledig wordt ontwikkeld op basis van jouw wensen, kan je alle bestaande bedrijfsprocessen of unieke werkwijzen behouden. Op die manier onderscheid je je van alle concurrenten die wel kiezen voor standaard software, en daarmee misschien unieke werkwijzen opgeven. 

  • Snelle implementatie 

Vaak wordt er voor standaard software gekozen, omdat het geen tijd kost om het te laten maken. Het is immers al een kant-en-klaar softwarepakket. Het creëren van maatwerk software kost tijd. Toch kan maatwerk software uiteindelijk tijd besparen. Medewerkers hoeven namelijk niks aan te passen qua werkwijze, omdat de software zich aan de bestaande processen aanpast. Zo kost het niet veel tijd om met de software te leren werken. Die tijd kan in de consument worden gestopt. Daar is je concurrentievoordeel! 

  • Een stapje voor 

Soms past een standaard software goed bij je bedrijf, of kan je makkelijk je werkwijze aanpassen naar een bepaalde software. Maar je kan niet in de toekomst kijken. Het kan voorkomen dat er binnen je bedrijfstak of binnen je organisatie bepaalde zaken veranderen. Soms groeit een organisatie snel, of verandert hij qua structuur. Vaak moet de software dan ook worden aangepast. Dan zijn er bijvoorbeeld extra functies nodig, of een aangepaste werkwijze. Bij standaard software kan dat problemen opleveren of veel geld kosten, maar bij maatwerk software is dat geen probleem. De software kan namelijk meegroeien met het bedrijf. Het biedt juist mogelijkheden, want je kan sneller dan je concurrenten inspelen op veranderingen. 

Denk je na over het implementeren van maatwerk software? Of heb je specifieke wensen? Beeproger denkt graag met je mee! Wij bouwen webapplicaties en mobiele apps in alle soorten en maten, die naadloos aansluiten bij jouw wensen en doelen. 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent