Ongeveer een jaar geleden was het overal in het nieuws: negen Britse scholen lieten hun kinderen betalen aan de hand van een gezichtsscan in de schoolkantines. Ondanks dat we al jaren gewend zijn aan het scannen van onze gezichten om onze smartphones te openen, was hier toch ophef over. Maar waarom is dat en wat vinden wij hiervan? Meer hierover lees je in dit artikel.
Gaat een lunch betalen met gezichtsscan te ver?
Met deze nieuwe methode van betalen met gezichtsscan kunnen de leerlingen binnen vijf seconden hun lunch in de kantine afrekenen. Dit bespaart volgens de scholen flink wat tijd ten opzichte van vingerafdrukscans of het intoetsen van een pincode. De gezichtsscan staat gecodeerd met de computerversleutelingstechniek AES-256 en is opgeslagen op servers van de school.
Ondanks dat de scholen aangeven dat 97 procent van de leerlingen toestemming heeft gegeven voor het opslaan van de gezichtsscan is het de vraag of leerlingen weten waar ze mee instemmen.
Daarnaast is het algemeen bekend dat kinderen gevoelig zijn voor groepsdruk. Als een kind als enige met PIN blijft betalen, wat zullen hier dan de gevolgen van zijn? Of kunnen kinderen nu nog wel nee zeggen tegen bepaalde aankopen? Vooral wanneer het zo makkelijk wordt gemaakt om te betalen?
Ook blijft het een vraag waar en hoe de data zijn opgeslagen. Hoewel de scholen aangeven dat de gegevens vergrendeld zijn en worden verwijderd als een kind de school verlaat, blijft het voor velen onveilig voelen. Stel dat de biometrische data wel ooit op straat beland, wat zullen daar dan de consequenties van zijn?
De ethiek
Jaren geleden werd een gezichtsscan alleen gebruikt ter beveiliging, maar heden ten dage is het een middel geworden waarmee niet slechts de veiligheid wordt gewaarborgd. Blijkbaar is het zoiets essentieels geworden, dat we er zelfs een van onze eerste levensbehoeften mee moeten betalen. En als we al voor onze lunch ons gezicht moeten scannen, waar moeten we dan nog meer met onze privacy voor gaan betalen?
Er zijn mensen die zich zorgen maken over hoeveel privacy er straks nog is. Maar daartegenover staan velen die zeggen: “Wat maakt het uit als je toch geen geheimen hebt?” Toch is deze gedachte vaak iets te kort door de bocht. Hoewel jij zelf geen geheimen denkt te hebben, kan het verbinden van data toch wel voor erg onethische situaties leiden. Zo zijn er genoeg zaken bekend waar door middel van het koppelen van data, kwetsbare mensen getarget werden voor (onethische) reclame. Zo werden op basis van data de meest onzekere pubers getarget voor reclames over plastische chirurgie en andere beauty producten.
Met de invoering van een gezichtsscan kan er nog meer data aan elkaar verbonden worden. Koppelingen die het leven van de eindgebruiker vervolgens niet alleen maar leuker en eenvoudiger maken – integendeel vaak.
Hoe wij bij beeproger omgaan met ethische vraagstukken
Bij beeproger vinden we het belangrijk om te allen tijde ethisch te werk te gaan. Hierin nemen wij mee wat van belang is voor de gebruiker, maar ook voor jou als opdrachtgever. Ook kijken we naar wat al bekend is in de markt, onderzoeken die recent gepubliceerd zijn en wat experts zeggen. Door al deze kennis en informatie aan elkaar te verbinden, kunnen we een weloverwogen keuze maken.
Wil jij een samenwerking met ons aangaan of ben jij benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.