Hoe je verschillende software pakketten met elkaar koppelt

Hoe je verschillende software pakketten met elkaar koppelt

Stel, jij hebt een aannemingsbedrijf. Jullie maken gebruik van een planningsapplicatie en een urenregistratie app waarin je medewerkers de gewerkte uren kunnen bijhouden.

Die systemen werken in de basis goed, maar het probleem is dat ze niet met elkaar gekoppeld zijn. Daarom kost het je collega’s veel tijd om uren vanuit de urenregistratie app handmatig in je planningssysteem te kloppen (of vice versa).

Frustratie alom: je hebt namelijk fors geïnvesteerd in twee softwarepakketten die niet met elkaar communiceren.

Gelukkig is het niet altijd nodig om een compleet nieuw software pakket te bouwen. In sommige gevallen kan het slim zijn om bestaande software pakketten met elkaar te koppelen. Maar hoe gaat zoiets in z’n werk? Ik bespreek het in dit artikel.

Hoe koppel je met andere software?

Vaak zijn er voldoende mogelijkheden om tegen bestaande software applicaties “aan te praten” en zo gegevens uit te wisselen. Een belangrijke eerste stap die wij als software bouwer hierin nemen is dat we contact opnemen met de huidige software leverancier.

Er zijn vervolgens een aantal scenario’s denkbaar:

Scenario 1: 

De huidige software heeft een API beschikbaar

Dit is de ideale situatie: in dit geval biedt het softwarepakket zelf een koppeling aan, zoals zoals een API of SOAP koppeling. Een API, ook wel “application programming interface” genoemd, maakt het mogelijk dat softwarepakketten op een veilige manier data met elkaar kunnen uitwisselen.

Op het moment dat er een API beschikbaar is, nemen wij eerst de documentatie door. Softwareleveranciers die regelmatig koppelen met andere partijen hebben hier vaak goede documentatie voor beschikbaar. In dat geval is het vrij eenvoudig is om een koppeling tussen beide pakketten te bouwen.

Vervolgens gaan we een zogenaamde tussenlaag ontwikkelen: dit zorgt ervoor dat de API’s van de te koppelen softwarepakketten kunnen lezen en schrijven met elkaar. Daarna bepalen we welke data uit de verschillende softwarepakketten met elkaar uitgewisseld moet worden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de uren uit een urenregistratie app die gedeeld moeten worden met het factureringssysteem.

Scenario 2:

Geen API beschikbaar, wel medewerking van huidige softwareleverancier

Als er geen API of koppelingen als SOAP beschikbaar zijn, zal er een nieuwe koppeling gebouwd moeten worden. Je kunt ervoor kiezen om dit door de huidige software leverancier te laten doen of een nieuwe partij.

In het geval dat je een nieuwe software bouwer inschakelt, zullen zij contact opnemen met de bestaande software leverancier. Vervolgens bespreken we met de bestaande leverancier welke documentatie we nodig hebben om de door jou gewenste koppeling te bouwen.

In de meeste gevallen wil de huidige software leverancier gewoon meewerken. Dat past goed bij de huidige ‘open source’ mentaliteit. Bovendien heeft de huidige leverancier hier zelf vaak ook baat bij, omdat hij of zij andere klanten die wellicht met hetzelfde probleem zitten een soortgelijke koppeling kan aanbieden.

Scenario 3:

Geen API beschikbaar, geen medewerking van de huidige software leverancier

Sommige software leveranciers willen totaal geen medewerking verlenen.

Het gebeurt niet vaak, maar natuurlijk komen we ook dit soort partijen tegen. Ik ben van mening dat dit niet meer van deze tijd is en noem het een kortzichtige visie. Je staat namelijk veel sterker als je samenwerkt. Wij hebben althans de visie om zoveel mogelijk goede partijen om ons heen te verzamelen om samen mee te werken. Samen bouwen we de mooiste digitale producten voor onze klanten.

Maar, in sommige gevallen is het niet mogelijk te koppelen én wil de huidige leverancier niet meewerken.

Ook hiervoor zijn gelukkig vaak mogelijkheden. In veel gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk om de gegevens van het huidige software pakket te exporteren in een Excel of CSV bestand. Een goede software bouwer kan vaak ook met deze gegevens uit de voeten. Het wordt te technisch om tot in de puntjes te bespreken hoe dat gaat, maar daarover gaan we graag eens met je in gesprek.

Voorbeelden van software koppelingen

  • Voor de Van der Flier Groep hebben we onlangs een werkbonapplicatie gebouwd. Deze app moest gekoppeld worden met BouwInfosys. Omdat BouwInfosys nog geen API ter beschikking heeft gesteld, hebben we een creatieve oplossing bedacht om gegevens vanuit BouwInfosys automatisch te delen in de app met de desbetreffende medewerker waarvoor de werkbon bedoeld is.

urenregistratie app van der Flier

  • De mobiele Noordlease app moest gekoppeld worden met diverse externe platformen, maar ook hun eigen interne systemen. Gegevens die benodigd zijn voor het vinden van nabijgelegen tankstations, het inplannen van afspraken voor onderhoudsbeurten, het inzicht krijgen in brandstofverbruik (en nog veel meer) koppelden we vanuit andere systemen in de nieuwe mobiele app.

Mobiele Noordlease app

Benieuwd naar meer voorbeelden van apps en koppelingen die we gebouwd hebben? Neem eens een kijkje bij ons werk.

Vond je dit een handig artikel?

Delen met mensen in je netwerk helpt ons ontzettend om meer IT-enthousiastelingen te bereiken:


Dankjewel!

Gerelateerde artikelen: