fbpx

Hoe kom je erachter of jij nu al kunt innoveren?

Andere artikelen in deze series

  • De problemen rondom innovatie – We zullen uitleggen welke problematische dingen we bij beeproger zien in het denken over innovatie op dit moment, en zullen we enkele dingen meegeven die ervoor gaan zorgen dat jij niet tegen die problemen aanloopt. 

 

  • Bewezen innovatie bestaat niet – We geloven dat er betere manieren van innoveren zijn waarbij we de bekende ERP systemen zeker niet uitsluiten, maar onze horizon verbreden en kijken wat de extra mogelijkheden zijn om succesvoller te kunnen innoveren. 

 

  • Hoe je kunt innoveren met wat je al hebt – Bij veel bedrijven heerst dat er bij innoveren vooral veel geld uitgegeven moet worden en nieuwe systemen een “must” zijn om überhaupt te kunnen innoveren. Echter, je vergeet toch vaak wat je al in huis hebt. 

 

  • Beschikbaar: 26 maart | Flexibel, Snel en Levendig Innoveren – We gaan het hebben over de flexibiliteit van maatwerk software, de mogelijkheid om er snel mee te werken en we gaan één van de manieren van innoveren die mogelijk is met maatwerk software extra belichten. 

 

In de vorige artikelen hebben we het onder andere gehad over de overtuiging die bij veel bedrijven heerst dat er bij innoveren vooral veel geld uitgegeven moet worden en nieuwe systemen een “must” zijn om überhaupt te kunnen innoveren. Echter, je vergeet toch vaak wat je al in huis hebt. Stel je de volgende situatie eens voor. Je gaat naar de supermarkt zonder dat je eerst een inventarisatie maakt van wat je in huis hebt. Je koopt allerlei dingen, en als je thuiskomt en de koelkast opent, blijkt dat je 90% van wat je gekocht hebt al in huis had. Je gooit alles wat je al had maar in prullenbak want je kan het nu niet meer gebruiken, en al het geld wat je in het “nieuwe eten” hebt gestopt blijkt gewoon hetzelfde op te leveren als wat je al in huis had. Echter, wat was er gebeurd als je wél van tevoren een inventarisatie had gemaakt? Je had dan waarschijnlijk moeten investeren in een kleine hoeveelheid extra’s om alles wat je al had tot een prachtig gerecht te maken! “Zo werkt maatwerk software ook” zegt John, co-founder van beeproger. “Als wij klanten helpen met innoveren, inventariseren we eerst wat ze al in huis hebben. Dit is meestal al een prachtige basis waarop je heel snel én vrij goedkoop kunt innoveren als je software laat maken die deze aanwezige basis een nieuw leven inblaast.”

gartner pace-layered model-1

Gartner-model

Het Gartner model van innoveren is een model dat we graag gebruiken bij beeproger. Dit model stelt dat je voor innovatie vaak de basis al in huis hebt en dat je kunt innoveren door middel van het laten bouwen van software met nieuwe toepassingen die jouw werkprocessen verbeteren. “Zo’n model van innoveren spreekt ons heel erg aan, zegt Jan, eigenaar van beeproger. “Op deze manier kunnen we snel en eenvoudig beginnen met innovatie, en houden we de uitkomsten van het proces ook nog eens zo dicht mogelijk bij de behoeften van de klant. De klant krijgt door middel van maatwerk software de kans om op zijn unieke manier te innoveren.” Soms merken we dat klanten in het begin kritisch tegenover dit model staan omdat het niet overeenkomt met het heersende beeld van innovatie. Echter, door middel van dit model kun je innoveren in “baby-steps” waardoor je veel overzichtelijker bij je uiteindelijke doel komt, en tijdens het proces ook heel dicht bij je doel kunt blijven door de flexibiliteit van maatwerk software.

Hoe kom je erachter of jij nu al kunt innoveren?

Het beste dat je kunt doen is een inventarisatie maken van de systemen die je al in huis hebt. Als je eenmaal een lijstje hebt van alles dat er is kun je aankloppen bij een softwareontwikkeling bedrijf als beeproger om de mogelijkheden van jouw systemen te beoordelen. Vaak zal je versteld staan van wat er allemaal al mogelijk blijkt te zijn met dingen waarvan je soms zelfs al vergeten was dat ze er waren. “Wij geven bedrijven nu de mogelijkheid om een Brainstorm-sessie aan te vragen,” zegt Jan. Door middel van zo’n sessie kunnen we met bedrijven in gesprek gaan over wat ze al in huis hebben, erachter komen waar ze naartoe willen in hun proces van innovatie en op basis daarvan een route uitstippelen die ze met maatwerk software zouden kunnen volgen.”

effectief innoveren whitepaper beeproger

Wil jij de volledige whitepaper nu al ontvangen?

[activecampaign form=83]

Hoe werkt het?

Een voorbeeld van hoe dit proces in zijn werk gaat is de planningsapplicatie die we voor AVK Plastics hebben gemaakt. Dit bedrijf kwam naar ons toe met de specifieke vraag voor ons om een webapplicatie te bouwen voor hun complexe planning. De webapplicatie die we toen gebouwd hebben konden we handig linken met het Microsoft Dynamics pakket dat AVK Plastics al gebruikte. Dit was voor beide partijen handig. Voor ons omdat wij een mooie basis hadden waaruit we data konden halen, en voor AVK Plastics omdat zij snel konden innoveren en binnen korte tijd een webapplicatie hadden die hun werkproces veel efficiënter maakte.

Een ander voorbeeld is de Hitachi Mobility app. Voor Hitachi Mobility (voorheen Noordlease) hebben we een app gemaakt die de wagenparkbeheerder en de gebruiker van de leaseauto veel makkelijker met elkaar laat communiceren. Het bouwen van deze app was een grote uitdaging omdat er met vele externe platformen moest worden gekoppeld. Echter, Hitachi Mobility is erg tevreden met het product dat we hebben afgeleverd. Al meer dan 1400 leaserijders hebben de app gedownload. Met deze app kunnen zijn onder meer gemakkelijk onderhoudsafspraken maken, inzicht krijgen in data als brandstofverbruik, bijtelling en fiscale waarde en kunnen ze bij schade direct contact opnemen met diverse hulpinstanties. Deze app is een ander voorbeeld van innoveren door het gebruiken van reeds bestaande software op zo’n manier, dat je er een prachtig nieuw product van kan maken.

Over and out

Door het inventariseren van de systemen die je al in huis hebt, en erachter te komen wat de mogelijkheden zijn van innoveren met die systemen, kun je vaak sneller beginnen met innovatie en de kosten van innovatie laag houden. Ook zorgt maatwerk software ervoor dat je dicht bij de unieke behoeften van jouw bedrijf blijft. Door ons proces van innoveren kun je dus direct van start, blijven je kosten lager en kun je dichter bij de kern van je bedrijf blijven,” zegt John. Dat zorgt, in ieder geval bij beeproger, altijd voor een grote blij!

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent