Na een aantal sprints en ontwikkelingsrondes is het dan zo ver: je applicatie is af! Geweldig nieuws natuurlijk, nu kan iedereen je app gebruiken. Echter vergeten veel mensen één ding; voor je app gedownload kan worden, moet deze wel eerst in de app store te vinden zijn. Maar hoe krijg je je app in de app store?

Wat is een app store?

De app store – voor Apple ‘App Store’ en voor Android ‘Google Play Store’ – is de verzamellocatie waar gebruikers applicaties kunnen downloaden. Het is een soort virtuele winkel waar apps voor de telefoon, tablet of computer te vinden zijn. De meeste mensen denken bij apps aan de telefoon, maar je kunt ook apps downloaden op andere apparaten. Het is daarom ook belangrijk om al tijdens het laten maken van je app rekening te houden met het medium waar deze gebruik zal worden. Zijn jouw gebruikers vooral actief op een iPad? Of hebben ze een Android telefoon? Vooral wanneer je een app laat maken voor jouw organisatie, dan weet je vaak wel welk apparaat jouw medewerkers gebruiken. Zo weet je dan ook waar je uiteindelijk je applicatie beschikbaar moet stellen: in de Apple App Store of in de Google Play Store.

Een account aanmaken

Voor je jouw applicatie kunt uploaden in een van de app stores, moet je eerst een account aanmaken.

Bij Android is dit heel makkelijk: je maakt een account aan, betaalt eenmalig 25$ en je kunt oneindig apps uploaden in de app store. Klinkt het te simpel om waar te zijn? Lees dan hier nog even de instructies van Google. Heb je een app laten maken? Dan kan jouw ontwikkelaar ook voor jou de app in de Google Play Store uploaden.

Om je app in de Apple App Store te krijgen is echter iets ingewikkelder. Bij Apple moet je je aanmelden als officiële organisatie. Heb jij dus als organisatie een app laten maken, dan kan jouw ontwikkelaar niet met haar eigen account jouw applicatie uploaden naar de Apple App Store. De verificatie van jouw organisatie gebeurd aan de hand van een D-U-N-S-nummer. Dit is een wereldwijd erkend systeem, waarmee een uniek identificatienummer wordt toegewezen aan bedrijven. Heb je nog geen D-U-N-S-nummer? Dan kun je deze gratis aanvragen. Echter heb je aan alleen het D-U-N-S-nummer niet genoeg voor jouw registratie in de Apple App Store. Je moet ook een contactpersoon van jouw doorgeven. Hiermee zal Apple dan contact zoeken en de verificatie afronden. Omdat hier wel wat tijd overheen kan gaan, is het belangrijk op tijd te beginnen met het aanmelden van jouw organisatie bij de Apple App store, zodat je gelijk aan de slag kunt met het uploaden van je applicatie zodra deze klaar is. De kosten voor een developers (App Store Connect) account bij de Apple App Store zijn 99$ per jaar.

Omdat een account aanmaken toch wat ingewikkeld kan zijn, helpen wij bij beeproger onze klanten graag hierbij.

Je hebt een account in de app store, en nu?

Als je bent ingelogd bij de Google Play Store of bij de Apple App Store heb je de mogelijkheid je applicatie toe te voegen. Je moet hiervoor informatie aanleveren over de naam van de app, de omschrijving, de icoontjes en schermafbeeldingen van het gebruik van de app. Daarnaast moet je je app ‘signen’. Kort door de bocht betekent dit dat je moet aangeven dat de app echt van jou is. De app store zal dit dan ook controleren.

Als organisatie kun je dit in principe allemaal zelf, zolang je maar een account hebt voor de app stores. Toch merken we bij beeproger dat onze klanten hier liever wat ondersteuning in krijgen. Daarom zorgen wij voor het verzamelen van de juiste informatie en signen we de app geautomatiseerd met fastlane.

De app uploaden, testen en publiceren

Oké, je hebt dus een app, je hebt een developers account voor de app store en je hebt aangegeven dat de app van jou is. Maar dan blijft de vraag: hoe krijg je je app in de app store?

In principe ben je al een heel eind. Je kunt nu de app nu uploaden en testen. Door je applicatie nog een keer helemaal bij langs te lopen, weet je zeker dat alles correct is en er geen fouten meer in staan. Wanneer dit het geval is, kun je je applicatie publiceren.

In onderstaand model zie je hoe je je app in de app store krijgt nog eens gevisualiseerd terug.

Hoe krijg je je app in de app store?

Is je app afgewezen?

Wanneer je je app uploadt in de app store, kan het voorkomen dat deze wordt afgewezen. Vooral Apple kan nogal streng zijn op de aangeleverde applicaties. Echter krijg je vrijwel altijd een lijst met feedback, waardoor je precies weet wat je aan moet passen om dit probleem op te lossen. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je in principe weer een nieuwe aanvraag indienen.

Meer weten?

Heb je na het lezen van deze blog het gevoel dat je dit echt liever met een sparringpartner doet? Dat snappen we. Het is ook een flinke klus om je app uiteindelijk in de app store te krijgen. Bij beeproger bieden we al onze klanten ondersteuning in dit proces middels de ‘exit sprint’. Hierin zorgen we dat de applicatie live gaat. Wanneer je dus met ons jouw applicatie gaat ontwikkelen, weet je zeker dat wij je helpen met het live zetten van de app.

Ben je geen klant van beeproger, maar zoek je alsnog ondersteuning? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee in de mogelijkheden.