Wij krijgen vaak vragen als: “Hoeveel kost het eigenlijk om een app te laten maken?” of: “Als ik een native app wil laten ontwikkelen, met hoeveel budget moet ik dan rekening houden?” Bevredigend is het niet, om een vraag met wedervraag te beantwoorden. Toch doen we dat, om je een indicatie te geven waarom het zo lastig is om in te schatten hoeveel een app zal kosten. Want, wat kost bijvoorbeeld het bouwen van een huis? Ook dat is iets, wat van verscheidene factoren afhangt.

Ook wij hebben dus geen kant en klaar antwoord op de vraag hoeveel een app zal kosten. Een maatwerk app gaat – zoals de naam al doet vermoeden – gepaard met een maatwerk prijs. Uiteraard kunnen we wel uitleggen hoe de prijs van een (maatwerk) app over het algemeen berekend wordt. Hoe wij dat specifiek doen, kun je in dit artikel teruglezen.

Het verschil tussen drag en drop apps en maatwerk applicaties

Ter verduidelijking, in dit artikel hebben wij het over de kosten van het laten bouwen van een maatwerk app. Er zijn natuurlijk ook genoeg software pakketten waarmee je relatief eenvoudig, door middel van drag en drop bijvoorbeeld, zelf een applicatie kunt bouwen. Of basis apps die gebouwd worden middels het hergebruik van bestaande onderdelen. Dat soort apps zijn een stuk goedkoper, en kunnen in sommige gevallen een prima oplossing zijn.

Echter, in dit artikel willen we ingaan op de apps die vanaf de basis nieuw worden opgebouwd. Dit zijn apps, die daardoor naadloos aansluiten op de wensen en doelen van de opdrachtgever. Dan kan het nog steeds zo zijn dat er bepaalde onderdelen worden hergebruikt, maar dit gebeurt alleen als deze perfect passen.

De prijs van de applicatie hangt dus af van de wensen en doelen van de opdrachtgever: hoe meer functionaliteiten er nodig zijn om hieraan te voldoen en hoe complexer deze zijn, hoe duurder de app wordt.

Waar de prijs van een maatwerk app van afhangt

De prijs van een app hangt meestal af van hoeveel tijd een software bouwer nodig heeft om een app te ontwerpen en te bouwen. In de meeste gevallen (zo ook bij ons) worden de ontwikkeluren gefactureerd.

De tijd die nodig is om een app te ontwerpen en te bouwen hangt af van:

  • Het aantal functionaliteiten. Hoe meer functionaliteiten, hoe meer tijd er nodig is om deze te ontwikkelen. Kunnen er goede onderdelen hergebruikt worden? Dan scheelt dat uiteraard in de ontwikkeltijd. Een goede ontwikkelaar zal altijd zijn best doen om hier zo efficiënt mogelijke keuzes in te maken.
  • De complexiteit van de functionaliteiten. Zaken die meespelen zijn bijvoorbeeld:
    • Wordt er gebruik gemaakt van GPS?
    • Zitten er veel animaties en video’s in?
    • Moet de app ook offline beschikbaar zijn?
    • Moet de app gekoppeld worden met andere software en/of externe databronnen? Zo ja met hoeveel bronnen moet er gekoppeld worden en lukt dat relatief eenvoudig (is er bijvoorbeeld een API beschikbaar)?

Het kan ook zo zijn dat de wensen en behoeften tijdens het ontwikkelproces fors wijzigen. Dat kan uiteraard forse vertraging opleveren. Je wilt dan ook zoveel mogelijk voorkomen dat dit gebeurt. Daarom is het ook zo belangrijk dat er eerst uitgebreid wordt geïnventariseerd. Tijdens zo’n inventarisatie stemmen de opdrachtgever en software bouwer samen tot in de puntjes af hoe de applicatie eruit moet komen te zien en wordt er een prototype ontworpen.

Hoe wij de prijs van een app inschatten

Goed, tot nu toe hebben we het vooral gehad over de factoren die effect hebben op de prijs van een app. Nu ben je vast benieuwd aan welke prijzen je dan moet denken. Bij het bouwen van een nieuwe, meer complexe maatwerk app, moet je rekening houden met een budget van 20.000 tot soms meer dan 100.000 euro.

De meeste nieuwe apps die wij bouwen vallen vaak ook in die prijscategorie. Dat is uiteraard nog steeds heel breed. Daarom willen wij je laten zien hoe het ontwikkelproces eruit ziet. Dit kun je dan gebruiken om een inschatting te maken voor het benodigde budget om een app te laten maken.

1. Kennismakingsgesprek

Voordat we een indicatie kunnen geven van de prijs van jouw app-idee gaan we altijd eerst in gesprek. Het liefst face to face. Dat is niet omdat we geheimzinnig willen doen of je meteen willen overtuigen om met ons in zee te gaan. Dat doen we omdat we weten dat goede communicatie ontzettend belangrijk is in software ontwikkeling. We willen graag tot in de details van je weten wat jouw doelen en wensen zijn. Zo kunnen we een goede indicatie geven van het budget dat je nodig zult hebben om een app te laten bouwen.

2. Globale indicatie

Na het kennismakingsgesprek kunnen we vaak wel een globale indicatie geven van het benodigde budget.

Aan de hand daarvan doen we een voorstel voor een zogenaamde sprint 0. Dit is een uitgebreide inventarisatie en duurt vaak zo’n 2 tot 4 weken. Hoe complexer jouw wensen, hoe langer de inventarisatie duurt.

3. Inventarisatie: Sprint 0

Tijdens de inventarisatie plannen we een aantal gesprekken in en gaan we steeds verder in op jouw wensen voor de app. We willen precies weten wat je doelen zijn en waarom je kiest voor bepaalde functionaliteiten. We denken namelijk graag met je mee over de beste oplossing.

Aan de hand daarvan ontwikkelen wij een uitgebreid concept met daarbijbehorend de eerste basis voor de user stories. Hierdoor weet jij precies wat je gebruikers moeten kunnen binnen de app en welke functionaliteiten daarvoor gebouwd moeten worden. Aan de hand van dit concept weten we of iedereen de neuzen dezelfde kant op heeft staan. Bovendien kunnen we aan de hand van deze uitwerking een betere inschatting maken van de benodigde tijd en dus het budget voor het bouwen van de applicatie.

4. Bouw van de applicatie

Ben je na sprint 0 enthousiast? Dan gaan onze ontwikkelaars aan de slag met het bouwen van de app. We werken steeds met sprints van ongeveer twee weken. Voorafgaand aan elke sprint spreken we met je af welk onderdeel van de applicatie we gaan bouwen. Na twee weken wordt dit opgeleverd en wordt van je verwacht dat je gaat testen. Vervolgens doen we, aan de hand van je feedback en de afspraken die we in de sprint 0 hebben gemaakt, een voorstel voor de volgende sprint. Pas als je akkoord hebt gegeven, gaan we aan de slag met de volgende sprint. Zo voorkomen we dat we voor verrassingen komen te staan.

Het mooie aan werken in sprints is dat we constant feedback van de klant ontvangen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je er tijdens de bouw van het product achter komt dat het product iets aangepast moet worden ten opzichte van het interactiemodel. Je wilt bijvoorbeeld een functionaliteit toevoegen of juist wijzigen en dat is vaak geen enkel probleem. Op basis van jouw wensen passen we waar nodig de planning aan en maken we een aangepast voorstel voor de komende sprint. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een extra sprint moet worden toegevoegd of juist kan worden verwijderd ten opzichte van de originele planning.

Financiering van app ontwikkeling

Zoals je hebt gezien, is het bouwen van een maatwerk applicatie niet goedkoop. Sommige van onze klanten financieren het bouwen van een app met eigen middelen. Dat is vaak het geval bij bedrijven die software laten bouwen voor het optimaliseren van hun eigen bedrijfsprocessen.

Daarnaast werken we ook voor start- en scale-ups. Sommige van deze organisaties hebben al een investeerder, anderen zijn juist op zoek naar een nieuwe investeerder voor de volgende ronde. Bijvoorbeeld omdat ze al een software product hebben laten bouwen en het product nu willen laten doorontwikkelen door een professionele partij.

In zulke gevallen is een sprint 0 perfect. Hiervoor heb je namelijk relatief weinig budget nodig, maar het geeft je wel een visuele uitwerking, concrete planning en een budgetindicatie van jouw app-idee. Je kunt dit zien als een tot in de puntjes uitgewerkt voorstel, waarmee je investeerders overtuigt en waarmee ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen.

Tip: kijk eens op de website van Geldvoorelkaar.nl. Dat is Nederlands’ grootste crowdfundingplatform en beschikt over een vergunning van de AFM. Zij brengen investeerders en ondernemers bij elkaar en hebben een groot netwerk. 

Waarom we niet zomaar een offerte versturen

Wij hadden hier nu natuurlijk een grote button kunnen plaatsen met ‘KLIK HIER OM NU EEN OFFERTE TE ONTVANGEN’, maar daar kiezen we bewust niet voor. We begrijpen namelijk dat je een zorgvuldige inschatting wilt ontvangen van de kosten van jouw app-idee. En dat lukt onvoldoende als we alleen een e-mail of een kort telefoongesprek hebben gehad. Precies daarom maken we geen offertes op basis van alleen een kort telefoongesprek of berichtje.

Maatwerk software projecten zijn vaak grote projecten waarbij langere tijd intensief met elkaar wordt samenwerkt. Daarom werken wij met organisaties op basis van vertrouwen en met de intentie een duurzame relatie op te bouwen.

Conclusie: maatwerk is kwaliteit

Dus: ben je op zoek naar de eerste de beste goedkope software boer? Dan ben je bij ons waarschijnlijk niet aan het goede adres. Zoek je daarentegen een softwarepartner die kritisch met je meedenkt en de intentie heeft om een langdurige relatie op te bouwen? Dan drinken we graag eens een kop koffie (of thee) met je. Dan kunnen we samen bespreken hoeveel het uitvoeren van jouw app idee kost en waar we samen naartoe kunnen werken.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ons natuurlijk ook altijd eerst even bellen of mailen. Wij denken graag met je mee.