Je bedrijf innoveren kan op verschillende manieren. Innovatie vormt zich vaak door het automatiseren van bedrijfsprocessen. Innoveren kan een organisatie veel opleveren. Zo kan het ervoor zorgen dat je efficiënter werkt binnen je team, of dat je jouw klanten iets kunt bieden, wat je concurrenten niet hebben. Dat kan een unieke werkwijze zijn, of een originele oplossing voor hun problemen. In dit artikel leggen we je uit hoe het proces van innovatie en automatisering bijdraagt tot een groter concurrentievoordeel. 

Innovatie en automatisering

Vaak gaat innovatie gepaard met automatisering, omdat het veelal gaat om het verbeteren van bedrijfsprocessen. Door bepaalde repetitieve taken in het bedrijfsproces te automatiseren, kunnen jouw werknemers zich richten op de taken waar ze echt goed in zijn en die ze leuk vinden. Het invoeren van gegevens kan bijvoorbeeld een tijdrovend klusje zijn, terwijl het makkelijk te automatiseren is.

“Wat heeft dat dan met innovatie te maken?”

Dat ligt aan de manier van automatisering. Automatiseren kun je door onder andere te kiezen voor standaard oplossingen. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij standaard software, welke op grote schaal door bedrijven wordt gebruikt. Dit is vaak een snelle en voor de hand liggende optie die in de meeste gevallen goed betaalbaar is. 

Maar je kunt er ook voor kiezen om wat verder te kijken. Welke opties zijn er naast de bestaande, standaard oplossingen? Dan kom je terecht bij maatwerk software als middel voor automatisering. En dan praat je dus over het optimaal combineren van innovatie en automatisering.

Maatwerk software

De standaard oplossing is voor organisaties dus vaak software wat al ontwikkeld is. Het is een kant-en-klaar pakket dat je implementeert om jouw bedrijfsprocessen te optimaliseren. De functionaliteiten daarvan staan in principe vast. Maatwerk software is daarentegen heel flexibel. Het wordt helemaal naar de wens van jouw organisatie gemaakt, zodat het naadloos aansluit bij de bestaande bedrijfsprocessen. Daarmee kun je dus innoveren en automatiseren, zonder te moeten inleveren op werkwijzen of processen die jouw bedrijf juist zo uniek maken. 

Maar als standaard software een oplossing biedt voor je probleem, waarom zou je dan innoveren door maatwerk software aan te schaffen?

Dat ligt natuurlijk ook voor een deel aan het doel van jouw innovatie. Standaard software is in de meeste gevallen een goede oplossing, maar bij beeproger zien we ook dat er soms niet verder wordt gekeken dan de bestaande oplossingen, terwijl maatwerk software jouw bedrijf uiteindelijk nog veel verder kan brengen.

De voordelen van maatwerk software voor jouw automatisering

De mogelijkheden van maatwerk software zijn eindeloos. Daardoor kun je automatiseren wat je wilt automatiseren, zonder te moeten inleveren op je ideeën, wensen en unieke werkwijze. Daarnaast zal het je op den duur juist geld schelen. Bij standaard software moet je in de meeste gevallen meer investeren als je in de toekomst extra functies wilt gaan gebruiken. Of misschien wil je in de toekomst bepaalde dingen anders doen, die niet mogelijk zijn met de standaard software.

Het innoveren met automatisering kan dus even tijd kosten, maar op den duur levert het je tijd én geld op, waardoor je je kunt bezighouden met belangrijke dingen, zoals de klant. 

Tot slot

Zo lopen innovatieve organisaties dus voorop wat betreft automatisering. Je bent staat altijd een stap voor, omdat je hebt wat jouw concurrenten niet hebben. Je werkt net even efficiënter en je kijkt verder. En dat wordt gezien, door je klanten en je concurrenten. Lees bijvoorbeeld ook eens onze case over hoe maatwerk software bijdraagt aan het concurrentievoordeel van SW Vastgoedbeheer.

Heb je nu bepaalde ideeën of plannen om jouw bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen nadenken over een passende oplossing, die aansluit bij jouw organisatie.