fbpx

Innovatie gaat gepaard met automatisering

Je bedrijf innoveren kan op verschillende manieren. Innovatie vormt zich vaak door het automatiseren van bedrijfsprocessen. In dit artikel leggen we je uit waarom innovatieve bedrijven voorop (kunnen) lopen wat betreft automatisering. 

Lees ook: innovatie en innovatieve organisaties

Innoveren kan een organisatie veel opleveren. Zo kan het ervoor zorgen dat je efficiënter werkt binnen je team, of dat je klanten iets kan bieden dat je concurrenten niet hebben. Dat kan een unieke werkwijze zijn, of een originele oplossing voor hun problemen. 

Innovatie en automatisering

Vaak gaat innovatie gepaard met automatisering, omdat het veelal gaat om het verbeteren van bedrijfsprocessen. Door bepaalde repetitieve taken in het bedrijfsproces te automatiseren, kunnen je werknemers zich richten op de taken waar ze echt goed in zijn en die ze leuk vinden. Het invoeren van gegevens kan bijvoorbeeld een tijdrovend klusje zijn, terwijl het makkelijk te automatiseren is.

Wat heeft dat dan met innovatie te maken?

Dat ligt aan de manier van automatisering. Je kiest voor het automatiseren van bepaalde taken kiezen voor standaard oplossingen. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij standaard software die op grote schaal door bedrijven wordt gebruikt. Dit is vaak een snelle en voor de hand liggende optie die in de meeste gevallen goed betaalbaar is. 

 

Maar je kan er ook voor kiezen om wat verder te kijken. Welke opties zijn er naast de bestaande, standaard oplossingen? Dan kom je terecht bij maatwerk software als middel voor automatisering. En dan praat je dus over het optimaal combineren van innovatie en automatisering.

Maatwerk software

De standaard oplossing is voor organisaties dus vaak software die al ontwikkeld is. Een kant-en-klaar pakket die je implementeert om je bedrijfsprocessen te optimaliseren. De functionaliteiten daarvan staan in principe vast. Maatwerk software is daarentegen heel flexibel. Het kan helemaal naar wens van je organisatie worden gemaakt, zodat het naadloos aansluit bij de bestaande bedrijfsprocessen. Daarmee kan je dus innoveren en automatiseren, zonder te moeten inleveren op werkwijzen of processen die jouw bedrijf juist uniek maken. 

Maar als standaard software een oplossing biedt voor je probleem, waarom zou je dan innoveren door maatwerk software aan te schaffen?

Dat ligt natuurlijk ook voor een deel aan het doel van je innovatie. Standaard software is in de meeste gevallen een goede oplossing, maar bij Beeproger zien we ook dat er soms niet verder wordt gekeken dan de bestaande oplossingen, terwijl maatwerk software je bedrijf verder kan brengen.

De voordelen van maatwerk software voor je automatisering

De mogelijkheden van maatwerk software zijn eindeloos. Daardoor kan je automatiseren wat je wil automatiseren, zonder te moeten inleveren op je ideeën, wensen en unieke werkwijzen. Daarnaast kan het je op den duur juist geld schelen. Bij standaard software moet je in de meeste gevallen meer investeren als je in de toekomst extra functies wil gaan gebruiken. Of misschien wil je in de toekomst bepaalde dingen anders doen, die niet mogelijk zijn met de standaard software.

Het innoveren met automatisering kan dus even tijd kosten, maar op den duur levert het je tijd én geld op, waardoor je je kan bezighouden met belangrijke dingen, zoals de klant. 

Zo lopen innovatieve bedrijven dus voorop wat betreft automatisering. Je hebt net dat unieke dingetje, dat de concurrenten niet hebben. Je werkt net even makkelijk of je kijkt verder. En dat wordt gezien, door je klanten en je concurrenten.

Lees ook: Hoe draagt maatwerk software bij aan het concurrentievoordeel?

Heb jij bepaalde ideeën of plannen om bepaalde bedrijfsprocessen makkelijker te laten verlopen? Ga gerust met ons in gesprek. Wij denken graag met je mee over een passende oplossing, die aansluit bij jouw organisatie. 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent