De term innovatie wordt met regelmaat genoemd, maar blijft abstract. ‘Jouw bedrijf innoveren’ heeft een positieve lading, maar een concrete uitleg blijft vaak weg. We snappen dat wel, want innoveren heeft ook iets abstracts. Het is iets dat je moet toepassen op je eigen organisatie voordat je het concreet kunt maken. Op basis van de identiteit, de doelen en de kracht van jouw organisatie kun je kijken op welke punten jouw bedrijf kan innoveren. In deze blog proberen we innovatie zo concreet mogelijk te maken.

Innoveren is vernieuwen

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing, en kan dus op van alles van toepassing zijn. Dat geeft het woord ook het abstracte karakter, want ‘iets nieuws’ kan voor elke organisatie en elke afdeling binnen de organisatie een andere betekenis hebben. De invoering of uitvinding van een geheel nieuw product is een innovatie, maar je hoeft niet zo groot te denken. Het verbeteren en optimaliseren van een bestaand proces is ook al een innovatie. Wil je binnen jouw bedrijf de klantenservice verbeteren? Dan is dat ook een innovatie-doel.

Wat maakt innovatie lastig?

Wij zien vaak dat organisaties opzien tegen innoveren. Het innoveren met nieuwe software zou veel tijd kosten, duur zijn en er zijn bestaande alternatieven. Begrijpelijke argumenten, maar helaas wordt er niet verder gekeken. 

Innovatie kost zeker tijd. Een unieke aanpak, aangepast op jouw organisatie, vereist dat er tijd in gestoken zal moeten worden. Simpelweg een aantal basisstappen van vernieuwing doorlopen werkt niet voor elke organisatie. En dat is meteen het lastige punt van innovatie, want niet elk bedrijf ziet de noodzaak van een dergelijke (tijds)investering.

Dat, in combinatie met het idee dat innovatie duur is, zorgt er vaak voor dat organisaties naar bestaande alternatieven kijken. Die standaard oplossingen liggen vaak voor het grijpen en lijken de kosten van een innovatie te reduceren. Zo worden er bijvoorbeeld standaard softwarepakketten ingevoerd, om een bedrijfsproces te optimaliseren. Dat is jammer, want hier laten organisaties kansen liggen.

Kijk vanuit je eigen kracht

Als je juist dán vanuit de kracht van jouw organisatie aan de slag gaat met innovatie, zijn de nadelen om te zetten in voordelen. Het kijken vanuit je eigen kracht kan ervoor zorgen dat je net dat stukje extra hebt ten opzichte van jouw concurrenten. Misschien kun je door een innovatie net wat sneller, of op een originelere manier te werk gaan dan je concurrenten. Het kiezen voor een standaard alternatief neemt dat stukje concurrentievoordeel weg. De bestaande standaardoplossingen worden immers ook door je concurrenten gebruikt.

Daarnaast hoeft innoveren niet duurder te zijn dan het uitwijken naar bestaande oplossingen. Die bestaande software is in eerste instantie vaak goedkoper, maar uitbreidingen of speciale mogelijkheden kosten geld. En dan heb je als bedrijf ook al ingeleverd op jouw unieke werkwijze.

Innoveren vereist dus aanvankelijk inderdaad tijd en geld, echter zul je hiermee uiteindelijk je concurrentievoordeel vergroten.

Innovatieve organisaties

Innovatieve bedrijven zijn kenbaar door verschillende aspecten. Dit betekent niet dat je al deze aspecten moet afvinken om aan te tonen dat je innovatief bent, wees vooral jezelf! De volgende eigenschappen zijn herkenbaar voor concurrerende, innovatieve bedrijven: 

  • durvend;
  • ruimdenkend en nieuwsgierig;
  • optimistisch & doorzettend;
  • doelgericht;
  • realistisch.

Lees ook: kenmerken van ambitieuze bedrijven

Maatwerk

Bij beeproger strepen we de bestaande software niet meteen weg, maar kijken we verder. We geloven dat er vanuit de kracht van de organisatie unieke werkwijzen en innovaties te realiseren zijn, waarbij standaard software vaak tekortschiet. Wij bouwen maatwerk software, die naadloos aansluit op jouw wensen, doelen en jouw organisatie. 

Ben je op zoek naar een (nieuwe) webapplicatie, mobiele app of software? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We denken graag met je mee.