Of het nu gaat om het uitrollen van een nieuwe bedrijfsstrategie of het doorvoeren van een technologische ontwikkeling binnen je organisatie, je zult voor elke verandering draagvlak moeten creëren. Want hoe goed je nieuwe ideeën ook zijn, als je de mensen die er daadwerkelijk mee moeten werken niet meekrijgt, wordt het nooit een succes. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwe plannen kunnen rekenen op draagvlak? En hoe pak je dit op een slimme manier aan? Dat en meer komt in deze blog aan de orde. 

1. Licht de ‘waarom’ toe

Een fout die veel organisaties maken is om een aanstaande verandering pas met de werkvloer te communiceren als alles al in de steigers staat. Om succesvol draagvlak te creëren, is het verstandiger om iedereen binnen de organisatie al in de eerste fase van het idee mee te nemen. Vertel dus nog voor een mogelijke verandering doorgevoerd wordt waarom deze verandering belangrijk is voor de organisatie en wat de winst ervan kan zijn. Wees daarnaast ook transparant over eventuele uitdagingen die jullie onderweg tegen kunnen komen.

2. Betrek je medewerkers actief in het verandertraject

Wanneer iedereen inziet dat de door te voeren verandering, of dat nu gaat om het aanpassen van het bedrijfsbeleid of het implementeren van nieuwe software, van meerwaarde is voor de organisatie, kun je een volgende stap nemen: een verandertraject opzetten. Betrek je medewerkers altijd actief in dit proces. Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan: het inplannen van brainstormsessies, het afnemen van interviews met medewerkers of het vragen van tussentijdse feedback. Het actief betrekken van je medewerkers in een verandertraject heeft twee grote voordelen. Allereerst verzamel je veel waardevolle informatie rechtstreeks vanuit de bron, namelijk de mensen die er straks op dagelijkse basis mee moeten werken. Daarnaast geeft het medewerkers ruim de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en daar ook de voordelen van in te zien.

3. Laat medewerkers de voordelen ervaren

“Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen.” Dit geldt ook zeker binnen het bedrijfsleven. We weten wel dat verandering goed en soms zelfs essentieel is, maar we houden graag vast aan onze gewoonten en routines. De enige manier om dit te doorbreken is om medewerkers zelf de voordelen van de verandering in te laten zien. Stel, jij gaat als organisatie nieuwe software gebruiken die het werkproces sneller, gebruiksvriendelijker en efficiënter maakt. Je kunt de voordelen 100 keer aan je medewerkers uitleggen, maar ze gaan het pas écht ervaren als ze er zelf mee aan de slag kunnen. Dan gaan ze inzien dat veranderingen ook kunnen zorgen voor veel blije gezichten op de werkvloer.

4. Wees geduldig en bied hulp waar nodig

Het doorvoeren van een verandering kost altijd tijd. Heb daarom geduld en besef je dat niet iedereen binnen de organisatie de verandering gelijk zal omarmen. Sta daarnaast altijd klaar voor medewerkers die hulp nodig hebben en sla kritiek van medewerkers nooit in de wind. Zie kritiek liever als waardevolle feedback die je mee kan nemen om het veranderproces te optimaliseren. Want nogmaals: het succes van elke verandering op de werkvloer begint bij je medewerkers.

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen? Of wil je zelf een verandertraject op softwaregebied doorvoeren? Dan horen we graag van je! Voor vragen kun je ons bellen of mailen, net als voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.