Kanban en Scrum zijn beide veelgebruikte Agile methodes om software development projecten op een overzichtelijke en klantvriendelijke manier te managen. En daar hebben we gelijk al een van de belangrijkste overeenkomsten tussen beide genoemd. Maar er zijn ook fundamentele verschillen tussen Kanban en Scrum. In deze blog lichten we deze verschillen toe en leggen we je uit welke methode het best bij jouw project past. Ook bespreken we hoe je als organisatie, wij zijn daar zelf een voorbeeld van, de verschillende methodes op een slimme manier kunt combineren afhankelijk van de ontwikkelfase van je project.

Agile software development

Zowel Kanban als Scrum zijn bekende voorbeelden van Agile methodes die gebruikt worden binnen software development. Een software development project werkt in de basis als volgt: de software developer bepaalt samen met de klant (de product owner) wat er gebouwd moet worden en vertaalt dit naar een lijst met functionaliteiten (de product backlog). Het development team gaat vervolgens aan de slag met het bouwen van deze functionaliteiten. Als alles klaar is, kan de klant de software testen en gebruiken. Dit proces heet Agile. Agile betekent dat de software niet in een keer, maar in kleine gedeeltes aan de klant opgeleverd wordt. Tijdens dit proces is er ruimte voor feedback, wat vervolgens dient als input voor de verdere ontwikkeling van de software.

Verschillen tussen Scrum en Kanban

De beste manier om de verschillen tussen Scrum en Kanban te duiden, is door beide methodes kort toe te lichten. Je zult merken dat ze op een aantal vlakken wezenlijk van elkaar verschillen.

Scrum in het kort

Scrum werkt in sprints. Dit betekent dat er in een periode van bijvoorbeeld 2 weken een aantal items worden geselecteerd vanuit de product backlog: een lijst waarin alle te bouwen functionaliteiten staan. Er wordt in deze periode alleen aan de geselecteerde items gewerkt. Andere taken kunnen pas in een nieuwe sprint ingebracht worden. Na afloop van een sprint volgt er een feedback periode waarin het team de werkzaamheden evalueert en de klant input kan leveren op de voltooide taken uit de sprint. Dit proces herhaalt zich tot de software klaar is.

Kanban in het kort

In Kanban wordt, in tegenstelling tot Scrum, niet gewerkt in sprints. Het gaat hier om een continu proces waarin een vast aantal items in de to do’s komen te staan (vaak een klein aantal). Pas wanneer een van deze items voltooid is, wordt er een nieuw item vanuit de backlog toegevoegd. Dit is dus een continu proces dat niet aan tijd gebonden is. Wel zijn er net als in Scrum feedbackmomenten waar de klant zijn input kan leveren. Eventuele nieuwe taken worden aan de backlog toegevoegd en wachten geduldig tot ze aan de beurt zijn om afgehandeld te worden.

Hoe wij bij beeproger Scrum en Kanban gebruiken

Bij beeproger gebruiken we zowel de Scrum als de Kanban methode. In wat wij noemen de projectfase, waarin nieuwe software voor de klant ontwikkeld wordt, gebruiken wij Scrum. We vinden het een fijne methode om, snel, efficiënt en stapsgewijs met de klant naar een eindproduct toe te werken, waarin veel ruimte is voor feedback en input van de klant. Door in sprints te werken behouden we het overzicht en weet zowel ons team als de klant precies wat er gaat gebeuren en wanneer.

Maar voor de doorontwikkelfase gebruiken we een werkwijze die geïnspireerd is op Kanban. In deze fase draait de software van de klant al en werken we aan het updaten, doorontwikkelen en optimaliseren van de software. Samen met de klant selecteren we steeds drie actiepunten waar we mee aan de slag gaan. Pas wanneer een taak voltooid is, voegen we een nieuwe taak toe. Zo kunnen we in een aantal vaste uren per week de software voor de klant continu blijven doorontwikkelen. Voor deze fase geeft de Kanban methode ons veel overzicht en structuur, maar ook de vrijheid en flexibiliteit om langer of korter aan een bepaalde taak te werken zonder beperking van een vooraf vastgesteld tijdvak.

Welke software wij hierbij gebruiken?

Om al deze processen te stroomlijnen, gebruiken we de software van GitLab. Dit is als het ware een groot bord waarop we alle taken binnen een sprint plaatsen. Wanneer een developer aan het werk gaat met een van de taken kan deze gemakkelijk van ‘Todo’ naar ‘Working on’ gesleept worden. Wanneer een taak voltooid is en klaar voor feedback kan de developer zelfs een stukje code toegevoegen, zodat het team en de klant de ontwikkelde functie kan bekijken. De software van GitLab helpt ons om – ook bij grote, gecompliceerde projecten – het overzicht te bewaren. Daar profiteren niet alleen onze developers van, maar ook zeker onze klanten.

Ben je benieuwd hoe je jouw organisatie slimmer in kan richten door te digitaliseren? Of heb je misschien zelf al een idee voor een applicatie of software oplossing? We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek. Neem gerust contact met ons op of plan een kennismakingsgesprek in.