Het belang en de voordelen van het werken met goede software wordt voor steeds meer ondernemers duidelijk. Maatwerk software kan het verschil maken. Het sluit aan bij jouw bedrijfsprocessen, het versimpelt bepaalde handelingen, het creëert overzicht en het bespaart tijd en geld. Maar er komt wel wat kijken bij het ontwikkelen van maatwerk software. Welke kennis heb je nodig bij het ontwikkelen of laten ontwikkelen van software?

Inzicht in je organisatie

Voorop staat het inzicht in jouw organisatie. Dat moet glashelder zijn, want daar heeft een ontwikkelaar niet altijd genoeg zicht op. Tijdens het innovatieproces is het daarom ten eerste nodig om de doelen van jouw organisatie voor ogen te hebben. Het gebruik van maatwerk software moet uiteindelijk die doelen ondersteunen. Twijfel je of maatwerk software daaraan gaat bijdragen? Ga dan eerst na wat je wilt bereiken en wat daarvoor nodig is. Naast de doelen, is het van belang om de werknemers en hun werkwijzen te kennen. Welke werkwijzen moeten er behouden worden, en wat moet juist worden aangepast? Door werkwijzen aan te passen die bijvoorbeeld tijdrovend zijn, wordt het werk voor de werknemers leuker en uitdagender. Betrek ze daarom ook bij de keuze voor maatwerk software. Ten slotte is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de beschikbare middelen van jouw organisatie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ontwikkelaar is het handig om een beeld te hebben van de tijd en het geld dat er beschikbaar is. Zo kan er samen een gericht plan worden gemaakt. Door inzicht in jouw doelen, werkprocessen en middelen kun je gericht aan de slag met maatwerk.

Kennis van maatwerk software

Het is belangrijk om te weten wat maatwerk software is, wat de voor- en nadelen zijn en wat er bij de ontwikkeling komt kijken. Zo heb je een globaal beeld van wat je te wachten staat. Natuurlijk hoef je niet alle ins en outs van het programmeren te kennen als je besluit om het uit te besteden. Daar heb je dan immers de ontwikkelaar voor. Goed contact met de ontwikkelaar zorgt ervoor dat beide partijen elkaar snappen. Bij beeproger proberen we daarom tijdens het proces altijd al de vertaalslag van het programmeerproces naar de klant te maken.

Technische kennis

Als je zelf maatwerk software wilt gaan ontwikkelen heb je uiteraard professionele kennis van programmeren nodig. Deze ontbreekt vaak in organisaties. Mocht er wel een programmeerteam zijn, dan is er vaak tijdgebrek om de focus op het ontwikkelen van maatwerk software te leggen. Daarom wordt maatwerk software eigenlijk altijd uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven, zoals beeproger.

Er zijn veel bedrijven die maatwerk software maken, en ieder bedrijf doet dat op haar eigen manier. Het framework, de gereedschapskist voor ontwikkelaars, kan bijvoorbeeld verschillen per ontwikkelaar. Daarnaast heeft elk bedrijf haar eigen proces van ontwikkelen, testen en onderhouden. Ook de manier van communiceren en de bedrijfscultuur verschilt per bedrijf. Verdiep je daarom in de ontwikkelaars als je kiest voor het laten ontwikkelen van maatwerk software. Op basis van jouw plannen, wensen en doelen kun je een keuze maken voor de ontwikkelaar die het beste bij jouw organisatie past.

Hoe we werken bij beeproger

Bij beeproger doorlopen we het proces graag in nauw contact met de klant. Jij weet immers het best hoe jouw organisatie in elkaar zit, en wij hebben dan weer verstand van programmeren. Door voortdurend contact tussen beide partijen ontstaat er geen miscommunicatie over het uiteindelijke product.

Ben je nieuwsgierig naar hoe beeproger te werk gaat? Bekijk dan eens onze werkwijze. Ook kun je tal van voorbeelden terugvinden, waarvoor wij ons hebben ingezet de laatste jaren. Deze cases lees je bij ons werk.