Stel je voor: je hebt een mooi stuk software laten ontwikkelen. Maar hoe beoordeel je de kwaliteit van die software? Dat is in de wereld van software-ontwikkeling al langer een heet hangijzer. Want kijk je naar de gebreken die ontdekt zijn, het aantal regels code dat geschreven is of nog iets anders? In dit artikel helpen we je graag op weg en geven we je handvatten om de kwaliteit van software beoordelen makkelijker te maken.

Wat is software kwaliteit?

De kwaliteit van software zegt in hoeverre de software voldoet aan de eisen die je eraan stelt. Die eisen kun je onderverdelen in functionele eisen en niet-functionele eisen.

Functionele eisen

Functionele eisen gaan over wat de software moet doen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld berekeningen, technische details of andere specifieke taken die jouw software aan moet kunnen. 

Niet-functionele eisen

Niet-functionele eisen gaan over hoe het systeem moet werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

Belangrijke aandachtspunten

Er zijn een paar aspecten waar je bij het beoordelen van de kwaliteit van software zeker op moet letten:

  • Betrouwbaarheid
  • Efficiënte prestaties
  • Veiligheid

Betrouwbaarheid

Jouw software moet betrouwbaar zijn. Dat check je door de software te onderwerpen aan allerlei tests, waarin je software aan onverwachte omstandigheden wordt blootgesteld.

Efficiënte prestaties

Het gaat bij je software niet alleen om prestaties, maar ook de manier waarop die prestaties behaald worden. Dat wordt onder andere beïnvloedt door de softwarearchitectuur en de code. Kijk dus goed welke resources jouw software nodig heeft om de gewenste prestaties te halen.

Veiligheid

Natuurlijk moet je software ook veilig zijn. Je wilt niet dat de gegevens van je gebruikers zomaar op straat komen te liggen. Slechte code en fouten in de architectuur zorgen voor kwetsbaarheden. Door uitgebreid te testen en misschien zelfs een ethische hacker in te huren, voorkom je problemen.

En de klant dan?

De gebruiker van jouw software mag niet vergeten worden. Dat is tenslotte degene die er uiteindelijk mee moet werken. Daarom is het belangrijk dat je je software ook uitgebreid test bij gebruikers. 

Natuurlijk kijken je gebruikers naar de snelheid van je software, maar de gebruiksvriendelijkheid is misschien nog wel veel belangrijker. Vinden je gebruikers hun weg? Kunnen ze de taken doen, die ze moeten kunnen doen? Probeer je gebruikers vroeg in het proces al te betrekken. Zij komen vaak met hele interessante inzichten en helpen je in het beoordelen van de kwaliteit van jouw software.

Software is nooit af…

Hoe goed je ook getest hebt tijdens het bouwen van je software, het blijft belangrijk om te blijven doorontwikkelen. De IT-wereld ontwikkelt zich razendsnel, en hierdoor raakt je software snel verouderd. Door te blijven investeren in de ontwikkeling, blijft je software snel, veilig en gebruiksvriendelijk. Bij ons kun je altijd terecht voor software ontwikkeling.