Leon: “Als de klant blij is, dan ben ik ook blij”

Een paar weken geleden lanceerden we de planningsapplicatie voor Esha Infra Solutions. Jeroen Ridderbos, aanjager van het project namens Esha, gaf aan dat zelfs hun meest kritische medewerker enthousiast werd van de app. En daar worden wij natuurlijk weer enthousiast van.

Hoog tijd om de mensen die hierachter zitten eens in de schijnwerpers te zetten! Want wie zijn nou eigenlijk de slimme programmeurs die zulke applicaties bouwen?

Vandaag vraag ik Leon het hemd van het lijf. Hij was als developer bij beeproger van het begin tot eind betrokken bij het Esha project.

Leon is één van onze zeldzame programmeurs die bijna geen games speelt. Als hij geen app aan het bouwen is gaat hij er liever met de mountainbike op uit. Dat loopt niet altijd goed af – de laatste keer mountainbiken resulteerde in een gebroken pols.

Daar laat hij zich overigens niet door uit het veld slaan: zelfs met een arm in het gips haalt hij gewoon zijn deadlines.

2,5 jaar geleden begon Leon bij beeproger als stagaire. “Ik deed de MBO-opleiding Media Ontwikkeling en kreeg een lijst van school waar beeproger ook op stond. Ik kon na mijn sollicitatie vrij snel aan de slag.

In die eerste week stage heb ik meer geleerd dan in twee jaar school. Sindsdien bleef ik bij beeproger hangen. En zodoende zit ik nog steeds hier.”

Waarom ben je bij beeproger blijven hangen? Als goede programmeur heb je toch alle keuze?

“De afwisseling vind ik vooral heel leuk, zowel technisch als het type klant. Gisteren zat ik bijvoorbeeld aan drie verschillende projecten te werken. En soms start je een nieuw project en dan werk je daar drie weken of langer aan. Het verschilt. Maar de afwisseling dat houdt mij hier.”

Wat vind je dan zo leuk aan die afwisseling?

“Vooral dat je voor verschillende soorten klanten werkt. Je hebt dan te maken met verschillende bedrijfsprocessen. Ik houd ervan om goed na te denken over hoe de software gebouwd moet worden om zo’n specifiek proces te verbeteren.

Als we een applicatie gaan bouwen voor een bedrijf, vraag ik vaak om meer achtergrondinformatie en ik kijk altijd op hun website. Ik wil wel weten waarvoor ik iets maak, zodat ik met ze mee kan denken wat voor hun de beste oplossing is.

Het komt ook best vaak voor dat ik denk: “dat hoeven we niet zo te bouwen als door de klant is voorgesteld, het is een stuk efficiënter als we het op een andere manier doen”. Die ruimte om een suggestie te doen krijg ik vaak wel. Dat communiceer ik vaak eerst met Ron en Iris (de project managers), zodat zij het met de klant kunnen overleggen.

Daarnaast vind ik het ook interessant dat ik soms contact heb met externe partijen, zoals data –  en software leveranciers. Ik word erbij gehaald als we verdiepende technische specificaties nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat we die informatie nodig hebben om twee verschillende systemen te koppelen.

Ook krijgen we vrijheid in de frameworks en talen die we gebruiken voor de applicatie. Hoewel ik voor het bouwen van web apps toch voornamelijk Laravel in combinatie met Angular gebruik. Voor hybride apps maak ik gebruik van Ionic. Ik probeer uit nieuwsgierigheid wel eens andere technieken uit, maar meestal kom ik uiteindelijk weer bij deze uit.”

Is de applicatie die je voor Esha bouwde ook het project dat je tot nu toe het leukst vond?

“Ja, dat denk ik wel. Van start tot eind ben ik daarbij betrokken geweest. Ik ben er met Ron twee keer geweest voor het presenteren van wireframes.

Je ziet vervolgens dat het echt gebruikt wordt en dat ze er blij mee zijn. En als de klant blij is, dan ben ik ook blij. Ze hebben zelfs nog plannen om het verder uit te breiden, dus daar ben ik wel trots op.”

Je bent net begonnen met de duaal HBO-ICT opleiding, waarbij je 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen bij beeproger werkt. Hoe bevalt dat?

“Tot nu toe goed. Maar ik ben net pas begonnen, dus het is lastig te zeggen wat de werkdruk is. Wat ik leuk vind is dat ik opdrachten vanuit de opleiding bij beeproger kan uitvoeren. Voor het vak management en organisatie moet je bijvoorbeeld een bedrijfsproces uit je eigen bedrijf uitlichten, om te bepalen wat beter kan.

Ik houd me daarvoor bezig met het incident management proces. Dat gaat over het proces dat wanneer een klant aangeeft dat er iets niet goed werkt, wanneer en hoe dat opgelost worden. Dat lossen we nu niet altijd binnen 24 uur op en de communicatie naar de klant kan vaak beter. En dan zie je dat mensen gaan bellen. Daar ga ik me nog verder in verdiepen.”

Waar zou je je nog verder in willen ontwikkelen?

Ik wil meer gaan leren over front-end ontwikkeling. En op termijn lijkt het me leuk om vaker te ondersteunen bij de inventarisatie van maatwerk software projecten.

Tot slot: Ik vind het altijd lastig om aan mijn familie uit te leggen wat ik op mijn werk doe. Wat dat betreft was dierenarts een handiger beroep geweest. 
Heb jij dat nou ook? Als software programmeur lijkt het me namelijk helemaal moeilijk. Hoe leg jij aan je familie uit wat je doet?

“Dan zeg ik: Ik doe dingen :). Of: ik werk met computers. Soms leg ik uit aan welke projecten ik gewerkt heb, bijvoorbeeld een planningssysteem. In dat geval is het voor iedereen duidelijk wat het betekent. Maar ik werk soms ook aan projecten die lastig uit te leggen zijn, omdat het heel branche specifiek is. Die houd ik dan maar achterwege.”

Lijkt het jou ook wel wat om bij beeproger aan de slag te gaan? We zoeken op dit moment een Full-Stack-developer!

Of heb je meer prangende vragen over werken bij beeproger aan Leon? Je kunt ook langskomen op de Laravel Meetup in Groningen die we elke twee maanden organiseren. Daar zijn Leon en de andere beeproger programmeurs ook te vinden.

Vond je dit een interessant artikel?

Delen kan met één druk op de knop:

[shareaholic app=”share_buttons” id=”27605453″]

Dankjewel!

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent