Wat bedrijfssoftware met maatpakken te maken heeft

Als je als ondernemer bezig bent met een applicatie of website, dan stel je jezelf vroeg of laat deze vraag: kies ik voor een standaard softwarepakket of maatwerk-software?

Deze vraag komt bij ons natuurlijk regelmatig voorbij. In eerste instantie zeg ik: als er een goede standaard is, kies daar dan voor. Dat klinkt misschien vreemd uit de mond van een leverancier van maatwerksoftware, maar eerlijk duurt het langst. Wel kan ik op voorhand nog een belangrijke tip meegeven. Stel jezelf eerst deze vraag: “Wat wil ik allemaal dat mijn softwarepakket voor mij oplost?”

Een goede standaard

Er zijn tegenwoordig zo veel standaard softwarepakketten, dat ze veel van jouw problemen kunnen oplossen. Daarom is een goed standaardpakket vaak een prima begin.

De praktijk leert dat bedrijven eerst werken met een standaard softwarepakket om te zien welke functionaliteiten ze missen en waar ze tegen beperkingen aanlopen. Dit loopt vaak gelijk met de verschillende groeifases van het bedrijf.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je zo’n uniek probleem hebt, dat standaardsoftware niet voldoet.  Dan kies je voor een maatwerksoftware-oplossing.

Maatwerk-software?

Vervolgens is het ook nog een mogelijkheid om door een maatwerk-software leverancier, zoals bijvoorbeeld beeproger, er bepaalde zaken “tegenaan” te laten bouwen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een app voor medewerkers van je buitendienst, zodat zij eenvoudiger hun bezoekrapport kunnen invullen zonder dat ze bepaalde dingen dubbel hoeven te doen.

Bovengenoemd voorbeeld zijn eerste tekenen aan de wand dat standaard software niet (of niet meer) voldoet. De standaard software begint te wringen als een oude schoen en er worden voorzichtig aanstalten gemaakt om deze te gaan vervangen.

Een andere reden om maatwerksoftware te kiezen, is dat de juiste standaardoplossing simpelweg niet gevonden kan worden. Voor ons is het natuurlijk goed nieuws dat dit regelmatig voorkomt. Dit gebeurt vaak in een fase dat het bedrijf al serieuze omvang heeft behaald in omzet, medewerkers en klanten en de bedrijfsprocessen al dusdanig heeft gefinetuned dat er geen prettige standaardsoftware meer beschikbaar is, of dat deze dusdanig omgebouwd moet worden waardoor nieuwbouw (maatwerk) vele malen beter werkt.

Denk dan bijvoorbeeld aan een maatwerk-planningstool, omdat bepaalde zaken gewoon niet prettig werken in de standaarden die beschikbaar zijn. Voor transportbedrijf Tielbeke hebben we een DOCK-applicatie op maat gemaakt, geheel gebaseerd op de huidige werkwijze van de klant. Eerst ging alles via zelfgemaakte Excel-documenten, nu geheel op maat in een webapplicatie.

Dus, in eerste instantie moet je jezelf afvragen wat software in jouw geval moet oplossen. Vervolgens start je je zoektocht. Ben je in staat je te conformeren aan bepaalde standaarden? Dan is een standaard softwarepakket misschien wel de juiste keuze.

Wil je je niet aanpassen, of is je werkproces uniek? Bel mij dan een keer voor een goede kop koffie 😉

Als afsluiter…

Met deze afsluiter geef ik je nog wat food for thoughtBen je eenmalig van plan om een keer netjes voor de dag te komen? Dan zou je prima met een confectiepak uit de voeten kunnen. Ben jij dusdanig vaak te vinden in een setting waar men van je vereist dat je er piekfijn bijloopt? Kies dan voor een maatpak. Dit zit als gegoten, staat superstrak en is uniek.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent