Als je een mobiele app gaat bouwen moet je nogal wat keuzes maken. Eén van de eerste vragen die je jezelf zult stellen, is of je een native app, een web app of hybride app wilt bouwen.

De meeste mensen denken bij het bouwen van een app meteen aan een native (mobiele) app, maar in veel gevallen is een hybride of web app ook een hele goede optie.

Des te meer reden om eens te bespreken wat de eigenschappen en daarmee voor- en nadelen van deze verschillende apps zijn. Wanneer is het beter om een native app te bouwen? En in welk geval is een web app of een hybride app een betere oplossing?

Hierop is niet zomaar een simpel antwoord te geven. Er zijn veel factoren die invloed hebben op wat de beste keuze voor je is; waaronder je budget, je beoogde doelgroep en je deadline. In dit artikel bespreken we daarom de basiseigenschappen van de verschillende soorten apps en in welke situatie een bepaalde app de beste optie is.

We focussen ons hierbij op de twee grootste besturingssystemen: Android en iOS.

De basis

Native apps

Een native app wordt voor het gemak ook wel een mobiele app genoemd: deze moet je eerst op je telefoon installeren om er gebruik van te kunnen maken.

Een native app moet voor elk besturingssysteem apart gebouwd worden, vandaar dat vaak gesproken wordt over een iOS- of een Android-app. Deze apps zijn te downloaden in de App store of Google play store.

Web apps

Een web app is eigenlijk niet echt een app. Deze hoef je namelijk niet op je telefoon te installeren, maar kun je bereiken en gebruiken door de unieke URL van de app in de browser te typen.

Het verschil tussen een website en een web app is trouwens niet altijd duidelijk – dat blijft vaak een discussie. Wij zelf gebruiken het woord websites voor sites met meer statische content, voornamelijk bedoeld om de lezer te informeren. Wil je hier meer over weten? Op Sprout schreven wij al uitgebreid over het verschil tussen webapps en websites.

Web apps zijn bedoeld voor de interactie. Vaak moet je inloggen met je eigen persoonlijke profiel om zo met het systeem of andere gebruikers te communiceren. De planningsapplicatie van SW Vastgoedverbetering is hier een voorbeeld van:

Het verschil tussen mobiele native en web apps kun je duidelijk zien bij Instagram bijvoorbeeld. Wanneer je de native Instagram iOS app en de webversie van de Instagram applicatie op je telefoon opent, zie je verschil. Links zie je de Instagram web app in de Safari browser en rechts zie je de Instagram iOS app.

Hybride apps

Een hybride app is een combinatie tussen een native en web app. Deze app download je uit de App store of Google play store – net als een native app. Een hybride app kan er voor de gebruiker identiek uitzien als een native app. De manier waarop een hybride app gebouwd wordt is echter verschillend. De basis voor een hybride app is namelijk een web app, welke vervolgens geschikt wordt gemaakt voor de gewenste besturingssystemen.  De MHC Mobility app is een voorbeeld van een hybride app.

Verschillen tussen Native apps vs Web apps vs Hybride apps

Nu is het verschil tussen een native (mobiele) app, een web app en een hybride app als het goed is duidelijk.

Maar wanneer kies je voor wat? In welk geval is een native app een beter idee dan een web app? En andersom? Of moet je juist voor een hybride app kiezen? Het antwoord ligt natuurlijk wat genuanceerd. We laten je daarom de voor- en nadelen van de verschillende apps zien aan de hand van een aantal belangrijke kenmerken:

1. Gebruiksvriendelijkheid

Het grote voordeel van native en hybride apps is dat ze gebruik maken van de standaard functionaliteiten van een telefoon, zoals het versturen van pushberichten, het maken van foto’s etc. Het grote verschil tussen native en hybride apps hierin is, dat een native app de taal van de telefoon perfect spreekt. Een native app is daarom vaak net wat sneller, efficiënter en voelt beter aan.

Native en hybride apps zijn beide gemakkelijk toegankelijk op mobiel, omdat deze apps te bereiken zijn via het app-icoontje op het toestel. Om een web app te gebruiken, moet je als gebruiker eerst de browser openen en de URL van de web app invoeren.

Hybride apps zijn vaak weer wat sneller dan web apps, omdat ze niet afhankelijk zijn van de laadtijd van een browser.

2. Het ontwikkelproces

Hierin ligt het nadeel van native apps: voor elk mobiel besturingssysteem moet namelijk een aparte app gebouwd worden. Als er een native app voor Android en iOS nodig is, betekent dat dus, dat er in feite twee apps onafhankelijk van elkaar gebouwd moeten worden. Dit is helaas geen kwestie van ‘copy & paste’.

Het voordeel van web apps is dat er maar één app gebouwd hoeft te worden voor verschillende besturingssystemen. Die moet natuurlijk wel geoptimaliseerd worden voor de verschillende toestellen waarop het gebruikt gaat worden. Een goed responsive design is cruciaal voor een goede gebruikerservaring en dat kan ook behoorlijk ontwikkeltijd in beslag nemen. Maar over het algemeen kun je stellen dat het ontwikkelen van web apps vaak minder tijd in beslag neemt dan native apps.

Voor een hybride app wordt voor verschillende besturingssystemen dezelfde basis gebruikt. Deze basis wordt verder uitgebouwd tot aparte apps voor de verschillende besturingssystemen; bijvoorbeeld één voor Android en één voor iOS. Qua benodigde ontwikkeltijd zit een hybride app dus vaak tussen een web en native app in.

native apps vs hybrid apps vs web apps

3. Onderhouden

Apps moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Eens in de zoveel tijd zal een app geüpdate moeten worden. Dit gaat het meest eenvoudig met een web app – hierop wordt een update automatisch uitgevoerd. Een gebruiker zal dus altijd de meest recent aangeboden versie gebruiken.

Native en hybride apps moeten via de respectievelijke stores geüpdate worden. De gebruiker moet de app vervolgens zelf updaten om de nieuwste versie te gebruiken.

4. De kosten

Getallen noemen is ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk, omdat een maatwerk app – zoals het woord al zegt – ook een maatwerk prijs heeft. Naast dat de prijs afhankelijk is van of het een hybride, native, of web app moet worden, hebben onder andere de volgende aspecten een effect op de prijs:

  • De benodigde functionaliteiten;
  • Het design (high-end of basic);
  • Voor welk platform het geschikt moet zijn (in het geval van een native app).

Aan de hand daarvan wordt een inschatting gemaakt van het aantal uren dat nodig is om de app te bouwen.

Een prijs is dus niet zomaar te noemen. Wat we wel kunnen zeggen, is dat de prijs van native apps normaal gesproken hoger ligt dan die van hybride en web apps. Dat ligt voornamelijk aan het feit dat het ontwikkelen meer tijd kost. De kosten van een hybride app liggen vaak tussen die van een native en web app in.

Wanneer kies je voor een hybride, native of web app?

Native apps zijn qua gebruiksvriendelijkheid (mits goed gebouwd natuurlijk) in principe de beste apps. De complete app is specifiek gebouwd voor een bepaald platform, bijvoorbeeld iOS. Daardoor sluit de app vaak perfect aan op het besturingssysteem waarvoor het gebouwd is – het zit vaak nèt wat beter en strakker in elkaar dan web apps.

Het nadeel van een native app is dan weer dat het voor maar één platform geschikt is. Bedenk dus goed wie de eindgebruiker van de app is en welk besturingssysteem hij of zij gebruikt. Als jouw mobiele app voor meerdere besturingssystemen geschikt moet zijn, dan moeten er ook meerdere apps gebouwd worden. En dat heeft effect op de prijs.

Het grootste voordeel van een web app is dat deze eenvoudig te bereiken is. De gebruiker hoeft de app namelijk niet eerst te downloaden en installeren. Bovendien is de ontwikkeltijd vaak korter en ligt de prijs dus vaak ook lager. Daarnaast hoeft een web app niet goedgekeurd worden door een App – of Google play store, wat extra werk met zich meebrengt en meer tijd kost.

Hybride app: the best of both worlds?

Bij beeproger bouwen we het grootste deel van alle mobiele apps als hybride app. Vaak is een hybride app namelijk een uitstekende oplossing. De belangrijkste reden daarvoor is dat het de positieve eigenschappen van de native en web app combineert: een uitstekend werkende app die efficiënt gebouwd kan worden voor verschillende platforms.

Voor de backend logica (het verzenden, opslaan en/of ontvangen van data) gebruiken we het Laravel framework. Laravel leent zich perfect voor het opzetten van de communicatielaag met een achterliggende database, waarop de app verbindt en inlogt. Frameworks als Ionic, ReactNative en Framework7 gebruiken we om de hybride apps verder op te bouwen en geschikt te maken voor de verschillende besturingssystemen. De gebruiker kan de app vervolgens installeren op zijn of haar toestel vanuit de App store of Google play store.

Conclusie

Het is dus moeilijk om te zeggen wat voor jou de beste optie is: een native, web of hybride app. Dat hangt dus onder andere af van je doelgroep, wat je doelstellingen zijn en je budget.

Vaak is een hybride app een uitstekende oplossing omdat hierin de positieve punten van native en web apps gecombineerd worden: apps die uitstekend aansluiten op het besturingssysteem waarvoor ze gebouwd zijn én efficiënt gebouwd kunnen worden.

Wil je eens met ons sparren over wat voor jouw specifieke project de beste optie is? Neem dan gauw contact met ons op. Wij denken graag met je mee.