Ondanks dat NFT’s (Non-Fungible Tokens) al enkele jaren bestaan, bereikten ze vorig jaar pas echt het grote publiek. Zo haalde de verkoop van het kunstwerk The First 5000 Days van de kunstenaar Beeple wereldwijd het nieuws. Niet in de laatste plaats omdat de verkoop van deze NFT (schrik niet…) 69 miljoen dollar opleverde. En dat terwijl het kunstwerk gewoon online stond en vrij te downloaden was. Toch had iemand miljoenen dollars over om de eigenaar te worden van een eenvoudig .jpg-bestand. In deze blog gaan we dieper in op NFT’s en waarom ze zo veel geld waard kunnen zijn. Ook bespreken we de potentie van NFT’s voor bedrijven en start-ups en leggen we je uit welke rol goede software hierin speelt.

Wat zijn NFT’s?

Van kunstwerken, video’s en muziekbestanden tot digitale sportplaatjes en memes, je vindt ze tegenwoordig allemaal in de vorm van NFT’s. Eigenlijk kun je een NFT het beste zien als een digitaal eigendomscertificaat. Wanneer je een NFT aankoopt, kun je deze versleuteld opslaan in je digitale portemonnee. Jouw NFT staat dan opgeslagen in de openbare blockchain, maar alleen jij hebt er toegang toe. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cryptomunten is iedere NFT uniek.

Waarom zijn sommige NFT’s miljoenen waard?

En juist dat ‘unieke’ is wat ervoor zorgt dat NFT’s waarde hebben. Net als bijvoorbeeld met goud of een zeldzaam kunstwerk is het simpelweg de schaarste die de prijs omhoogdrijft. Wat NFT’s verder bijzonder maakt, is dat ze vaststaan in de blockchain en daarmee onvernietigbaar zijn. Daarnaast is de gehele keten, van de maker tot de koper, voor iedereen inzichtelijk en daarmee altijd verifieerbaar. In hoeverre een NFT zijn waarde behoudt, brengt wel een risico met zich mee, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor iedere investering in een product of dienst dat in waarde fluctueert.  

NFT’s voor bedrijven en startups

Voor bedrijven en startups bieden de ontwikkelingen op het gebied van NFT’s interessante mogelijkheden en kansen. Afgelopen jaar heeft geleerd dat ook grote investeerders het groeipotentieel van NFT’s serieus nemen. Zo ontving OpenSea.io, een platform waar NFT’s op verhandeld kunnen worden, een funding van maar liefst 23 miljoen dollar van een investeerder. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die andere bedrijven of artiesten hulp en advies geven om succesvol gebruik te maken van de mogelijkheden van NFT’s.

Ook de grote merken van de wereld lieten de sterke groei van NFT’s niet ongemerkt aan zich voorbijgaan. Zelfs merken die je in eerste instantie niet gelijk aan NFT’s zou linken, zien kansen. Een goed voorbeeld is modemerk Gucci dat recentelijk een digitale NFT-sneaker lanceerde. Voor 13 dollar ben je in bezit van je eigen felgekleurde digitale Gucci sneakers die je met behulp van een filter (vergelijkbaar met de bekendere face filters) aan kan trekken en bijvoorbeeld via social media aan de wereld kan tonen. Dit voorbeeld geeft aan dat de NFT-markt ook in de breedte groeit – en die ontwikkeling lijkt zich nog wel even door te zetten.

NFT’s en maatwerk software

Deskundigen voorspellen dat NFT’s in de toekomst onze digitale mogelijkheden nog verder uit gaan breiden. Eigenlijk creëert het een geheel nieuwe vorm van ‘eigenaarschap’ wat voor uiteenlopende branches interessante deuren opent. Neem bijvoorbeeld Nike die voor klanten aan (zeldzame) schoenen een NFT koppelt als eigendomscertificaat. Ditzelfde principe kunnen organisaties toepassen voor waardevolle producten of diensten om het eigenaarsrecht vast te leggen: van een designerstoel tot een notariële akte.

Wil je als organisatie iets gaan doen met NFT’s en zie je kansen en mogelijkheden? Probeer dan eerst je idee om te zetten in een goede software-oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een applicatie – daar staat of valt het succes vaak mee. Omdat de wereld van NFT’s zo nieuw is, bestaat er alleen nog weinig kant-en-klare software, waardoor je al snel in maatwerkoplossingen moet gaan denken. Het grote voordeel hiervan is wel dat er voor jouw unieke idee, unieke maatwerksoftware ontwikkeld kan worden: veilig, gebruiksvriendelijk én vernieuwend.

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen? Of ben je op zoek naar maatwerk software om jouw NFT-idee of platform tot leven te laten komen? We horen graag van je! Voor vragen kun je ons bellen of mailen, net als voor het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.