fbpx

Hoe je in 5 stappen jouw nieuwe app idee test

Op dit moment zijn er zo’n 2,8 miljoen Android apps en 2,2 miljoen iPhone apps beschikbaar in de respectievelijke app stores. Voordat u veel tijd, geld en energie gaat steken in jouw nieuwste app idee, is het dus belangrijk om goed te testen of uw app levensvatbaar is.

 Tweet dit: Hoe je in 5 stappen je nieuwe app-idee test

Ik weet het, ondernemen is risico nemen. Als we alles van te voren zouden weten zou het allemaal niet zo spannend meer zijn, toch?

Sommigen zaken moet je doen op gevoel, intuïtie, en dan zie je wel of het loopt. De mate waarin jij succes behaalt, is voornamelijk afhankelijk van hard en slim werken, en een vleugje (of flinke dosis) geluk. Dat vleugje geluk dat mede bepaalt of jouw app succesvol wordt kun je niet afdwingen. Een slimme voorbereiding wel.

Het checken van je app-idee in de markt helpt je te voorkomen dat je geld en tijd investeert in een app waar misschien wel niemand op zit te wachten.

Vandaar dat we hieronder 5 stappen beschrijven die jou helpen om te valideren of jouw nieuwe app idee een succes wordt.

1. Vraag het je potentiële klanten

Social media is een uitstekende manier om mensen in je doelgroep te vinden en te vragen om feedback. En dat is niet heel ingewikkeld: zoek bijvoorbeeld op Instagram of Twitter naar mensen die keywords in hun bio hebben staan die gerelateerd zijn aan jouw app idee.

Stuur deze mensen vervolgens een berichtje met de vraag of ze 15 minuten hebben omdat je geïnteresseerd bent in hun feedback. De meeste mensen vinden dit hartstikke leuk om te doen!

Een andere optie is om een korte vragenlijst of een poll op te zetten. Hiervoor moet je natuurlijk wel een lijst met contactgegevens van potentiële klanten of volgers hebben aan wie je dit kunt voorleggen.

2. Check de Google Keyword Planner

De Google keyword planner geeft je een overzicht van het aantal zoekopdrachten van een zoekterm en gerelateerde zoektermen. Stel dat ik een urenregistratie app wil laten bouwen en vermarkten. Dan zoek ik bijvoorbeeld op ‘urenregistratie’ en krijg ik vervolgens deze resultaten:

Bron: https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner/Home

Dit geeft aan dat er relatief vaak gezocht wordt op urenregistratie app en urenregistratie zzp: respectievelijk tussen de 1.000 en 10.000 en 100 en 1.000 keer per maand. Dit is natuurlijk nogal een groot interval (Google geeft specifiekere waarden zodra je gaat adverteren met Adwords), maar het geeft je wel een indicatie van waar mensen behoefte aan hebben.

De concurrentie column geeft aan hoeveel concurrentie er is op dat zoekwoord. De Google Keyword Planner is namelijk als dienst bedoeld voor bedrijven die willen adverteren op Google. In ons geval staat bij urenregistratie een aantal keer hoog, wat betekent dat er voor deze zoekterm al relatief veel adverteerders zijn.

Tip: Wil je specifiekere getallen? Probeer dan eens SEMrush. Zij bieden een gratis trial aan voor 7 dagen en met behulp van hun Keyword Analytics functie kun je exact zien hoe vaak er gezocht wordt op een bepaalde term en gerelateerde termen.

3. Bouw een Minimum Viable Product

Eerder beschreven we wat een Minimum Viable Product is. Dit is een uitstekende manier om met minimale middelen te kijken of jouw app idee goed valt bij de doelgroep. Het idee is dat je een minimale, uitgeklede versie van je product bouwt of laat bouwen. Je besteedt dus nog niet alle tijd en middelen aan een compleet eindproduct waarvan je niet zeker weet of het een succes gaat worden.

4. Maak een landingspagina

De gemakkelijkste manier om een software product te verkopen is via een zogenaamde landingspagina. Kort gezegd is dit een pagina met maar één doel: het verkopen van jouw MVP. Er zijn zo weinig mogelijk afleidingen (geen menu-items) – alle content op de pagina heeft tot doel om het product te verkopen.

 Tweet dit: Een landingspagina is een handig en effectief middel om een software product te verkopen

Je kunt op verschillende manieren een landingspagina maken:

  • Met een WordPress Plugin zoals deze van Inbound Now. Hier heb je wel wat basis coding skills voor nodig;
  • Met landingspagina software zoals Leadpages;
  • Met een drag and drop template bouwer zoals Divi;
  • door een web developer te vragen om hem speciaal voor jou te bouwen. Dit kost echter vaak meer tijd en geld dan bovenstaande opties, maar geeft je meer flexibiliteit.

Probeer ervoor te zorgen dat de verkoop met behulp van deze landingspagina is geautomatiseerd. Het moet bezoekers zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden om te betalen. Dit kun je regelen door je landingspagina te koppelen met een digital betaalsysteem, zoals bijvoorbeeld PayPal of PayPro.

5. Promoot je landingspagina

Gefeliciteerd! Je hebt nu een product en een landingspagina die de verkoop voor je doet. Om ervoor te zorgen dat er ook bezoekers op je landingspagina komen, zul je het moeten promoten. Omdat je zojuist een compleet nieuwe landingspagina gebouwd hebt, zullen er niet zomaar bezoekers naar toe komen. Daarvoor zul je moeten betalen.

Voor het promoten van een landingspagina met een product kun je Google Adwords gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je meteen in beeld bent bij mensen die zoeken op een term gerelateerd aan jouw product. In het geval van een urenregistratie app, wil je dus promoten onder Googlers die zoeken op ‘uren registreren’, ‘uren bijhouden’, ‘applicatie uren registreren’, etc.

Met een kleine advertentiecampagne van €50 – €100 euro kun je al behoorlijk wat waardevolle data en gebruikers verzamelen.

Daarnaast helpt het doen van een Adwords campagne je bij het berekenen van de benodigde ROI (Return on Investment) van je app.

Even tussendoor, wil je graag dit artikel bewaren en later lezen als PDF?[activecampaign form=69]

 

Hoe je ROI berekent:

Stel dat je €100 gaat besteden aan een promotiecampagne in Adwords. Van elke tien bezoekers op je landingspagina downloadt 1 persoon de applicatie. Je applicatie gaat €5 euro per stuk kosten (exclusief Google of Apple store kosten).

Dit betekent dat je voor een klik op jouw advertentie (één klik is één bezoeker) niet meer dan € 0,50 moet betalen om minimaal break even te draaien. Je hebt namelijk 200 bezoekers nodig om tot €100 omzet te komen.

Wees je ervan bewust dat je op dit moment nog geen mooie screenshots of testimonials van bestaande klanten hebt die helpen bij de verkoop. Als je op dit moment globaal gezien break even kan draaien, dan is dat een mooi uitgangspunt voor een winstgevende complete app.

Het voordeel van dit zogenaamde ‘micro testen’ is dat je snel en effectief kunt bekijken of je app idee een succes gaat worden. Hoewel nog steeds niet waterdicht, geeft het je een goede indicatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent